Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters
Recenze Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters

Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters

Daniel Kremser

Daniel Kremser

10

Po opravdu dlouhé odmlce se konečně i na domovskou platformu podívala nová golfová hra. Avšak rozhodně to není taková sláva, jak bychom si asi všichni přáli.

Reklama

Kdo by to byl čekal, rok se s rokem sešel a na naše železa znovu zavítal jeden sportovní titul od EA Sports. Ten nás podle názvu nevytáhne nikam jinam, než na krátce střižené greeny. Kdo by však čekal, že se po aférce Tigera Woodse golfová série přejmenuje, šeredně by se spletl. Špatná reklama taky reklama a co táhne více, než slavné tváře? No přece sex a toho se kolem známého smilníka v poslední době točilo více než dost. Ovšem pomohlo to téhle hře vůbec nějak?

Slavná licence

Ti bystřejší, nebo ti kteří golfem aspoň trochu žijí, již bezesporu ví o čem, že ten letošní ročník vlastně bude. Podtitul The Masters skutečně odkazuje na slavný turnaj pořádaný v americké Augustě a celá hra je jím doslova pročpělá. Ostatně, jakousi hlavní motivací je samozřejmě vítězství tohoto prestižního podniku a nutno podotknout, že hra tento turnaj skvěle využívá k navození atmosféry, na rozdíl od některých jiných licencí. Všechno začíná už u povedeného intra přímo z hřiště a celou hrou se jako Ariadnina nit táhne kupa materiálů a hezkých fotografií. O licencovaných hráčích v čele s těmi největšími hvězdami nebo stylovém komentáři Jima Nantze ani nemluvě. Ano, přesně takhle se to dělá.

PC verze bohužel doplatila na konverzi.

Lákavý cíl

Podobně jako třeba NHL nebo Madden, má nyní i PGA Tour jakýsi konec. Cíl, k němuž se po celou sezonu, nebo chcete-li kariéru, postupně prokousáváte stále výš a výš a čekáte na tu vytouženou pozvánku do světa toho pravého golfu. Mimo to zde ale najdete i mnoho stylových odboček, jež vám monotónní údery do míčku tak trochu okoření.

Za zmínku tak určitě stojí možnost kráčet ve stopách golfových legend či následovat Tigera v jeho cestě za vítězstvím, které se mu na turnaji Masters podařilo urvat hned čtyřikrát. Sečteno a podtrženo, pořád sice hrajete ten samý golf, ovšem ty jemné nuance z něj v očích fanouška udělají o stupeň větší zábavu, takže v tomhle ohledu určitě palec nahoru.

Kde asi soudruzi udělali chybu?

Jak správně tušíte, každá mince má dvě strany a tak teď musí přijít jedno ale. Avšak tohle konkrétní je, jak se patří velké. Zdejší problém totiž tkví v tom nejdůležitějším, a sice hratelnosti. Golf sám o sobě oproti fotbalu nebo hokeji nenabízí ani zdaleka tolik akce, která by nás udržela u monitoru. To bohužel tvůrci jaksi nevychytali a naservírovali nám sport v té nejsyrovější podobě. Bohužel však také v podobně mrtvolně nudné a pro většinu normálních hráčů nezajímavé. Celkový pocit z úderu do míčku je prostě nulový. V tomhle směru jednoduše hra naprosto zklamala.

Už jen fakt, že k ovládání hry za 40 Éček potřebujete pouze myš, něčím smrdí. Když pak dodám, že celý princip tkví pouze v naklikání pár údajů a trefení se kliknutím do správné síly úderu, asi už jsou všichni doma. Tohle jednoduše k dobrému hraní nestačí. Ne, že by tady bylo málo možností. Vybrat si můžete s kupy holí a své místo zde našla třeba i rotace míčku nebo typ úderu. Zásadním problémem je však ta cena v porovnání s konkurencí. K dostání je totiž na chlup stejná webová záležitost živená pouze z mikrotransakcí s níž si užijete naprosto stejnou zábavu.

Sem se jen tak nepodíváte

Pojďme ještě na chvíli zapomenout na trestuhodné zklamání a soustředit se na trochu pozitivnější aspekty věci. Pochvalu hra zaslouží za množství hřišť a jejich vyvedení. Pochopitelně jsou lokace licencované, a tak se sem tam i trochu vzděláte. Grafika sice není vyloženě festovní, ale oko určitě neurazí. Navíc jednotlivá hřiště nabízejí širokou škálu obtížnosti a vyřádit se tak může opravdu jakýkoliv lempl. Navíc nemá cenu hovořit o technické stránce, jež je standardně na úrovni. Ale na to jsme si už u sportovních her od EA tak trochu zvykli.

Plusové body nový golf sbírá i za možnost upravit si hráče nebo funkci, skrze niž si můžete do hry nahrát vlastní obličej. Všechno jsou to marginální detaily, ale golf je hra, v niž jde hlavně o přesnost a i drobné centimetry rozhodují, takže se detaily počítají dvojnásob. Navíc se nám na monitory Tiger vrátil po delší odmlce, což je určitě taktéž příjemný fakt.

Skupinová bitva na greenu

Kdo sleduje herní scénu pravidelně, nemohl si nevšimnout menší aféry, která se okolo multiplayeru nového PGA Tour rozpoutala. On je totiž v základní ceně multiplayer pouze na 3 měsíce. To však ani přehnaně nevadí, protože pravděpodobnost, že to po třech měsících ještě někdo bude hrát je propastně malá. Ale to neznamená, že by byl multiplayer špatný. S přáteli může hra lehce dostat nový rozměr a ani nějaký ten online turnájek sem tam nemusí být k zahození. Celkově jde o příjemnou nástavbu, která si však nese neduhy ze singleplayeru, takže určitě nebude pro každého.

Hru ano, PC verzi ne!

The Masters přináší vysokou úroveň zpracování a skvělý styl. Na hře jednoduše jde vidět, že EA Sports jsou v tomhle odvětví již zkušenými matadory a nespočet audiomateriálu, fotek nebo třeba hřišť jasně ukazují, že tenhle golf má potenciál býti výborným. Ostatně ho do tohoto postavení pasuje již brilantně využitá licence a hra vlastně nakonec dobrá i je, ovšem pouze na platformách PS3 a Nintendo Wii, kde může naplno využít potenciál pohybového ovládání. Rozhodně ji nedoporučuju ve verzi pro PC, kdy celý zážitek trestuhodně kazí směšné ovládání jako vystřižené z flashové aplikace.

Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters

Verdikt

Další povedená hra, která doplatila na konverzi. Takovéto hry se na PC prostě nehodí a nic na tom nespraví skvělá atmosféra nebo smysluplná licence.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

využití licence
atmosféra
zajímavé módy jako zpestření
poměrně povedená prostředí a hřiště
ovládání
pocit z hraní
multiplayer pouze na 3 měsíce
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama