Tvůrci Deus Ex: Mankind Divided ruší kontroverzní program Augment Your Pre-order
Deus Ex Novinka Tvůrci Deus Ex: Mankind Divided ruší kontroverzní program Augment Your Pre-order

Tvůrci Deus Ex: Mankind Divided ruší kontroverzní program Augment Your Pre-order

Martin Cvrček

Martin Cvrček

11

Každý, kdo si hru předobjedná, nyní dostane všechny bonusy, aniž by si mezi nimi musel vybírat. Ruší se i možnost hrát hru o čtyři dny dříve.

Reklama

Tvrzení, že se systém předobjednávkových bonusů pro Deus Ex: Mankind Divided setkal se značnou vlnou kritiky, by bylo dost podhodnocené. Program s názvem Augment Your Pre-order, který byl oznámen společně s datem vydání hry, se totiž setkával s čirou nenávistí. Myslím, že všechny reakce krásně vystihuje výraz „shitstorm“.

Záměr lidí ze Square Enix a Eidos Montreal byl určitě šlechetný. Chtěli dát hráčům možnost vybrat si, co vlastně ke své předobjednávce dostanou, protože bonusy fixně stanovené vydavatelem nemusí být každému po chuti.

To ale mělo za následek, že lidé hned viděli, že za svou předobjednávku nedostanou veškerý obsah do hry, který bude v den vydání k dispozici, a že musí něco obětovat. Tedy pokud si nekoupí sběratelkou edici, což byl jediný způsob, jak získat všechny bonusy. Frustraci způsoboval i fakt, že systém bonusů byl rozdělený do skupin, které se zpřístupňovaly s počtem předobjednávek. Jinými slovy pokud by si hru nepředobjednalo dost hráčů, některé bonusy by ani s možností výběru vůbec nebyly zpřístupněné.

Se zákazníky, kteří jsou ochotní si hru předobjednat a zaplatit předem, by se logicky mělo zacházet nejlépe. Square Enix ale tímhle způsobem se svými nejloajálnějšími zákazníky zacházelo nejhůř a nakonec by nejspíš vyhráli ti, kteří by si počkali třeba na Game of the Year edici, v níž by byl všechen obsah.

Zodpovědí lidé si naštěstí tenhle fakt uvědomili, naslouchali nevídané kritice a celý program Augment Your Pre-order zrušili. Každý, kdo si hru předobjedná nebo koupí Day 1 edici (což je vlastně včas pořízená standardní edice), nyní dostane všechny předtím nabízené bonusy. Žádná nutnost volby mezi tím či oním se už nekoná. Bonusy přitom sestávají ze tří balíků skinů a výbavy, dodatečné mise a z komiksu, knihy a artbooku v digitální podobě.

Square Enix ruší i možnost popostrčit dostatečným množstvím předobjednávek datum vydání a hrát Mankind Divided o čtyři dny dříve. Každý se tedy k novému Deus Ex dostane 23. února příštího roku.

Někdo by mohl říct, že pravda a láska zvítězila nad lží, nenávistí a obludnými praktikami herních vydavatelů. Já řeknu jen to, že je určitě dobré vidět, že i tak velká společnost, jakou je Square Enix, stále dokáže naslouchat hráčům. Co na tom, že v tomto případě bylo vážně nemožné tu odezvu přeslechnout.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama