Twisted Metal – nic pro slabé povahy
Preview Twisted Metal Článek Twisted Metal – nic pro slabé povahy

Twisted Metal – nic pro slabé povahy

Daniel Kremser

Daniel Kremser

8

Hoďte zábrany za hlavu a pojďte se jen bavit. Ale pozor, zábava to bude pěkně krvavá a nebezpečná.

Reklama

Jestli jste sledovali poslední E3, bezesporu nyní víte, která bije. Ostatně, kdo by si bombastický návrat jedné legendy nepamatoval. Vždyť tahle série je tady s námi již dobrých patnáct let. A že to byla bouřlivá léta.

Tak předně se tyhle hry neobejdou bez dvou zásadních prvků. Vozidel a zbraní. Samotná hratelnost pak již vlastně z této informace vyplývá sama. Prostě jen jezdíme a za zvuku metalových pecek masakrujeme oponenty všemi možnými prostředky. To celé samozřejmě v pořádném chaosu a pochopitelně i v dost krvavém a ulítlém kabátku.

Slitování nehledejte. Tady hraje prim násilí a chaos.

Návraty jsou teď v módě

Ano, nejedna série zažívá v poslední době restart, reboot či jak se těm věcem ještě dá říkat. Stejně je na tom i Twisted Metal, který na to jde ovšem přeci jen trochu jinak. Nedočkáme se žádných dramatických změn a vylepšení, ale především staré známé hratelnosti.

Tu tvůrci předvedli již na výše zmíněné E3 a je potřeba přiznat, že ze svého starého lesku neztratila téměř nic. Pořád je to děsně zábavné, a také v jakémsi směru i stylové. Avšak zahrají si především vyznavači multiplayeru, na který bude nový titul zaměřen.

Všude je nebezpečno

Podíváme se do arén, inspirovaných post-apokalyptickým světem. Chybět tak nebudou vyprahlé pouště, malé vesničky středozápadu či pořádná velkoměsta, která však již dostala co proto. Prostředí zde navíc nebude jen na okrasu, ale bude sloužit i jako jeden z pilířů hratelnosti. Pochopitelně tedy bude do velké míry zničitelné, avšak především se bude dát využít jako zbraň. To kdyby nám náhodou došly náboje.

Z těch běžnějších věciček můžeme zmínit třeba nástražné bomby nebo ohromnou demoliční kouli, houpající se nad celou arénou. Protřelí hardcore hráči mohou vzít za vděk i specialitky jako je elektrizující či propadající se silnice nebo bodáky snášející se jen tak z nebes a visící tak nad všemi hráči jako Damoklův meč. No, nezní tohle přinejmenším zajímavě?

Tady si člověk nevybere. Buď ho vyhodí do vzduchu, nebo usmaží elektřinou.

Kromě obecných informací nám vývojáři ukázali už i některé arény hezky za pochodu. Těšit se tak můžeme na hřiště Black Rock stadion, jež je plné různých skokánků a ramp, či na předměstí plné ropných rafinérií a jiných filiálek, pod nímž se táhne rozsáhlý vodovodní kanál nazvaný Harbour City.

Vybere si opravdu každý

Jak jsme již zmínili, Twisted Metal se zaměří hlavně na hru více hráčů. Proto se prozatím mlčí o nějakém singleplayeru a do světa jsou vytrubovány především složky multiplayeru. Odhaleno nám bylo již několikero módů, na jejichž pomyslném vrcholu se tkví mód Nuke. Ten kombinuje snad všechny prvky hry a nutí jednotlivé hráče semknout se do jednoho týmu a předvést dokonalou spolupráci. Cílem je zajmout vůdce oponentů a po nějaký čas si ho i udržet. Pokud budeme úspěšní, dostaneme možnost zničit protivníkům jejich sochu, jež se vypíná nad celou mapou a symbolizuje jejich moc. Komu se to podaří dříve, vítězí. V podstatě se tak jedná o variaci na Capture the flag, jen s trochu destruktivním nádechem. Kromě této kruťárny se ovšem myslí i na trochu méně náročné hráče. Ti mohou zkusit třeba variaci na Last stand nebo typický Team deathmatch.

Oznámeny jsou prozatím čtyři strany, za které se do masakrování budeme moci pustit. Tak koho ze čtveřice klauni, panenky, lebky a kazatelé si vyberete? A nezapomeňte, že každý má mít své vlastnosti a typické vozítka a zbraně.

Když jsme u toho arzenálu

Vlastně zde až tak rozsáhlý arzenál ani hledat nemůžeme. Alfou a omegou všeho jsou přece auta, motorky a všelijaké jiné prapodivné stroje mající pod obalem motor. Nový díl navíc slibuje větší premiéru létajících strojů. To by mělo hratelnosti dodat zcela nový rozměr a předestřít i před staré mazáky novou výzvu.

Možné je opravdu vše, dokonce i vražedná ambulance.

Slíbeny jsou jak stará známá vozítka jako Axel, pro nějž není ani sebevětší překážka nepřekonatelnou, tak i novinky jako je například vrtulník Talon s obřím magnetem. Není přece nic lepšího, než vzít oponenta hezky na vyhlídkový let. Tahle hra ovšem není o závodění, ale hlavně o ničení. Proto půjdou všechna auta dodatečně upravit, ověšet různými smrtonosnými parádičkami a samozřejmostí bude i čistě vizuální personalizace. K vidění tak třeba budou i retro sanitky s rotačákem či motorkář házející motorovými pilami.

I fyzika si najde své místo

Divili byste se, ale v něčem takhle šíleném si najde své místo i reálná fyzika. A to ani nemusí být na škodu, byť se jedná o arkádu jak řemen a reálný jízdní model nikdo nečeká, lítat nám ty auta také nemusí. Navíc hra obsáhne mnoho volně poletujících prvků, které nejdou naskriptovat a musí se přece nějak ošetřit.

Pak tady máme to zničitelné prostředí, a kdo by nechtěl reálnou destrukci domů a jiných všemožných objektů. Rozhodně jsme zvědavi, jak se s těmito obtížemi vývojáři poperou. Zatím to vypadá hodně dobře a i grafika není k zahození. Pravda, na špičku stále ztrácí, ale bez problému to dohání osobitou stylizací.

Kousek, který nezapadne

Přestože má PS3 tento rok neskutečně našlapaný exkluzivitami, Twisted Metal se určitě neztratí. Pokud se ptáte proč, rádi hned osvětlíme. Nejen, že tak šílenou hru jsme již dlouho neviděli, ale tahle ještě k tomu vypadá jak se patří k světu a nabízí slibný mix třeskuté zábavy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama