Tunnelers – když se dobré bije s tím špatným
Speciály Tunnelers Článek Tunnelers – když se dobré bije s tím špatným

Tunnelers – když se dobré bije s tím špatným

Daniel Kremser

Daniel Kremser

7

Jak na nás zapůsobil betatest nadějně vyhlížející slovenské akční hry z prostředí tankových bitev?

Reklama

Již dlouho věřím, že tvrzení zlaté české, potažmo slovenské ručičky v oblasti her stále ještě platí. Vedle v poslední době proklamované české karetní hry Coraabia se totiž jen o kus dál na východ nedaleko vízky jménem Bratislava kutí remake jedné velice staré a kultovní záležitosti.

Tedy známé především pro starší ročníky, které ještě pamatují DOS a dělali tunely s roztomilými dvoupixelovými tančíky či jen tak mimochodem ještě stíhali likvidovat vozítka soupeřů. A co tu nemáme nyní? No přece betu té naprosto stejné hry, jen zabalené do nového grafického kabátku.

Na první pohled Tunnelers připomínají Bulánky. Prostě poměrně nenáročná záležitost, u které se ale až překvapivě hodně zabavíte. Jestli mě na první pohled něco hned zaujalo, byla to neuvěřitelná přístupnost. Jednou či dvakrát kliknete a už se směle můžete prohánět bitevním polem. Není to však zdaleka jediný trumf, který chlapci ve Floating Minds v boji o naše herní srdce vytáhli.

Zábava především

Největší výhodou téhle hry je povedená hratelnost. Boj na život a na smrt v roztomilých tancích totiž není jen tak, a musíte se o svá vozítka nejdříve náležitě postarat. Důležitým k přežití je totiž sledovat stav života a především energie. Ta je zde totiž naprosto životně důležitá, a pokud náhodou dojde, zapomeňte na tunely a střelbu.

To do hry vnáší poměrně slušný strategický prvek, a pokud si své zásoby, které s pohybem ubývají, dobře nerozplánujete, může se klidně stát, že uprostřed napínavé přestřelky zůstanete jen tak stát napospas nepřátelskému kanónu. Naštěstí se tyto důležité hodnoty dají doplňovat sbíráním příslušných ikonek rozházených po mapě. A když už jsme u těch map...

Poměrně průměrná podívaná

Asi největším průserem Tunnelers je samotný level design. Jednotlivé mapy jsou dělané na ten samý způsob a bohužel se nejedná o nic obzvláště výjimečného. Tedy jednotlivě, pokud si dobře vzpomínám, všeho všudy jsem se proháněl pořád po dvou samých. Prostředí je navíc sterilní až běda a celkově jde na všem vidět jakýsi punc amatérské práce. Aspoň že ta grafika sama o sobě není na poměry svého žánru úplně k zahození. Kamera posazená hezky z vrchu hratelnosti vyloženě sluší a na modely budov a tančíků se dá dokonce i koukat.

Ovšem nejvíce jsem byl zklamán z využití tunelování. Za prvé je míst, kde tohle využít až žalostně málo a za druhé, když už se k tomu dostanu, vůbec mě to nebaví a spíše jen zdržuje, než aby to do hry s noblesou vneslo ohromnou porci nových zážitků.

Díky Bože za tančíky

Už by se mohlo zdát, že po nepřesvědčivém výkonu co se level designu týče, je lepší se hře vyhnout obloukem. Ovšem přeci jen tady mám poslední prvek, který může konečnými pocity dost zamávat. Ano, jak asi většina tuší, jedná se o stěžejní prvek hry, a sice naše tanky. K vyzkoušení je momentálně hned šest rozličných typů. Ale určitě mě neokouzlilo jejich vizuální zpracování.

Tím, čím tyhle věci bodují, je totiž především jejich rozmanitost. Jednou tady máte vozítko sázející především na hrubou sílu, které je však až bolestně pomalé. Jindy se vám do rukou zase dostává překvapivě hbitá věcička, jež navíc do soupeřů láduje zpomalovací projektily a posílá je na smrt stylovým kamikaze způsobem.

Škoda jen, že s touto rozmanitostí ostře kontrastují tisíci léty provařené herní módy, které již opravdu nikoho neoslní. Capture the flag, Team deathmatch a Free for All sice nejsou vyloženě špatné, ale čekal jsem něco mnohem více inovativního.

Kámo, kde sakra jsi?

Vlastně za celou dobu hraní hra střídá věci, které potěší s naprosto tristními problémy, které naopak nutí až k vyhození klávesnice oknem. Asi ještě dlouho nezapomenu, jak jsem se marně pokoušel přidat si do friendlistu kamaráda.

Problém bude zřejmě v tom, že veškeré komunitní funkce jsou od hry odděleny a hoví si na vlastní webové stránce. Myšlenka to sice není špatná, ale její provedení je naprosto fatální. Takže prosím, příště radši hoši trochu jinak. Občasné lagy už radši ani nezmiňuju.

Nevyvážená zábava

Tunnelers je pro mě prostě zklamání. Bije se tady totiž kvalitní hratelnost plná zábavných a dynamických bojů s absolutně nezvládnutou technickou stránkou a hloupým level designem. Jasně můžete namítnout, že hra je zadarmo, a tak se dá ledacos prominout. A taky že ano, Tunnelers jsou prostě záležitost, kterou si sem tam na pár minut pustíte. V konkurenci placených titulů by však zcela jistě bojovali jen těžko. Jak vidno, v úvodu zmíněné rčení má i své výjimky potvrzující pravidlo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama