The Sims 3: Po setmění – vyražte do víru velkoměsta
Recenze The Sims 3: Po setmění – vyražte do víru velkoměsta

The Sims 3: Po setmění – vyražte do víru velkoměsta

Redakce

Redakce

11

Electronic Arts už léta ždímají peníze z fenoménu The Sims 3 vydáváním dalších a dalších dodatků a balíčků, které si zaslepení fanoušci jako ovce stále kupují. Jak dopadl zatím poslední z nich, v němž se Simíci vydávají za slávou a zábavnými večírky?

Reklama

Je už takovým nepsaným pravidlem, že co půlrok, to datadisk k The Sims 3. Ani tentokrát tomu není jinak – Simíci se vyrážejí bavit s dodatkem Po setmění! A jako obvykle se nám tvůrci pokoušejí nabídnout hromady nových možností. Toužili jste vždycky po kariéře celebrity, po slávě a uznání? Teď to není problém. Nebylo vaším snem nic jiného, než si užívat divoké pařby a nekončící mejdany? Anebo snad spíše toužíte po bledé kůži a dlouhých špičácích? Tohle všechno si teď můžete splnit, pokud se vydáte do nového města Bridgeportu. Ze začátku se možná dostaví pocit přeplácanosti, že nevíte, co si počít dříve a kam vyrazit, ale ke všemu se postupně skrz hraní dostanete.

Bohatý noční život? Možná.

Co vás v Bridgeportu uhodí do očí jako první jsou určitě výškové budovy. Ve většině z nich se nachází nějaký klub nebo bar, v některých jsou byty, kde se můžete ubytovat. Do příslušného patra pak vždy musíte vyjet výtahem, které však nejsou vyřešené úplně nejrozumnějším způsobem. Simíci se v nich často zasekávají a dost dlouho jim trvá, než nastoupí, počkají na všechny opozdilce, vyjedou nahoru a zase vystoupí. Cesta z toho zabere pomalu nejméně času.

Ale teď už k samotnému taháku datadisku, kterým je noční život. V centru města se nachází široká paleta podniků: od zaplivaných hospůdek s mizerným pitím i občerstvením, přes průměrné bary s živou kapelou, až po luxusní diskotéky s bublinovým dělem a vířivkou. Své vyžití si tak najde skoro každý Simík, který má rád zábavu – může popíjet Simsopolitan a v záchvatu nadšení tancovat na stole, foukat bubliny s jednou z mnoha příchutí nebo se třeba pokusit zaujmout některou z místních celebrit a zkusit jí zabavit její vyhřáté místečko na žebříčku slávy. Možností je opravdu hodně a v klubech můžete zažít spoustu vtipných i trapných situací, jediná výtka je však k jejich otevírací době. Zaměstnaní Simíci bývají totiž vytížení a jakmile odpoledne dojedou z práce, většinou je jejich jediným přáním jídlo a spánek. Pokud se rozhodnete vyrazit s nimi do víru velkoměsta, musíte jim alespoň trochu doplnit potřeby, a než se do podniku dokodrcáte (v Bridgeportu je mimochodem síť podzemky, která ovšem není o moc rychlejší, než doprava autem), je zhruba deset večer a zavírá se většinou ve tři ráno. Pět hodin je sice v našem čase relativně dlouhá doba, ne však pro Simíky, kteří jsou známí tím, že jim všechno dlouho trvá a potřebují hodinu i na otevření ledničky.

Potkej si svou celebritu

Slavnými osobnostmi nejrůznějšího druhu a zaměření se to v Bridgeportu jen hemží. Ať už jde o talentované herce, nadějné pisálky nebo režiséry hýřící nápady, vaši Simíci mají nyní jedinečnou příležitost rozšířit jejich řady. Celebrity jsou centrem pozornosti všude, kde se objeví, rozdávají autogramy, pózují pro fotografy a jako bonus za to všechno dostávají slevy a dárky – tak by se dala hvězdná dráha Simíků zhruba shrnout. Občas musí v rámci příležitosti udělat reklamu místnímu knihkupectví, předat hračky dětem v nemocnici či přestřihnout pásku na radnici. Pokud si myslíte, že zrovna váš svěřenec na to má, nic vám nebrání vyrazit do jednoho z podniků, který právě teď frčí a pokusit se zalíbit některé ze slavných osobností. Paktováním se s ostatními celebritami nejjednodušeji získáte body slávy a tím i hvězdičky, které určují, jak moc jste známí.

Mm, krev. Ne, totiž plazma.

Občas také můžete natrefit na Simíka, který je tak trochu jiný, než ostatní – má bledou pleť, zářivé oči, podivné značky na krku a nelíbí se mu na slunci. Správně, s datadiskem totiž do města vtrhli upíři, možná trochu kvůli momentálnímu fenoménu ovládajícímu teenagerky po celém světě – Twilight sága. Pokud se s některým z bledších spoluobčanů spřátelíte, můžete ho požádat o uvedení do světa nemrtvých, ovšem za cenu toho, že vám denní světlo bude pálit kůži a běžné jídlo neuspokojí vaši žízeň. Upíři se totiž samozřejmě živí krví – buďto mohou pít přímo z žil svých přátel, krást krevní konzervy v nemocnici, anebo pěstovat plazmové ovoce. Vampirismus má také nějaké výhody, především speciální schopnosti, mezi něž patří rychlejší učení a pohyb, čtení myšlenek a další. Nicméně pokud je nebudete pravidelně krmit čerstvou krví a budete je příliš často vystavovat přímému slunečnímu záření, může se stát, že se změní v hromádku popela v trávě.

Je libo muziku?

S datadiskem přibylo několik dovedností. První z nich je mixologie – schopnost míchat vlastní koktejly. Některé z nich Simíkům zlepšují náladu, pomohou jim v navazování vztahů, nebo je aspoň udrží vzhůru až do rána. Simíci, kteří ovládají mixologii snadno naleznou uplatnění v některém z podniků a možná díky svému umu získají i pár kontaktů a hlavně zajímavé finanční ohodnocení. Dalšími novými dovednostmi jsou ty, které souvisejí s trojicí nových hudebních nástrojů. Přibyly bicí, klavír a basa. Simíci si dokonce můžou založit vlastní hudební skupinu a zkusit prorazit skrz hraní na večírcích a společenských akcích, což je cesta zprvu trnitá a nevýdělečná, ale později se opravdu vyplatí, a to nejen po stránce peněz, ale i uznání.

A u hudby ještě zůstaneme – do hry totiž opět přispěly písničkami některé známé osobnosti světové hudební scény a přezpívaly je v jazyce Simíků – v simštině. Můžete tak při návštěvě diskotéky narazit třeba na Double Vision od 3OH!3, jejíž simlish verzi možná už znáte z traileru.

Inovace?

Nějakých vylepšení se dočkal i editor Create-A-Sim. Nově jsou tu posuvníky upravující velikost prsou a vyrýsovanost svalů, znamení zvěrokruhu a množství nových účesů, oblečení a doplňků, které tématicky ladí se zaměřením datadisku.

Z nákupního módu mohu vyzdvihnout návrat oblíbených vířivek a šipek, akvárium s virtuálními rybičkami (pokud vás omrzí, můžete je jedním stisknutím tlačítka smazat a nepotřebují ani moc krmit), stylovou kamennou desku, která slouží jako postel pro upíry, herní automaty, bublifuk či taneční parkety. A kdo holduje spíš stavění, nejspíš využije nové možnosti při budování domů – pódia, poloviční zdi, kulaté bazény, fontány...

Revoluce? Ale kdeže.

V datadisku si na své přijde snad každý fanoušek The Sims 3, ale kdo fanouškem není, určitě si ho koupit nepoběží. Troufám si však říct, že je to zatím nejlepší dodatek ke třetímu dílu a na nějakou dobu zabaví. Jen se časem dostaví nuda a stereotyp, občas se objeví chybka znepříjemňující hraní, ale s tím je třeba počítat.

The Sims 3: Po setmění – vyražte do víru velkoměsta

Verdikt

Datadisk, který neurazí, ale rozhodně ani nějak výrazně nenadchne. Pro nadšence a fanynky série vítaný doplněk, pro ostatní hráče zbytečnost, za kterou netřeba utrácet peníze a čas.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

spousta možností zabavení pro Simíky
svět slavných
upíři
občasné vtipné momenty
stereotyp
vyšší cena v poměru k zábavě
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama