Qualcomm má zájem koupit Intel, firmu údajně v minulých dnech oslovil
i Zdroj: Qualcomm
Novinka Qualcomm má zájem koupit Intel, firmu údajně v minulých dnech oslovil

Qualcomm má zájem koupit Intel, firmu údajně v minulých dnech oslovil

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2

Možná se schyluje k obrovské akvizici na poli výrobců hardwaru.

Reklama

Intel se v posledních měsících velmi trápí, v srpnu ostatně propustil 15 000 zaměstnanců a zahájil velkou restrukturalizaci celé firmy. A přestože z hlediska produktů by se brzy mohlo začít blýskat na lepší časy, problémy zřejmě zdaleka nejsou zažehnány. Renomovaný magazín Wall Street Journal totiž informoval o tom, že byl mohl být Intel odkoupen.

Zájem měla v posledních několika dnech projevit společnost Qualcomm, která podle zdrojů WSJ už Intel oslovila. Qualcomm patří mezi přední výrobce mobilních SoC s architekturou ARM. Kromě čipů pro mobilní telefony už ale stihl své portfolio rozšířit také o čipy pro chytré hodinky, automobily či virtuální realitu, letos navíc zavítal na laptopový trh s procesory Snapdragon X Elite/Plus. Qualcomm nicméně čipy pouze designuje a vyrábí si je u TSMC, podobně jako třeba AMD či Nvidia.

Koupí Intelu by firma získala přístup k architektuře x86, na kterou má práva pouze Intel a AMD, ale také k řadě produktů pro desktopy i servery, ať už jde o procesory či grafické karty, či vlastním továrnám, do nichž Intel v poslední době hodně investoval. 

Na druhou stranu není vůbec jasné, jestli by vůbec Qualcomm měl dostatek prostředků na koupi celé společnosti, která má aktuálně hodnotu kolem 90 miliard dolarů. Qualcomm by tak potenciálně mohl odkoupit pouze část Intelu, něco podobného už ostatně před pár týdny tvrdila agentura Reuters. Strany jsou každopádně podle WSJ zatím daleko od finální dohody, akvizice by navíc musela dostat zelenou od antimonopolních úřadů, což by vzhledem k důležitosti Intelu nemuselo být snadné.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama