The Sims 3: Hrátky Osudu – hrajte si se životem
Recenze The Sims 3: Hrátky Osudu – hrajte si se životem

The Sims 3: Hrátky Osudu – hrajte si se životem

Redakce

Redakce

V Electronic Arts se už dlouho razí heslo „čím více dodatečných balíčků k The Sims, tím lépe“. Stojí ten poslední aspoň za to?

Reklama

Všichni už jsme se asi smířili s tím, že série Sims je nekonečná a s železnou pravidelností se nám bude snažit vysát co nejvíce peněz z kapes pomocí nevyčerpatelné zásoby balíčků a datadisků. Nejinak je tomu i v případě Generations, neboli v českém překladu Hrátkách Osudu. Ty přichází s jednoduchým podtitulem – žijte život naplno - a mají prostě obohatit každodenní šedé životy simíků o nové zkušenosti.

Hrátky o sudu?

Na rozdíl od minulých dodatků může být zpočátku problém najít ve hře vůbec něco nového. Ať už to byla možnost prozkoumávat daleké kraje, začít pracovat na volné noze či si užívat jako superstar krušného nočního života, vždy vás nové možnosti datadisku praštily do nosu a mohli jste se ihned vrhnout do prozkoumávání. Hrátky Osudu jsou koncipovány trochu jinak, nejsou cílené na nic konkrétního a spíš jen jednotlivým věkovým kategoriím přidávají nejrůznější interakce, které budete objevovat postupně, jak vaši simíci budou stárnout.

Asi nejvíce inovací se dočkali ti mladší – děti a teenageři. Jestli každý předchozí datadisk měl svou nadpřirozenou bytost, tentokrát je to imaginární kamarád, loutka, kterou někteří šťastlivci dostanou a s pomocí lásky a trochy kouzelného lektvaru se z ní může stát skutečná živá bytost. Teenageři zase můžou zkusit pronikat do světa dospělých – učit se řídit, zažívat divoké večírky za nepřítomnosti rodičů, dostat první pusu na maturitním večírku, a také si projít radostmi a strastmi puberty. Obě věkové kategorie se také mohou bavit prostřednictvím pastí a žertíků, které lze nastražit na nepříjemné simíky. Stěžovala si na vás protivná sousedka? Hoďte jí na dveře vajíčka. Rodiče vás nechtějí pustit ven? Dejte jim na židli prdící polštářek, až přijde návštěva a uvidíte, jak se budou tvářit. Pomsta je sladká, jen je třeba si dát pozor na tresty, jež dost často následují, ať už domácí vězení nebo stání na hanbě.

Dětem to nejlepší!

Více zábavy si teď mladá generace užije i ve škole – dost často se nabízí různé výlety nebo exkurze, ze kterých si vozí nejrůznější dárky a vědomosti. Nebo je můžete přihlásit do kurzů a kroužků, konajících se po vyučování. Je libo balet, debatní klub, anebo třeba spolek umělců? A pokud mláďata nezvládáte, je tu možnost poslat je na internátní školu, která jim určitě dá tu správnou „školu života“. Tohle všechno dělá z dětí a teenagerů zajímavou věkovou kategorii, kterou už není třeba jen tak nějak odehrát, aby se konečně otevřely plnohodnotné možnosti a hra za ně je rozhodně zábava.

Pro dospělé, kteří už z kolébky sice vyrostli, ale do dětských let se rádi vrací, je tu nová profese – pečovatel/ka o děti. Stejně jako v zaměstnání z Povolání Snů, i při ní se musíte aktivně zapojit a o svěřené ratolesti se starat, jako by šlo o vaše vlastní. A že je to práce vskutku náročná, už při péči o jedno dítě máte úkolů nad hlavu, natož když takové dárečky dostanete čtyři.

Slyšíte svatební zvony?

Nově je ve hře také ukazatel pověsti, který indikuje, co se o vašem simíkovi po městě šušká, v závislosti na počtu a délce jeho milostných vztahů. Že věrní to budou mít s navazováním vztahů jednodušší, než proslulí svůdníci a podvodníci je snad jasné.

Vztahů, ovšem těch pokročilejších, se také týká možnost pořádat rozlučky se svobodou, které si nastávající nevěsta či ženich musí náležitě užít. Ať už úletem s některým z najatých tanečníků, či koupelí v šampaňském. A když párty skončí, můžou vyvolenému říct „ano“ (nebo „ne“) pod svatebním obloukem a obřad zajíst dortem.

A těch zralých dospělých se týká nepříjemnější událost, krize středního věku, během které čelíte náporu přání, za něž sice budete odměněni více než obvykle, ale mohou rozvíjet osobnost vašeho simíka v úplně jiném směru, než jste zamýšleli. Všechno se dá vyřešit lékem, který se dá zakoupit v nemocnici, ale určitě to může být zajímavé ozvláštnění.

Stereotypu a bugům zdar!

Ani nákupní mód nepřináší nic extra revolučního – spací pytle, stromový domeček, skákací panák a truhla s kostýmy pro děti, chemická souprava, palandy, kočárky, vycházkové hole pro seniory. V módu úpravy simíka zase pohodlné oblečení pro volný čas a dvě nové vlastnosti – rebel, který si užívá každou anarchii proti zaběhlému řádu, a pečovatel, jež lépe zvládne novou profesi.

Negativní novinky se ale také „dočkáme“ – hra s nejnovějším datadiskem a aktualizací častěji padá a objevují se s ní chyby, více či méně řešitelné, ať už jde o mizející členy rodiny, nemožnost dokončit střední školu, nekonající se maturitní ples nebo záseky simíků, což snad vyřeší další patch. Celkově se ale rozhodně jedná o příjemné zpestření, které obohacuje svět simíků v úplně jiném směru, než jsme zvyklí.

The Sims 3: Hrátky Osudu – hrajte si se životem

Verdikt

Hrátky Osudu není špatným datadiskem. Jen se zdá být trochu prázdný oproti ostatním, zejména v porovnání se vcelku nabitými předchůdci. Pokud nebazírujete na lepších možnostech pro mladší část simáckého světa, asi není nutné ho vlastnit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

zajímavější děti a teenageři
imaginární kamarádi
nový náboj ke hraní za větší rodiny
téměř žádné nové možnosti pro ostatní
hodně chyb s novou aktualizací
málo novinek pro delší hraní
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama