Top Spin 4 – další zářez poctivého fanouška
Preview Top Spin Článek Top Spin 4 – další zářez poctivého fanouška

Top Spin 4 – další zářez poctivého fanouška

Michal Maliarov

Michal Maliarov

2

Slavná série tenisové simulace Top Spin se nám brzy vrátí v novém. Pojďme se tedy podívat, zda se máme na co těšit.

Reklama

Již od dob Pongu v roce 1972 se tenisové hry a jejich odrůdy točily především kolem zábavného pinkání míčku z jedné strany kurtu na druhý. Díru do arkádového světa udělal ve své době především Virtua Tennis, který je jednou z nejdéle trvajících tenisových sérií v herním průmyslu. Pak ale přišel Top Spin a dal hráčům to, co dlouho chtěli. Opravdovou simulaci tenisu. Ta kulminovala s příchodem Top Spin 3, který se stal dokonalou simulací tohoto sportu. Ta však s sebou přinášela až příliš komplikované ovládání a herní mechanismy, jež odradily spoustu začínajících hráčů. To by mělo nyní napravit pokračování, jež přinese vytoužený kompromis.

Držet, pustit, držet, pustit?

Nemůžeme namítat nic proti třetímu dílu, jenž nabídl opravdu značné možnosti, jak hrát tenis. Už to nebylo jen pinkání přes síť, museli jste myslet a strategicky rozvrhnout celý zápas. Hru ale pohřbilo trestuhodně těžké ovládání a schéma úderů, na jejichž pochopení musel člověk strávit nejeden týden ve virtuální škole. Ti, co se přes tento problém dostali byli obdařeni hlubokým zážitkem z tenisu. Byli ale i tací, kteří to vzdali po pár zápasech. A nebylo jich málo.

Série však nyní překočírovala do rukou studia 2K Czech a ti mají na celou situaci svůj názor. Přiblížit sérii všem hráčům a udělat ji více přístupnější, přitom ale zachovat taktiku a profesionální přístup ke hře. Top Spin 4 naštěstí vypadá jako případ, kde „zjednodušit“ neznamená nutně „poslat do kopru“, jak je tomu zvykem v současném herním mainstreamu. Představte si tedy pokračování jako třetí díl po plastice. Vše, co jste na něm milovali tu zůstává, a k tomu přidávají vývojáři ještě značné zjednodušení, jenž dovolí si hru užít i méně zkušeným hráčům. No není to ideální kombinace?

Top Spin 4 má potenciální šanci uspokojit dosud nejširší okruh zákazníků, což znamená jediné – větší zisk, větší přístupnost. Pro začátek jsou pryč „riskantní údery“ a jejich aplikování speciálním tlačítkem. Přesnost a síla úderů nyní bude záviset v plné míře na vaší reakci, správném načasování a pozici na kurtu. Držíte tlačítko pro úder déle? Bude to žně. Stačíte jen klepnout? Očekávejte slabší, ale lépe mířený úder. Komplikované údery sestávající z několikatlačítkových kombinací jsou pryč a každý úder bude v přímou úměrou záviset na herním fyzikálním enginu. Stále budete moci vybírat mezi klasikou, lobem, plachťákem nebo top spinem, ale jejich přesnost a síla bude nově spoléhat spíše na vaše postavení a reakci, než na správně držení kláves.

Další Virtua Tennis?

Skoro každému fanouškovi muselo v nějakou chvíli prolétnout hlavou, že bychom mohli mít zaděláno na další klon arkádové konkurence, ale můžete se uklidnit. Top Spin 4 by měl nabídnout trochu z každé oblasti. Nováčci budou moci jednoduše sednout a hrát zápas, zkušení fanoušci série si projdou školou a tréninky a budou ze svého sportovce ždímat maximum. Celá hra si udržuje svůj profesionální přístup a styl, metrových šipek a dalších šíleností se tedy nedočkáte. Nově přichází do výměn vizuální pomocníci, jež v reálném čase hodnotí vaši hru a dávají rady na zlepšení.

Jedna z největších minel předchůdce byla douhá doba na pochopení systémů hry a její celková tuhost. Top Spin 4 tak přináší svěží vítr v podobě dvou ukazatelů – síly a únavy. Jak již názvy napovídají, ukazatel síly vás naučí správně odhadovat držení tlačítka, únava pak pomůže předpovídat výdrž vašeho svěřence během zápasů a přemýšlet, jaký styl zvolit. K tomu připočítejte simulátor odskoku, který předpovídá první doskok míčku a nakonec i časovač, jenž informuje hráče o přesnosti jeho úderů jednoduchými pokyny ve stylu „příliš pozdě“, „příliš brzy“, „perfektní“ atd. Každý z těchto pomocníků může být samozřejmě kdykoliv vypnut, celý systém ale velmi zjednodušuje přizpůsobení při prvotním hraní a především vás opravdu naučí, jak ve které situaci reagovat.

Nadal vs Fedex? Yeah

Pokud sledujete dění kolem čtvrtého dílu aktivně, jistě vám neunikl pořádný přístup k tenisovému zážitku jako takovému. Jeho atmosféře a tempu. Lví podíl na to má zařazení tzv. Signature Style funkce, tedy individuálního přístupu ke všem hvězdám, jež ve hře potkáte. Soupiska se nám rozrostla na 25 světových tenistů a nyní mnohem více záleží na jejich přístupu ke sportu. Nadal se pohybuje, vypadá a hraje jako Nadal, se svými typickým křížovým forehandem. Sampras běží k síti a hraje agresivní voleje, stejně jako ve skutečnosti. Díky tomu vzniká opravdový rozdíl mezi všemi hráči a především pak mezi jejich výhodami. Velmi zajímavým tvrzením je výrok vývojářů, kteří Top Spin 4 přirovnávají ke střílečkám. Od nich si hra totiž půjčila jejich dravost a frenetickou akci, což je jen a jen dobře. U třetího dílu se často tenis zvrhával v monotónní výměnu míčku, díl čtvrtý přidá do ohně ještě vylepšenou animační technologii pro plynulé napojení pohybů, fyziku, vzezření hráčů a celkově překopané audio, což mluví za vše. Tady to bude vřít.

To ve velké míře přispívá ke kariéře, kde si zplácáte vlastního sportovce. Nyní zkrátka více než kdy dříve záleží na tom, zda chcete mít strategického rychlíka či pomalého ranaře, protože se to na hře projeví. Každý z aspektů, mezi které patří např. rychlost, síla, forehand, backhand, volej a mnohé další, se postupem kariérou reálně projevuje na vašem hráči a každý bod tedy budete pečlivě hlídat. Samozřejmostí je tedy systém levelování, kdy rozdělujete vyhrané body schopností do tří kategorií – Servis a Volej, Ofenzíva a Defenzíva. Jednoduché a praktické. K jednotlivým kategoriím se dočkáte ještě zbrusu nové možnosti – najímání trenérů. Ti vám budou zadávat úkoly, jako je nastřílet za zápas 20 lobů, naběhat určitý počet kilometrů atd. Za splněné úkoly dostanete boosty v podobě rychlého vylepšení té které schopnosti. To nejlepší však spočívá v tom, že můžete trenéry libovolně přepínat a připravit se tak před každým zápasem tak, jak uznáte za vhodné. Je jasné, že proti Nadalovi obstojí rychlost, u Roddicka je pak potřeba pořádný return na servisu.

Vzhůru na kurt!

Top Spin 4 zatím nabízí vše, co by si tenisový fanda kdy mohl přát. Jednoduchost pro nováčky, strategii pro profíky, vylepšený audiovizuál a žebříček hráčů pro naše potěšení, hlubokou kariéru a bohaté možnosti přizpůsobení našeho tenisty. Pokud tvůrcům vše vyjde podle plánů, čeká nás skvělý tenis pro všechny. Držíme palce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama