Super Smash Bros - baví se celá rodina
Recenze Super Smash Bros - baví se celá rodina

Super Smash Bros - baví se celá rodina

Michal Burian

Michal Burian

7

I bez krve a zlomené páteře lze vytvořit povedenou bojovku, u které se bude bez pochyb bavit celá rodina.

Reklama

Každému je dobře známo, že konzole a handheldy od Nintenda jsou určené pro celou rodinu. Japonská firma dlouhé roky zásobuje své systémy novými hrami, u nichž hráči nehledají propracovanou grafiku, nýbrž zábavu. Tu splňoval Mario Kart 8 ve všech aspektech a totéž se povedlo i nejnovějšímu přírůstku do série se jménem Super Smash Bros. Tahle bojovka se dostavila na neocenitelné Wii U s plejádou známých a oblíbených postaviček, které se proti sobě postaví v různorodých arénách. Vašim úkolem není zmlátit protivníka do bezvědomí, což předvádí jiné bojovky, ale poslat ho nějakým povedeným smash útokem hezky pryč z lokality, aby se už nemohl vrátit. Nestane se tak, že vám obrazovku zalije krev nebo někomu zlomíte páteř. Tohle je jednoduše řečeno hra, u které se bude bez pochyb bavit celá rodina.

„Na 49 bojovníků od Maria, Donkey Konga, Pac-Mana, Yoshiho, Sonica až po Pikachu, Peach nebo Zeldu čeká 40 různorodých a často dynamických arén.“

Obsahu je spousta. Zejména zaujme rozsáhlý seznam bojovníků nejen z historie Nintenda, ale i od třetích stran. Na soupisce naleznete 49 bojovníků od Maria, Donkey Konga, Pac-Mana, Mega Mana, Little Maca, Yoshiho, Sonica až po Pikachu, Peach, Linka, Zeldu, nebo Wii Fit trenéra. Každá postava má své speciální údery, Little Mac se nebojí zapojit pěsti, zatímco Pikachu využije elektřinu a Donkey Kong zase svou ohromnou sílu. S každým bojovníkem je zápas jiný, což podporují také různorodé arény. Svůj um prověříte na křídlech dvojplošníku, ostrově Yoshiho, v galaxii Maria a na spouště dalších místech, které jsou inspirované právě úctyhodným seznamem hratelných postav. Navíc si můžete každou postavičku lehce přizpůsobit.

Každá postavička navíc působí velmi dobrým dojmem. Na první pohled je vidět, že každému bojovníkovi věnovali vývojáři dostatek času a nesnažili se některého odfláknout. Milovníci těchto hrdinů budou jistě nadšeni a ostatní si rychle zapamatují, čím se postava od druhé odlišuje. To samé mohou s klidným svědomím tvrdit o arénách. Některé jsou dokonce dynamické a v průběhu boje se mění. Není nad to, když se snažíte vyhrát nad drakem na křídlech dvojplošníku a najednou padáte z nebes a čekáte, co se stane. Naštěstí se objeví druhé letadlo, vy přistanete na křídle a můžete se zvesela pustit do dalšího boje.

V singleplayeru se vyřádíte do sytosti, vybrat si můžete rychlý Smash, kde zvolíte pouze postavičku a arénu, nebo můžete zamířit do delšího, ale za to napínavějšího Smash Tour připomínající deskovou hru, stejně tak do různých eventů s výzvami. Nechybí ani postupný boj, kdy se s postavou prokousáváte přes nepřátele k finálnímu bossovi. Ta pravá zábava ovšem přichází, když máte po ruce dalšího hráče. Až sedm lidí si může zvolit svého bojovníka a poměřit s vámi síly. Bohužel pouze v lokálním multiplayeru, klasický online je omezen na čtyři. To je z mého pohledu velká škoda. Největší zábava přichází totiž v osmi lidech. Nezbývá tak nic jiného než nakoupit další gamepady a pozvat kamarády. Nebo se spokojit s menším počtem živých hráčů a zbývající místo zaplnit umělou inteligencí, která je na vyšší obtížnost menší oříšek. Dokáže nemile potrápit. Dalším menším zklamáním je skutečnost, že u AI nemůžete zvolit postavu, za kterou má hrát. Tu si počítač vždy vybere sám.

„Ta pravá zábava přichází až v multiplayeru. V tom lokálním můžete hrát osm hráčů, v online bohužel jen čtyři.“

Kdyby vás náhodou přestaly bavit arény, můžete si vytvořit vlastní. Obrňte se ale trpělivostí, při budování vlastní lokality ji budete potřebovat. Jakmile ale pochopíte principy a dostanete se do toho, můžete si vytvořit velmi zajímavé prostředí, kterého se budou vaši protivníci obávat.

Majitelé 3DS verze Super Smash Bros, která vyšla před dvěma měsíci, mohou namítat, že na Wii U hra nenabízí nic nového. Mohu vás ujistit, že tomu tak není. Sice je stejný seznam bojovníků, totožná prostředí, identická premisa a shodně obě verze zachovávají úctu k herní historii. V základech rozdíl nenajdete, to co obě verze odlišuje je samotný zážitek ze hry, lepší akce, více možností pro jednoho hráče, lepší multiplayer, větší arény, rozsáhlejší možnost úprav postav a mnoho dalšího. V zásadě by se tak dalo tvrdit, že na 3DS šlo o jednohubku, která na Wii U nabobtnala. 3DS využijete i u Wii U, může se proměnit v další ovladač a tvůrci nezapomněli ani na možnost přenést vytvořené postavičky.

Kdybych měl svůj názor na Super Smash Bros shrnout, tak jde o propracovanou bojovku s pořádnou plejádou postaviček nejen z historie Nintenda. Z nich vychází také čtyřicítka většinou dynamických arén. Potěší různorodé módy v singleplayeru s možností hrát lokální multiplayer v osmi lidech. Zato mě zklamal klasický online, jenž podporuje pouze čtyři hráče. To je podle mého škoda. Jinak nemám s hrou žádné problémy. Sednout by měla každému nadšenci Nintendo her na Wii U, kterého potěší i grafické zpracování a soundtrack.

Super Smash Bros - baví se celá rodina

Verdikt

Vy jste ještě tady? Pokud máte Wii U, tak utíkejte do obchodu. Bez nadsázky jde o nejlepší bojovku, která je zábavná, miloučká se spoustou obsahu a hlavně podporuje v offline multiplayeru až 8 hráčů. To jsou pak teprve chaos bitvy.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

spousta módů pro jednoho hráče s výzvami
brilantně vyladěné mechaniky
chaos bitvy v osmi hráčích
snadné ovládání
odemykatelný obsah
integrace Amiibo figurek
online multiplayer pouze pro čtyři
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama