The Sims 3: Domácí mazlíčci – od boudy k pelechu a zpátky
Recenze The Sims 3: Domácí mazlíčci – od boudy k pelechu a zpátky

The Sims 3: Domácí mazlíčci – od boudy k pelechu a zpátky

Redakce

Redakce

4

Další datadisk z nekonečné série simulátoru života, tentokrát s chlupatými, opeřenými a šupinatými hrdiny. Je něčím speciální, anebo jde jako obvykle o kousek, který ocení jen fanoušci?

Reklama

Pokud byste snad neměli ponětí o chodu kalendáře, podle dodatků The Sims série by se čas dal měřit docela dobře – vychází s železnou půlroční pravidelností. Nejinak tomu je i tentokrát, příchod podzimu krom počasí za oknem ohlašuje i přídavek The Sims 3: Domácí mazlíčci. Jak název napovídá, nepůjde v něm o mezigalaktické války, nýbrž o zvířátka. Překvapení, že?

Těch jsou ve hře dva druhy – nenároční drobní živočichové, které pochytáte v sousedství a pak už se staráte jen o to, aby vám nepomřeli hlady, a plnohodnotní noví členové domácnosti, co se dají trénovat a mají své vlastní potřeby, vztahy a osobnost (kočky, psi, koně).

Chlupatá invaze

K takovému zvířeti se můžete dostat celkem třemi způsoby – adoptujete ho z místního útulku, vezmete si mládě od některého ze sousedů, nebo si ho vytvoříte od píky v editoru Create a Pet. Nutno říct, že možností, jak si mazlíčka „vytunit“ je opravdu přehršel a není problém si ho vytvořit i podle reálné předlohy. Od základních atributů – pohlaví, rasa, velikosti, přes osobnost – čuník, odvážlivec nebo lenoch?, až po drobnosti jako skvrnka na levém uchu.

Mazlíčci jsou plně ovladatelní, na rozdíl od svých předchůdců v sérii. Můžete tedy v klidu odeslat lidské obyvatele domácnosti do práce nebo do školy bez starosti, že vám mezitím kočka zničí starobylou pohovku po babičce, kůň pokope sousedku a pes vyjí zásoby z ledničky. Naopak, pokud svou zvěřinu pečlivě vytrénujete, dá se zneužít k lovu drobných zvířátek, drahých kamenů i vzácných artefaktů. Podobně můžete upotřebit k vydělávání peněz i koně, dá se na nich samozřejmě jezdit, což je spojené s různým závoděním a skákáním přes překážky.

K nerozeznání od skutečných

I čtyřnožci potřebují uspokojovat své potřeby, v nákupním katalogu mají svou vlastní kategorii se symbolem packy, kde najdete vše, co si mazlíčkovské srdce žádá – misky, pelechy, boudy, škrabadla pro kočky... Také boxy pro koně a nejrůznější hračky, zkrátka aby vaše zvířátko nestrádalo a nenařkli vás z týrání. Pokud si váš mazlík navíc najde spřízněnou duši, není problém ho rozmnožit – samozřejmě, jen stejný druh, žádné kočkopsy, prosím. Mezi rasami ale křížení možné je a díky fungující genetice někdy vznikají opravdu zajímavé kombinace.

Povedené jsou animace zvířat, Bobík ve hře vrtí vesele ocasem, stejně jako ten ve skutečnosti. Hloupý příklad, nicméně pohyby jsou realistické a i zvuky jsou na úrovni, paleta těch, které mazlíčci můžou vyluzovat, je celkem široká. Lokalizace, jež je u série standardem, nepatří k těm nejzdařilejším, ale luštění významů některých popisů přání nebo interakcí je tak trochu součást požitku ze hry.

Takhle si jdu, a sejme mě jelen...

Nové sousedství, Apaloosa Plains, je vystavěné ve vesnickém duchu, takže v něm nečekejte žádné mrakodrapy nebo moderní krychle. Naopak, najdete tam rozlehlé ranče, menší farmy a romantická zákoutí v lesích, kde poskakují jeleni, u jezera se napájí divocí koně a místní mýval v parku žebrá o odpadek k svačině. Po městečku také jezdí zmrzlinářský vůz a typickou melodií láká k nákupu nanuků. A když budete hodní, tak možná přijde i jednorožec.

The Sims 3: Domácí mazlíčci – od boudy k pelechu a zpátky

Verdikt

I když Domácí mazlíčci jistě mají nedostatky, na kterých by se ještě dalo zapracovat a sem tam se objeví i nějaká chybka (záseky, procházení předměty), jedná se zřejmě o nejlepší datadisk, co zatím vyšel. Zvířátka jsou prostě zvířátka. Pokud jste fanoušek The Sims, koupíte si je stejně, pokud ne, bude vám to jedno.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

možnosti editoru zvířat
množství interakcí a nových předmětů
sbírání drobných zvířat
zpracování zvuků a animací
občasné bugy
matoucí česká lokalizace
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama