Townsmen – mobilní klenot na PC
Recenze Townsmen – mobilní klenot na PC

Townsmen – mobilní klenot na PC

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

6

Mobilní stavitelský klenot konečně dorazil i na obrazovky PC. Má nám co nabídnout?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Budovatelská série Townsmen je často považována za jednu z nejvýraznějších stavitelských strategií pro mobilní zařízení. Vývojářské studio HandyGames s tímto bezplatným titulem již oslovilo nemalé procento hráčů. Jen na Google Play si jej stáhlo více než padesát milionů uživatelů. Nyní míří tato smartphonová alternativa Settlers i na PC. Stojí za to do ní investovat?

Nelehký život správce

V rámci příběhu se vžijete do role nově dosazeného guvernéra menší středověké metropole, která byla doposud spravována nepříliš schopnou úřednickou cháskou. Pod vedením moudrého panovníka budete muset v osmnácti krátkých scénářích napravit chyby svých předchůdců. Dějově orientované mise vám do cesty postaví řadu různých výzev. Vypořádat se budete muset například s nesnadnou výstavbou monstrózní katedrály, pořádáním svateb, likvidací loupeživých band, stabilizací ekonomiky nebo organizací velkolepých turnajů.

„Na začátku vaší budovatelské cesty budete mít ve volném režimu k dispozici vždy jen honosné sídlo, pár obytných chatrčí a několik produkčních budov, které se v počátečních fázích hry starají o ukojení potřeb vašich obyvatel. Vesničané vyžadují pro efektivní fungování stabilní přísun jídla, pitné vody a zábavy.“

Paleta dostupných dějových scénářů není vůbec špatná. Hráč si v nich má možnost vyzkoušet většinu slastí a strastí středověkého života. Příběh není v Townsmen ničím výrazným, prakticky je to jen řada úkoly řízených misí, které nenabízí žádné výraznější zvraty či překvapení. Osobně tento fakt nepovažuji za zásadní problém. Absence osobitějšího vypravěčského stylu je častým nedostatkem tohoto žánru. Kvalitní budovatelskou strategii s propracovaným příběhovým základem moc často nenajdete.

Prosperující městečko

Již zmíněné příběhové scénáře vás velmi rychle seznámí s většinou dostupných herních prvků. Po jejich absolvování se můžete vrhnout na volné mapy, které jsou od výraznějšího náznaku děje či stabilního vypravěčského tlaku plně osvobozeny. Velikost jednotlivých úrovní není nikterak závratná. Jiná žánrová díla v tomto směru bez problému strčí Townsmen do kapsy.

Na začátku vaší budovatelské cesty budete mít ve volném režimu k dispozici vždy jen honosné sídlo, pár obytných chatrčí a několik produkčních budov, které se v počátečních fázích hry starají o ukojení potřeb vašich obyvatel. Vesničané vyžadují pro efektivní fungování stabilní přísun jídla, pitné vody a zábavy. Pokud se vám nepodaří naplnit některou ze zmíněných tužeb, značně klesne jejich produktivita a ochota krmit státní pokladnu.

Ke stoprocentnímu uspokojení vašeho obyvatelstva budete ve finále potřebovat nemalou síť navzájem propojených budov. Hladové krky nasytí rybáři, řezníci a pekaři. Žízeň uhasí vinaři a objemní sládci. O produkci luxusního zboží se postarají zlatníci a zdatní krejčíci. Nespotřebované zbytky je možné na tržišti prodat zástupcům obchodní karavany, která čas od času přijede do vašeho města. Krom bohabojných kupců vaší metropoli občas navštíví také nenechaví lapkové, s kterými se velmi rychle vypořádají vámi najaté stráže.

Nastřádané peníze z obchodu a daní je následně možné zainvestovat do rekonstrukce budov, výstavby nových struktur a výzkumu dosud neobjevených vynálezů. Technologický pokrok je v tomto titulu permanentní. Za pomoci vědeckých projektů můžete zefektivnit jednání stráží, sběr surovin nebo výběr daní. Vyzkoumané novinky se přenáší z jedné mapy na druhou, což osobně považuji za velké plus.

Bezplatné kořeny

Nejvýraznějším problémem budovatelské strategie Townsmen je dle mého názoru přítomnost free to play měny. Prestiž můžete získat při plnění náhodně zadaných úkolů. Speciální platidlo vám umožní instantně zkoumat dosud neobjevené technologie a zrychlovat stavbu nových budov. Zlatavý pozůstatek mobilní verze hry mi nejednou připomněl její bezplatné kořeny, které by nebylo špatné u placeného titulu plně opustit. V současnosti celek díky tomuto aspektu připomíná spíše prohlížečovou jednohubku než plnohodnotný projekt. Snad tvůrci časem většinu F2P prvků odstraní nebo předělají do formy, která bude pro kupujícího hráče lépe přijatelná.

„Stavitelské free to play strategie na mobil musí být přístupné, jednoduše ovladatelné a nenáročné. Všechny tyto kritéria splňuje placená PC verze Townsmen na jedničku. Tvůrci se prakticky neobtěžovali základní koncept výrazně měnit. Ve finále máme před sebou velmi omezený titul, který by více než na Steamu vynikl na prohlížečové scéně.“

Technická stránka je víceméně bezproblémová, vytknout se jí dá snad jen neohebná kamera, která vám občas neumožní najet na některé hůře umístěné budovy. Komplet naštěstí jede stabilně, bez pádů nebo výraznějšího propadu fps. Audiovizuál celku je v rámci žánru na relativně slušné úrovni. Osobně jsem byl zaujat hlavně příjemným vizuálem, který má mírně pohádkový nádech.

Svazující základ

Stavitelské free to play strategie na mobil musí být přístupné, jednoduše ovladatelné a nenáročné. Všechny tyto kritéria splňuje placená PC verze Townsmen na jedničku. Tvůrci se prakticky neobtěžovali základní koncept výrazně měnit. Ve finále máme před sebou velmi omezený titul, který by více než na Steamu vynikl na prohlížečové scéně, jenž dává podobným kouskům větší prostor. Nový projekt vývojářského týmu HandyGames bych doporučil hlavně nenáročným hráčům prohlížečových jednohubek, kteří jsou schopni akceptovat menší mapy, jednoduchou hratelnost či neohebnou kameru. Fanoušci propracovanějších děl by se měli této hře vyhnout velkým obloukem za všech okolností.

Redakce Zing.cz hraje na notebooku ASUS GL552.

Townsmen – mobilní klenot na PC

Verdikt

Townsmen je průměrná budovatelská strategie, která v současné záplavě konkurenčních titulů nemá prakticky čím oslovit. Investovat by do ní měli jen milovníci nenáročných stavitelských jednohubek.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

permanentní technologický vývoj
pohádkový vizuál
bezproblémová optimalizace
malá rozloha map
celková nevýraznost
zjednodušená hratelnost
minimální počet inovativních prvků
výrazný výskyt pozůstatků F2P verze
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama