Trine: Bylo jednou jedno království
Blogy čtenářů Recenze Trine: Bylo jednou jedno království

Trine: Bylo jednou jedno království

LakilukCZ

LakilukCZ

Když v roce 2009 přišel na naše obrazovky Trine, působil jako zjevení. Žánr 2D skomíral. Hlavním tahákem byla kooperace tří postav s různými…

Reklama

Když v roce 2009 přišel na naše obrazovky Trine, působil jako zjevení. Žánr 2D skomíral. Hlavním tahákem byla kooperace tří postav s různými schopnosti. Hra přinesla skvělou grafiku a atmosféru. Stojí za to? Dozvíte se v recenzi.

Story

Příběh Trine se odehrává v království, které je napadeno neživými. Navíc se spolu sejdou udatný válečník, mrštná lovkyně a mocný čaroděj u jakéhosi artefaktu, který jejich duše přenese do jednoho těla. Trojice se celou hru honí za vyřešením záhady a jen tak mimochodem musí zachránit království. Klišé v krystalické podobě, ale příběh není hlavním tahákem této hry.

Grafika a zvuk

Grafika Trine je jedním slovem úžasná. Je to jedna z nejlépe vypadajících plošinovek své doby.

Vypadá celkově tak nějak pohádkově. Postavy jsou detailní a kouzelník opravdu vypadá, jak ten hodný děda z pohádky. Občas je hra dost přesvícená vypadají Efekty jako kouř, děšt, a oheň jsou dovedeny k dokonalosti.

Soundtrack Ariho Pulkinena v nás opět vyvolává ten pohádkový dojem. Některé skladby by se daly bez problému pouštět dětem jako ukolébavka. Bez legrace! Dabing postav neurazí.

 

Postavy a hratelnost

Už na začátku jsem zmínil, že se ve hře objevují 3 postavy a to: Kouzelník, válečník a lovkyně. Jejich kooperace je pro postup hrou velmi důležitá a můžeme mezi nimi libovolně přepínat.

Každá z postav umí něco jiného. Válečník je silný, lovkyně má luk a vystřelovací hák a kouzelník dokáže vyčarovat bednu, trám a to nejlepší nakonec levitující plošinu. Hra klade důraz na spolupráci s postavami. Kouzelník vytvoři plošinu a ostatní přeskáčou, či rytíř chrání svým štítem lovkyní a ta ze zákrytu pálí. Platí však, že teprve s kamarádem zažijete tu pravou zábavu. Jednička podporuje pouze lokální multiplayer a musíte vlastnit gamepad.

Důkladným postupem úrovněmi získáváme zkušenostní body, které poté můžeme prodat v jednoduchém RPG stromu. Nalezneme zde vylepšení pro každou z postav. Ohnivé šípy pro lovkyni nebo možnost vykouzlení dvou krabic naráz u kouzelníka. Velkým plusem v hratelnosti této hry je vynikající fyzika. Vše funguje dokonale Ať už mám namysli různá pohyblivá kola, jezdící plošiny nebo trámy.

Herní doba se pohybuje kolem 8-10 hodin. Ve hře najdeme hodně checkpointu, které nám oživí postavy. Ovšem pouze z minimálním procentem zdraví. Postup levelem zůstává zachován, ale ke konci hry se obtížnost graduje. Mám na mysli obtížnějši skákací pasáže, do kterých se pletly neustále se spawnující kostliváci. V kombinaci s nízkým zdravím jsme s kamarádem občas zažili velkou frustraci a poslední level je fakt peklo. Do nového levelu jste navíc vstupovali s vědomím, že ho musíte dohrát. Hra se ukládála vždy na konci levelu. Začínat od poloviny prostě nešlo.

 

Závěr

Trine v sobě kombinuje prvky stařičkých plošinovek a moderní grafiky a fyziky. Tento mix funguje skvěle a garantuji vám, že se u hry budete královsky bavit. Co říct závěrem? Snad jen: Vzhůru za záchranou království.

 

[embed]http://www.youtube.com/v/LXdwRmiZam4[/embed]

Neuděláte chybu pokud si v bundlu přikoupíte i druhý díl, který je snad ještě lepší.

Trine: Bylo jednou jedno království

Verdikt

Trine je hra pro ty, co chtěji zavzpomínat na staré dobré časy. Dohrajete jí za jeden listopadový víkend. Pokud jste jí ještě nehráli, udělejte to

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Fyzika
Grafika
kooperace tří postav
Soundtrack
Krátka herní doba
Nevyvážená obtížnost
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama