The Sims Medieval: Pirates and Nobles
Recenze The Sims Medieval: Pirates and Nobles

The Sims Medieval: Pirates and Nobles

Daniel Kremser

Daniel Kremser

2

A je to tady! Milovníci The Sims mohou konečně začít jásat. Na pulty obchodů dorazilo rozšíření pro středověké dobrodružství našich Simíků, které je přinejmenším překvapivé.

Reklama

Santaya říkával “Ti, kteří si nepamatují minulost, jsou odsouzeni si ji zopakovat.” a zhruba stejně je na tom EA, které stále pořád a pořád dokola chrlí jedno identické The Sims za druhým. Ne jinak, je tomu i u příběhověji laděné odbočky Medieval. Ta se sice pokusila přinést do zaběhnutého konceptu svěží vítr, ale výsledek byl tak trochu polopatický a v mnohém nadělal více škody než užitku. To ovšem tvůrce neodradilo od dalšího přílivu peněz a tak k nám po sedmi mořích doplul na vlnách podivný datadisk Pirates and Nobles.

Něco konečně funguje

Již předem je nutné předeslat, že od hratelné preview verze se toho zas až tak moc nezměnilo. Přesto po delší době strávené ve zdejším světě musím změnit jeden konkrétní postoj. Ona se totiž hra ve stěžejní oblasti přeci jen posunula alespoň trochu k lepšímu.

Hlavní páteří hry jsou znovu příběhové questy a o ty jde při tom zlepšování především. Šestnáctka sice není nijak závratné číslo, ale vlastně je to tak dobře. Příběh (pokud tomu tak můžeme říkat) totiž nesklouzává tak rychle do propasti stereotypního klikání a nudných klišé. Jasně, že po čase je to pořád to samé a opravdu padáte nudou do klávesnice. Z hlubokého spánku vás pak nevytrhnou ani legračně se chovající postavičky a snaha vývojářů o pár vtipů. Naštěstí přichází tahle letargie až po poměrně dlouhé době, což je velikánský posun. Dokonce se zde snaží prohloubit některé dříve opomenuté prvky a to se rozhodně musím kvitovat ještě s větším nadšením.

Vzhůru k jednacímu stolu

Příjemně například vypadá větší příklon k diplomacii. V Maxisu se snažili vytvořit jakési uvěřitelné pozadí a v podstatě většina questů se točí okolo vyjednávání mezi dvěma znesvářenými stranami a možná se do hry vloží i láska. Nóbl šlechtici a tak trochu neotesaní piráti se však v lásce hned od začátku rozhodně nemají a situaci musíte zachránit vy, jako zdejší hráči. Je přitom jen na vás, ke které straně se přikloníte nebo zda si zachováte vladařskou neutralitu. Překvapivě to celé tentokrát vychází a nějak to není tak nudné, jako u samotného Medievalu.

Navíc příklon k jedné straně většinou znamená pošramocení vztahů s tou druhou. To pak určuje různé bonusy pro vaše království a je tak velice důležitým každé rozhodnutí trochu promyslet. Sice se nejedná o bůhví jaké volby typu Mass Effect nebo Deus Ex, ale fanoušky The Sims určitě uspokojí i tohle málo.

Historie se opakuje

Abych však jen nechválil. Ani Pirates and Nobles se podle nejnovější politiky EA nedočkali české lokalizace a to je rozhodně škoda. Hra, jež cílí především na mladší spektrum hráčského publika, prostě potřebuje lokalizaci více, než třeba třetí Battlefield. Navíc je zdejší angličtina místy dosti neohrabaná. Ano, vytýkal jsem to i původní hře a ano, znovu si to nemůžu odpustit.

Částečně to však u některých mohou vyvážit velice vstřícné HW nároky a již dříve zmíněné fortelné zpracování. Nemluvě o tom stylovém soundtracku, jemuž se skvěle daří dotvářet celkový kolorit hry. Někomu by možná mohlo vadit, že interface se moc nezměnil, ale proč rušit to málo, co původně skvěle fungovalo. Technický posun je sice na bodu nula, avšak tohle je pouhopouhé rozšíření, takže i to je vlastně přijatelné.

Jde se nakupovat

Jak jsem psal již dříve, kromě prodlouženého příběhu Pirates and Nobles přinášejí i nové objekty a pár maličkostí, které se taktéž musejí přičíst k dobru. Mluvím tady například o mučícím křesle, opeřených společnících nebo nekonečné záplavě nových předmětů. Dobře, zas tolik jich není, ale oproti ostatním The Sims datadiskům toho rozhodně není ani málo.

Podařená oprava

Říct, že jsou Pirates and Nobles ve všech směrech dobrý se říci určitě nedá. Taktéž určitě nepřitáhne hráče dosud nepolíbené. Ovšem fanoušci se konečně dočkali něčeho, co dává smysl. Tohle The Sims totiž konečně připomíná tu hru, kterou měla být středověká odnož již od začátku.

The Sims Medieval: Pirates and Nobles

Verdikt

Poměrně osvěžující dodatek, který konečně přinesl ochutnávku toho, jak měl vypadat původní Medieval.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

nijak přehnaně nudné questy
větší důraz na diplomacii
jednoduché volby
další tuna herních předmětů
absence lokalizace
nulový technický posun
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama