Trine
Blogy čtenářů Recenze Trine

Trine

Bylo jednou jedno království, ve kterém vládnul mocný král. Jenže po smrti krále v království vypukl chaos, který ho málem dovedl k zániku. V té…

Reklama

 

Bylo jednou jedno království, ve kterém vládnul mocný král. Jenže po smrti krále v království vypukl chaos, který ho málem dovedl k zániku. V té hrozné době začínají ožívat kostlivci neboli nemrtví a tím se i objevují tři postavy, které otevřou truhlu aby se zmocnily záhadného artefaktu jménem Trine. Artefakt má obrovskou moc a skrývá velkou kletbu. A jelikož se střetávají ve stejnou dobu tak všechny tři (válečníka, čaroděje a zlodějku) uvězní do jednoho těla. Jelikož se s kletbou nechtějí smířit tak se vydají na cestu za zrušením kletby a zároveň se vypořádat s invazí nemrtvých........Příběh jako z pohádky. Ono vlastně dá se říct, že pohádka to je!

 

Ve hře se tedy chopíte třech hratelných postav, které mezi sebou přepínáte stiskem určitých tlačítek. Každá postava se liší nejen vzhledem, ale především dovednostmi a každá se hodí pro danou situaci. Kouzelník dokáže svou magií přesouvat nebo udávat do pohybu předměty, ale i vyčarovat objekty, které tvoříte pohybem myši v prostoru, čímž kreslíte daný geometrický útvar, podle kterého hra rozpozná, jestli chcete stvořit například bednu (čtverec) nebo plošinu (rovná čára). Druhou postavou je zlodějka, která dokáže střílet šípy z luku a pomocí svého lana může zdolávat propasti. Poslední postavou je válečník. Na něm není nic extra, je to vlastně úplně obyčejný rytíř co dokáže máchat mečem a krýt se štítem. Pro boj s kostlivci je ta nejlepší volba. Každá postava může své zbraně, životy a jiné dovednosti vylepšovat dosažením potřebných bodů. Je to takový jednoduší RPG systém. 

 

Celá hra je postavena jako „3D“ plošinovka založená na logických problémech. Takže na každém kroku se střetáváte s nejrůznějšími překážkami, které řešíte pomocí specifické dovednosti každého hrdiny a přepínáte je mezi sebou čímž tvoří skvělí tým. Tvůrci využili fyzikálního enginu PhysX. Můžete tak přemístit bednu kam chceme, rozhoupat plošinu, roztočit kolo, které vás dostane do vyšších pater a mnoho dalšího jak využít perfektní fyzikální engine. To znamená že se nebudem potkávat s předem naskriptovanou akcí. Díky tomu má jeden problém více než jedno řešení!

Asi co mě nejvíc uchvátilo na hře je vizuální zpracování. Opravdu nádherná grafika dělá tuto pohádkovou hru ještě pohádkovější! Místa ať už jsou to hrady, lesy, jeskyně a podobný, ze všech těch míst číří nádech opravdového, pohádkového fantasy světa.

 

Ne každá hra je dokonalá

 

Teď se vydám ne moc příjemnou cestou a to je směrem k chybám a nepříjemnostem hry. Jedna z nepříjemných chyb je když se snažíte přesunout nějaký předmět, ale cestou při přesouvání se zaklíní do něčeho a ani za živého boha s ním nejde hnout. Což znamená jedno a to, že se hra musí restartovat na poslední checkpoint. Další ne moc příjemnou věcí je vykouzlení nějakého předmětu kouzelníkem (bedna či plošina). Když chcete vykouzlit předmět musíte myší nakreslit určitý tvar a tím se předmět vygeneruje, ALE není to tak přesné a počítač mnohdy nerozezná co jste právě tam načmárali a bud tedy vám vyplivne něco opačného nebo vám nevyplivne nic a třeba takovou plošinku vykouzlíte třeba až na třetí pokus.

Krásné grafické zpracování si bohužel vybírá svojí daň a to na HW. Člověk co uvidí tuhle plošinovou hru a řekne si něco ve smyslu „konečně hra co rozjedu na svém starém pc“ se šeredně plete! Hra opravdu dává dost zabrat a lidi se staršíma sestavami můžou na tenhle skvost zapomenout. Lidi co vlastní grafické karty ATI mají ještě horší, protože hra je především dělaná pro karty od Nvidia, ale dá se to i tak rozjet (plno lidí s tím má problemy)

 

Ah! Tak nádherný svět doslova vybízí k bojům s těma nejhrozivějšíma bossama po každé urovni. Omyl! Ve hře narazíte jen na tři. Ona samotná hra je dost krátká.

No a třešničkou na dortu je finální level. Celá hra je lehká a tedy jde vše plynule, ale v posledním levelu jako by se všechno těžké nahrnulo dohromady….. ne jednou jsem vzteky prskal vulgární slova. :)

 

Trine je užasná hra od začátku do konce a každý krok s hrdinama si budete jen vychutnávat. Tak jak jsou provedeny všechny levely, jakým způsobem přes ně projít a i vizualní stránka dělá tohle vše jedinečným zážitkem.

 

Trine

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Postavy
Fyzika
Grafické zpracování
Samotné zpracování levelů
Příběh
Krátkost
Málo bossů
Málo druhů nepřátel
HW náročnost
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama