Swen Vincke o tvorbě RPG a o zážitcích s vydavateli
Divinity: Original Sin Novinka Swen Vincke o tvorbě RPG a o zážitcích s vydavateli

Swen Vincke o tvorbě RPG a o zážitcích s vydavateli

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

Podívejte se na rozhovor s jedním z vývojářů ze studia Larian, který se vlastně nikdy neodehrál.

Reklama

Farflamovy češtiny vám asi nemusíme vůbec představovat. Farflame má za sebou, spolu s dalšími kolegy, několik úspěšných a kvalitních překladů her do češtiny. Můžeme vzpomenout titulky pro Mad Maxe, Risen 3, nebo ze starších třeba češtinu do hack'n'slash RPG Loki.

Farflame nás ale upozornil na nový, přeložený "rozhovor" s jedním z nezávislých vývojářů ze studia Larian z belgického Gentu. Toto studio má za sebou známé tituly jako RPG Divinity: Original Sin, tahové RPG Divinity: Dragon Commander nebo Extended Edition původního Divinity. Nyní pracují na Divinity: Original Sin 2, ale samotná tvorba her není až tak jednoduchá a někdy přináší víc problémů, než si samotní hráči dokážou představit.

Přeložený "rozhovor" se Swenem Vinckem se ve skutečnosti nikdy neodehrál a je výsledkem několika různých novějších rozhovorů, nicméně je velmi zajímavé zjistit, s jakými problémy se tvůrci při vývoji, a následném prodeji svých her, potýkají a jaké výhody přináší nezávislost studia na vydavatelích.

Celý rozhovor najdete na stránkách Farflamových češtin a níže najdete pouze jeho ukázku. Rozhodně ale stojí za celé přečtení.

Stali jste se nezávislí na vydavatelích. To je poměrně odvážný krok. Jak jste dospěli k tomuto rozhodnutí?

To je dlouhý příběh. Chtěli jsme to udělat už dávno, asi od roku 2002, kdy jsme vydali první Divinity přes vydavatele CDV. Tehdy jsem ke svému zděšení zjistil, že jsme kvůli podmínkám smlouvy na hře nic nevydělali, přestože se prodávala poměrně dobře. Poté následoval dlouhý boj o změnu každé další smlouvy, kterou jsme podepsali, ve snaze získat trochu větší procenta výdělku. K tomuto boji mě inspirovaly schůzky s velkými vydavateli, kde mi bylo řečeno, že "nikdo nechce hrát fantasy RPG" ap. Suma sumárum - stalo se, že jsme začali uzavírat smlouvy s malými lokálními distributory.

Prožívá teď PC trh nějakou renesanci?Nikdy jsem neměl pocit, že by měl PC trh problémy. PC hry se prodávají pořád. Stalo se jen to, že v některých teritoriích, např. Velké Británii nebo USA, došlo k určitému poklesu. Jiné regiony jako celá východní Evropa nebo Německo měly vždy silné PC prodeje.

Jaká hra vás inspirovala nejvíc?Ultima 7. Zřejmě jedno z nejlepších RPG všech dob. Mělo otevřený svět s ohromnou možností interakce. Boj nebyl nic moc, ale pamatuju si ten fantastický svět, kde jsi mohl jít kamkoliv. Nic, co přišlo poté, Ultimu 7 nepřekonalo, pouze ve zpracování boje a vizuálu. Snažili jsme se pocity z Ultimy napodobit v Original Sin. Takže náš projekt nestaví na cutscénách a hodinách namluvených dialogů, ale na interaktivitě...

Můžete srovnat své zkušenosti s médii v začátcích kariéry a nyní?Dříve byli novináři otevřenější a přístupnější. A podle mého to, co psali, mnohem víc reprezentovalo názory hráčů...U některých recenzí si můžeš říct "no, vím, odkud tohle vzešlo, kdo to organizoval", a pak ty, u kterých tě napadne "tenhle chlap to opravdu hrál a píše, co si myslí."

Celý rozhovor tedy najdete zde a další Farflamovy články můžete najít tady.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama