Switch čeká na nástupce déle než jakákoli jiná domácí konzole od Nintenda
Novinka Switch čeká na nástupce déle než jakákoli jiná domácí konzole od Nintenda

Switch čeká na nástupce déle než jakákoli jiná domácí konzole od Nintenda

Jan Urbančík

Jan Urbančík

7
Platformy Nintendo Switch Switch

Zařízení z roku 2017 se i přes zastaralost hardwaru stále daří.

Reklama

3. března 2017, den, kdy celosvětově vyšla konzole Nintendo Switch. Původně zamýšlená spíš jako určitá záchrana po komerčním propadáku Wii U, ale z hybridního zařízení, na němž můžete hrát doma u televize i na cestách, se stal obrovský hit. Switch letos oslavil sedmé narozeniny, a i přes hardwarové stáří se neustále prodává ve velkém množství, má navíc namířeno na nejvyšší příčku.

Magazín VGC dnes každopádně upozornil na zajímavou statistiku. Od zmíněného data vydání Switche uplynulo již 2 687 dnů, a to znamená, že jde o oficiálně nejdelší prodlevu mezi dvěma domácími konzolemi od Nintenda. Slovo "domácí" je opravdu nutné zdůraznit, protože pokud bychom brali v potaz i handheldy, našli bychom ještě vyšší čísla. Mezi Game Boy a Game Boy Color to bylo zhruba 8 a půl roku, přičemž Color byl spíše revizí než vyloženě novým systémem. Tím byl až Game Boy Advance, který vyšel v roce 2001, 12 let (konkrétně 4 352 dnů) po vydání původního Game Boye.

Mezi domácími konzolemi si nicméně nyní Switch drží prvenství, překonal tak prodlevu mezi NES a SNES, která byla 2 686 dnů. Od té doby se intervaly zkracovaly až do velkého úspěchu jménem Wii, který naopak vystřídalo nepovedené Wii U a s ním i rekord na opačné straně spektra, mezi Wii U a Switchem totiž uplynulo pouze 1 566 dnů.

Už nějaký ten pátek víme, že Nintendo tento fiskální rok (do konce března 2025) oznámí novou konzoli, není ale jisté, zda to samé platí i pro vydání. Interval tedy určitě ještě minimálně o pár měsíců poroste, ale japonské společnosti to vadit rozhodně nemusí. Na podzimní sezónu už má naplánovaný nový díl The Legend of Zelda, Mario & Luigi či Super Mario Party.

Switch se stále prodává velmi dobře a je možné, že se dokáže dostat na první příčku v žebříčku nejprodávanějších konzolí všech dob. První místo zatím stále drží PlayStation 2 se zhruba 160 miliony prodaných kusů a následuje Nintendo DS se 154 miliony. U Switche je to k březnu letošního roku 141 milionů. Jen za loňský fiskální rok se ho prodalo 15,7 milionů kusů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama