The Metronomicon – RPG lekce tance
Recenze The Metronomicon – RPG lekce tance

The Metronomicon – RPG lekce tance

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Omrzela vás klasická RPG, v kterých plně definujete své hrdiny, vedete inteligentní debaty a lovíte nepřátele po tuctech? Pokud ano, máme tu pro vás dílo, které extrémně vybočuje z žánrových řad.

Reklama

Současná éra nezávislých her dává prostor ke vzniku osobitých děl, která v mnoha směrech plně přepisují zažité žánrové standarty. Indie vývojářům do jejich práce nikdo výrazně nezasahuje, tím pádem si mohou tvořit projekty dle svého gusta. Průkopnické tituly disponují vždy řadou specifických prvků, díky kterým jsou většinou schopné uchvátit herní komunitu, která hledá stále něco nového. Prakticky je to sázka na divokou kartu, která se autorům nemusí za všech okolností vyplatit, stačí jeden špatný krok a je po všem. Co myslíte, podařilo se tvůrcům rytmického RPG The Metronomicon vyhnout přehmatům, které ostatní díla táhnou ke dnu, nebo jimi jejich hra trpí podobně jako řada jiných indie projektů? Odpověď na tuto a další otázky najdete v následujících řádcích.

Nebezpečný tanec

Likvidace monster za pomoci klasických zbraní je již minulostí. Hrdinové současnosti se rozhodli jít méně násilnou cestou. Pod vedením legendárního učitele tance začali své protivníky zdolávat za pomoci divokých rytmických kreací a dynamické hudby. Pacifistický směr, kterým se čtveřice hrdinů vydala, si na svém startu moc fanoušků z řad reků nezískal. Přesto se taneční čtyřlístek rozhodl založit školu, ve které začal své taktiky boje zlepšovat a vyučovat. Vy jim jakožto jejich vůdce musíte maximálně vypomoci při správě školy a plánování nadcházejících tanečních bitev.

„Každý z reků má specifické schopnosti, které určitým způsobem ovlivňují jejich způsob boje. Obránkyně Gwen je kupříkladu schopna na sebe upoutat pozornost svých nepřátel. Kouzlo ale aktivuje jen za předpokladu, že se jí povede dvakrát provést sérii tanečních pohybů.”

Elementární dějová linie není v The Metronomicon ničím extrémně výrazným, vedle současných RPG se jedná spíše o čistý podprůměr. Základní kameny tohoto dobrodružství jsou díky absenci osobitých hrdinů a zajímavých rozhovorů velmi slabé. Vedlejší úkoly jsou na tom ještě hůře. Autoři by možná udělali lépe, kdyby se pokusům o navození děje plně vyhnuli a zaměřili se raději na zlepšení herních prvků, které jejich dílo drží nad pomyslnou bažinou neúspěchu.

Dynamický čtyřlístek

Taneční družinu tvoří v The Metronomicon čtyři profesionální tanečníci. Prvním protagonistou tohoto rytmického dobrodružství je tmavý válečník Wade, který své protivníky drtí za pomoci ladných pohybů a gigantického kladiva, které si zřejmě vypůjčil z nedaleké posilovny. Druhým hrdinou je medik Clark, jeho hlavním úkolem na této výpravě je držet zbytek bandy na živu. Tankovací roli zde zastává štítem obdařená Gwen, která na sobě dokáže bez větších problému udržet nejedno hladové monstrum. O rozdávání ran a sesílání zaklínadel se stará mladičká kouzelnice Violeta.

Každý z reků má specifické schopnosti, které určitým způsobem ovlivňují jejich způsob boje. Obránkyně Gwen je kupříkladu schopná na sebe upoutat pozornost svých nepřátel. Kouzlo ale aktivuje jen za předpokladu, že se jí povede dvakrát provést sérii tanečních pohybů. Pokud při první pohybové sekvenci selže, nepřítele jen na pár sekund omráčí. Čím náročnější dovednost v boji užijete, tím vyšší bude její efektivita.

V The Metronomicon vždy ovládáte jen jednoho z protagonistů, tím pádem si musíte hodně dobře rozmyslet, kterou ze schopností aktuálně potřebujete nejvíce. Pokud má vaše skupina například málo životů, je nesmyslné zacílit se na charaktery bez uzdravovacích dovedností. Clark je v dané situaci ideální možností, když se rozhodnete jinak, vaše parta s vysokou pravděpodobností song nepřežije do konce.

Chyby se neodpouští

Nešikovné pohyby jsou v tomto díle tvrdě trestány. Když se vám náhodou nebude dařit, vaše družina na bojovém parketu moc dlouho nevydrží. Prakticky každá chybka stojí některého z vašich válečníků drahocenné životy. Nepřátelé na vaši smůlu přehmaty nedělají, takže si budete muset neustále dávat pozor na to, co mačkáte. Chyby se tu neodpouští.

Za bezproblémový tanec vás The Metronomicon odmění hlavně v pozdějších fázích hry, kdy vám dá k dispozici týmové kreace, které je možné provést až poté, co členové vaší party provedou určitý počet úspěšných trsacích pohybů. Skupinové útoky jsou pro váš úspěch na parketu zcela zásadní, některé větší bosse bez nich nemáte šanci zdolat.

„V rámci žánru je The Metronomicon spíše průměrným titulem, který dává hráčům k dispozici nevýrazný příběh, spekulativní vývoj postav a nudné dialogy. Celek je tažen hlavně soundtrackem a jistou mírou osobitosti.”

Na tanečním parketu se máte možnost utkat s démony, trolly, skřety a kostlivci. Každý protivník předvádí odlišné kreace, tím pádem si na něj musíte vždy připravit trošku jinou taktiku. Obtížnost bossů je definována hlavně nastaveným stupněm náročnosti. Na nejnižší úrovni vám s vysokou pravděpodobností nebudou dělat velké problémy, nejvyšší stupínek před vás naopak postaví výzvu, která vám dá pořádně do těla.

Po zdolání bosse vaši hrdinové většinou dostanou nové předměty a úrovně. Tvůrci The Metronomicon naštěstí na základní prvek klasických RPG nezapomněli. Reci si v průběhu hraní vylepšují své vybavení, statistiky a schopnosti. I přes jistou přítomnost aspektů vývoje tu hraje RPG spíše druhé housle, jeho úroveň je tím pádem velmi nízká.

Rytmické RPG

V rámci žánru je The Metronomicon spíše průměrným titulem, který dává hráčům k dispozici nevýrazný příběh, spekulativní vývoj postav a nudné dialogy. Celek je tažen hlavně soundtrackem a jistou mírou osobitosti. Pokud opomeneme to, že se jedná o RPG, není to vůbec špatný kousek. Za sebe ho však mohu doporučit jen fanouškům Guitar Hero či Rock Band, pro RPG klasiky rozhodně určen není.

Redakce Zing.cz hraje na notebooku ASUS GL552.

The Metronomicon – RPG lekce tance

Verdikt

Rytmické RPG The Metronomicon je určené hlavně pro fanoušky rychlého tempa a kvalitní taneční hudby. Hráči, kteří těmto prvkům moc neholdují, by se tomuto projektu měli vyhnout.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

soundtrack
jistá míra osobitých prvků
nevýrazný příběh
spekulativní vývoj postav
nudné dialogy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama