Tipy pro hraní Death Stranding
Speciály Death Stranding Novinka Tipy pro hraní Death Stranding

Tipy pro hraní Death Stranding

Martin Zavřel

Martin Zavřel

27
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC

Užitečné rady, bez spoilerů.

Reklama

Death Stranding dokáže zamotat hlavu nejen svým komplikovaným příběhem, ale také nezvyklými herními mechanikami a situacemi. Po stovce hodin ve hře vám nabízíme pár užitečných rad, které vám usnadní pouť zpustošenou Amerikou:

Obtížnost hry

Na začátku hry si můžete nastavit obtížnost, kterou ale také můžete kdykoliv během hraní přepnout. Z hlediska doručování zásilek a pohybu krajinou se nezdá, že by obtížnost měla příliš velký vliv na hru (tedy kromě toho, že na Hard dostanete za splnění mise lepší hodnocení). Obtížnost se tak nejvíce projeví v boji, kde ovlivní sílu vaši i protivníka.

Datum narození

Nelámejte si s ním hlavu, prostě vložte svoje (hádám že Kojima vám k němu připraví nějaký ten dort, jako to bylo v MGS V). Hra sice varuje, že některá znamení nemají tak dobré dispozice, ale nezdá se, že by to ve hře bylo citelně poznat - jde spíše o trik pro prohloubení atmosféry a vašeho spojení s hrou.

Platinová trofej

Cesta za platinovou trofejí není příliš těžká, ale zato docela dlouhá (zhruba 100 hodin).

Je možné ji získat během jediného průchodu hrou, ale musíte hrát na Hard (pokud to chcete opravdu hodně řešit, můžete si Hard vypínat během soubojů a pak jej hned zase zapínat) a připravit se na pořádnou dávku zásilek v endgame fázi hry.

Také se vyplatí pro tyto účely začít co nejdříve rozmisťovat energetické "zip-line" skluzavky/věže, které vám pak ušetří spoustu času při cestování.

Umístění nákladu

Jednoznačně nejdůležitější mechanika ve hře.

Umístění nákladu na vašem těle ovlivní nejen vaši rovnováhu a rychlost, ale také spoustu dalších vlastností:

  • Kontejnery připevněné na ruce a nohy vám nemohou "upadnout" (ale jsou to pouze 4 sloty, které je navíc vhodné mezi sebou vyvážit). Doporučuji si sem dávat klíčové balíčky pro příběh nebo vaše nejcennější předměty.
  • Granáty a krevní vaky, umístěné v pouzdrech na vašem oblečení, nejsou poškozovány deštěm.
  • Primární zbraň je dobré si pověsit na "tool rack" úchytku pro nářadí, abyste ji měli rychle po ruce a nespadla vám na zem.
  • Vše ostatní noste na zádech.
  • Jakmile budete moct, naučte se využívat "tažný přívěs", který vám uleví od nákladu a usnadní navigaci terénu. Jen mu nesmíte příliš utíkat, jinak se utrhne. Pokud je prázdný, můžete na něm surfovat pro rychlejší pohyb.
  • Na druhý/náhradní pár bot máte speciální úchytku na obleku - vždy si vezměte druhý pár sebou.

Plánování trasy

Pokud vás čeká delší cesta nebo komplikovanější krajina, vyplatí se v klidu prostudovat přiblíženou mapu a nasázet si do ní nějaké ty značky, které pak uvidíte během cesty na kompasu.

Zachovejte klid

Pokud narazíte na BT (česky VV - Vyplavené Věci... prostě duchové), vyplatí se zpomalit a zachovat klid. Píši to proto, jelikož jsem sám v některých fázích hry zkoušel jejich chumlem všelijak proběhnout (často spíš proto, že jsem byl vyplašený, než že bych opravdu spěchal) a nedopadne to skoro nikdy dobře. Nezkoušejte to ani "projet" na plný plyn ve vozidle - nepomůže to.

Postupně získáte cit pro blikání i zvuky vašeho detektoru, ale celkově platí, že je potřeba se přikrčit, oskenovat pozici nepřátel (nebo se spolehnout na detektor) a snažit se každého z nich obejít s takovým odstupem, jaký vám situace dovolí. Pokud musíte projít opravdu blízko, zacpěte si tlačítkem R1 ústa, ale nezapomeňte, že po jejich uvolnění hlasitě vydechnete. Když skenujete nepřátele, musíte se ÚPLNĚ ZASTAVIT, jinak je neuvidíte.

Časem samozřejmě získáte arzenál všemožných zbraní, které vám umožní se doslova prostřílet. Je to sice relativně nákladné a trochu riskantní, ale podle vašeho herního stylu můžete mít dostatek zdrojů na to, aby vás to netrápilo.

Nezasekněte se zbytečně

Úvodní kapitoly hry patří k těm nejnáročnějším, protože vás hra učí spoustu nového a zároveň vám pro plno situací nedá dostatečný arzenál. Doporučuji příliš se nezdržovat snahou o plnění všech vedlejších úkolů nebo objevování krajiny a minimálně první dvě kapitoly příběhu projít relativně rychle po hlavní příběhové lince. Potom už nějaké to vybavení získáte a vaše taktické možnosti se rozšíří.

Vraťte se později

Pokud narazíte na obzvláště sympatickou základnu s milým (například snoubenecký pár) nebo užitečným (například výrobce zbraní) osazenstvem, možná budete mít chuť se zastavit a splnit pro ně všechny úkoly, které nabízejí. Nejlepší odměny jsou, pokud u někoho získáte pět hvězdiček oblíbenosti - ale často to obnáší desítky zakázek.

Doporučuji proto se nejprve držet hlavní příběhové linie a vrátit se dořešit podobné věci až v rámci endgame, kdy budete lépe vybaveni.

Jednou ranou

Obzvláště velcí bossové jsou schopni vás zabít jednou ranou (spolknou vás a je po všem). Myslete na to a držte si je od těla, začněte utíkat nebo uskakovat, pokud z jejich animace/pohybu vidíte, že se oni chystají rozběhnout nebo dokonce skočit na vás.

Munice

Vzorky vašich tělesných tekutin (shromažďované automaticky na základně, když se jdete sprchovat, na záchod nebo během spánku) slouží jako munice pro boj s "duchy", ale nepřeceňujte jejich vlastnosti. Nebudu prozrazovat, co přesně který typ munice dělá, ale přestože jsou všechny užitečné, pouze krev vám nabídne opravdu smrtící sílu (granáty z krve ubírají protivníkům zdraví a pokud skrz takto vzniklý oblak krve střílíte běžné projektily, zraní i duchy).

Druhá motorka

Druhá motorka opravdu nemá žádný nákladový prostor, nesnažte se ho jako já )a mnoho dalších) deset minut hledat či zprovoznit. Místo něj má motorka extra baterie, díky kterým ujede na jedno nabití mnohem delší vzdálenost. Náklad přitom ale musíte mít na zádech (nebo na obleku).

Nezabíjejte

Lidští nepřátelé ve hře (především piráti MULE) jsou otravní a možná budete mít chuť na ně rovnou použít první smrtící pušku, kterou získáte. Je to ale riskantní, protože mrtvoly mohou skutečně spustit Voidout explozi a výbuchem smést krajinou okolo i vás. Lepší je střílet omračujícími projektily nebo těmi se "svazovacím" lankem.

Nepřekonatelné hory

Hory ve hře jsou ve skutečnosti překonatelné, ale bude vás to stát spoustu energie - obrazně i doslova. Obzvláště pokud jsou to hory hluboce zasněžené.

Pomoci vám může správná kombinace vybavení - endoskeleton pro lepší udržení rovnováhy, mechanické drapáky na rukavice a pořádné boty s hřeby na podrážkách jsou ideální, jen si musíte hlídat zásoby energie v baterii a pokud možno, připevnit si do batohu druhou náhradní baterii.

Schovejte si zásoby

V průběhu hry se bude různě měnit situace okolo vašich zdrojů a přístupu k různým službám, takže se nebojte nechat si nějaké to vybavení navíc odložené v jednotlivých základnách, místo abyste ho svědomitě všechno recyklovali.

Čtenář fordzy radí:

V druhé episodě je celkem jednoduché minout Ludens fanouška, tak pořádně zkoumejte prostředí.

Nezapomínejte číst emaily a záznamy rozhovorů. Dozvíte se spoustu důležitých informací.

A předně nikam nespěchejte. Prvních pár hodin můžete mít smíšené pocity, ale jak si zvyknete na tempo hry a nasajete atmosféru, tak vás to chytí a nepustí.

Najděte si čas vydechnout si v safe house, pustit si hudbu, zablbnout si před zrcadlem, přečíst si emaily nebo si sednout na vyhlídku a pozorovat přírodu.

A jaké tipy máte vy?

Pokud už DS hrajete a máte další užitečné tipy pro kolegy doručovatele, neostýchejte se a podělte se o ně v diskuzi pod článkem.

Ty nejlepší do článku s poděkováním přidáme.

Tipy pro hraní Death Stranding
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama