Uncharted 3: Drake's Deception
Blogy čtenářů Článek Uncharted 3: Drake's Deception

Uncharted 3: Drake's Deception

Ctirad Kolaja

Ctirad Kolaja

Uncharted. Při vyslovení tohoto jména, před majitelem konzole PlayStation 3 od Sony, se na tváři objeví blažený úsměv. Ti ostatní můžou jen závidět. I…

Reklama

Uncharted. Při vyslovení tohoto jména, před majitelem konzole PlayStation 3 od Sony, se na tváři objeví blažený úsměv. Ti ostatní můžou jen závidět. I když je pravda, že spousta lidí preferuje jiné herní žánry, a tak mají právo důvod nejevit o tuhle hru zájem. My ostatníme co vlastníme PS3 a máme rádi tento typ hry prostě Uncharted milujeme. Pro nás není lepších her, než právě dva díly této série.

 

 

 

Prví díl vyšel v roce 2007 a nesl název Uncharted: Drake's Fortune. A tady to všechno začalo. Vzniku téhle, nebál bych se řící žíjící legendy, mezi hrama co kdy vyšli na jakoukoliv konzoli od Sony, můžeme děkovat kalifornskému studiu sídlící v Santa Monice, které jak spousta z vás ví se jmenuje Naughty Dog. První díl ukázal potenciál v té době novotou vonící konzole PS3. Ve hře jsme hráli za Nathana Drakea. Lovce pokladů, který jak dává jeho příjmení tušit, je potomkem slavného mořeplace Sira Francise Drakea. A Nathan se rozhodl jít ve stopách svého příbuzného a najít slavné El Dorádo.

 

Nebyl na tom ovšem sám. Po jeho boku stanuli dvě postavy. Tou první byl mentor a skoro otec v jedné osobě Victor ''Sully'' Sullivan a tou druhou sličná reportérka Elena Fisher. O prvním díle se mluvilo jako o novém nástupci skomírající série akčních adventur, kterou všchni fanoušci videoher dobře znají. Ano mám na mysli sérii Tomb Raider. Hra totiž obsahovala všechno co Tomb Raider, ale všeho bylo více a všechno bylo sladěné tak jak to má být. Celá série Uncharted je totiž jedna velká skákačka, střílečka a puzzlovačka (luštění hadánek). A to nejdůležitější je, že to všechno je sladěno do jednoho velkého fungujícího celku. Obal tohoto celku tvoří doslova neuvěřitelné audivizuální zpracovní.

 

Po výše zmíněném prvním dílu, který se celý odehrával v džungli tropického ostrova a jeho velkém komerčním úspěchu neměli lidé z Naughty Dog na vybranou a oznámily, že připravují druhý díl. Ten byl oznámen v těchto dnech, ale před dvěma roky při příležitosti předávání tzv. videoherních Oskarů, které každý zná jako VGA (Video Game Awards). Hned první pohled na tento trailer naznačoval změnu prsotředí oproti prvnímu dílu. Podle tohoto videa, se dvojka totiž bude odehrávat v sazněžených horách. Dnes už všichni víme, že těmi horami bylo myšleno pohoří Himaláje. Název druhédo dílu je Uncahrted 2: Among Thieves.

 

 

Pokud by se mě někdo zeptal jaký je rozdíl mezi jedničkou a dvojkou tak mu odpovím „Dvojka je větší a lepší“. A myslím tím všechno. Větší rozlehlost prostředí, doslova epické výhledy do krajiny, grandiózní zvukový doprovod, ostřejší grafika (dodnes budete mezi konzolemi hledat hru s lepší grafikou, než má právě Uncharted 2), gradující dějová linka, vylepšená hratelnost obohacená o nové prvky atd. Prostě všechno je lepší. Děj se točí okolo cesty Marca Pola po Tibetu, ve které objevil tajný vhcod do bájného místa známého jaka Shagri-la či Shambala. Tentokrá proti Nathanovi nestojí jen nějací provinční hledači pokladů jako v jedničce, ale rovnou voják jako řemen, po jehož boku stojí malá armáda. Ve dvojce přibyli také nové postavy a to charizmatická a podle mnohých nejlepší žena jaká se kdy ve videohrách objevila Chloe Frazer a lovec pokladů Harry Flynn.

 

Uncharted 2: Among Thieves byl tak dobře přijatý, jak mezi kritiky tak fanoušky, že získal také nejedno velké ocenění. Těch ocení je tolik, že si je snad ani nejde všechny zapamatovat. Všechny, by se ale daly shrnout do jedné věty „Uncharted 2 je jedna z nejlepších videoher vůbec“. Stačí si pročíst recenze na metacritic.com a budete hned vědět o čem mluvím. Nastalo tedy ono očekáváné. Dočkáme se po takovém mega úspěchu i třetího dílu? Nebo už lidé z Naughty Dog dosáhli svého limitu? Celkem se dalo čekat pokračování protože, obou dvou dílů se dohromady prodalo na 8 miliónů kusů. Což je úctyhodné číslo, když vezneme v úvahu, že je to pouze hra pro PS3.

 

A pak se to stalo. Byl oznámen třetí díl, který se jmenuje Uncharted 3: Drake's Deception. A opět, jak jsme mohli vidět v debutovém traileru přišla další změna prostředí. Po džungli, sasněžených Himalájích to tentokrát bud arabská poušť Rub´al-Chálí. Zde půjde Nathe ve stopách badatale a archeologa T.E. Lawrence, též známého jako Lawrenc z Arábie. V Nathanově hledáčku bude prastaré a v písku pohřbené město Iram of the Pillars, které dodnes ještě žádný archeolog nebojevil.

 

 

A nebyl by to Nathan Drake, aby se nepokusil vyjasnit záhadné okolnosti, ktéré kolem zmizení tohoto města, přezdíváného také jako Atlantis of the Sands, panují. A proč se vývojáři z Naughty Dog rozhodli právě pro písečnou poušť? "Když jsme poprvé přišli s myšlenkou písku, mohli jste vidět, jak se všem rozzářily oči a řekli jsme si - jo, to bude opravdu těžké! Pojďme to udělat!" jak vysvětlila kreativní ředitela Naughty Dogu Amy Hennig. Kromě výše zmíněné pouště, navštívíme také další lokace, která nám vyrází dech svým detailně zpracovaným prostředí, na kterém si v Naughty Dogu dávají opravdu záležet.

 

V podstatě celí třetí díl má být plný hlavně dynamicky se pohybujícího písku, ohně, kouře a vody. Tedy těch věcí, které se ve hrách obtížněji renderují, a tím pádem představují výzvu k pokoření. "Jsme banda nerdů" dodal spoluprezident Naughty Dogu Evan Wells. "Vyhledáváme něco, co bude technická a umělecká výzva a dovolí nás tak tlačit do oblastí světa a historie, které jsme nikdy předtím neproklepli." Pokud jste bedlivě sledovali debutový trailer, tak vám určitě neunikla jména dalších archeologů. Kromě výše zmíněného T.E. Lawrence na kterého odkazuje jeho kniha Sedm pilířů moudrosti, tak dalšími jmény jsou Artram Thomas, Harry St John Philby a Sir Wilfred Thesiger. Tihle archeologé šli stejně, jako se chystá i Nathe, ve stopách T.E.Lawrence.

 

Co se týče dalších postav, na které se můžeme ve třetím díle těšit, bylo nám od vývojářů a také podle traileru potvrzeno, že se po Nathově boku objeví starý známý a spousty hračů oblíbený Victor ''Sully'' Sullivan. Nyní je otázkou, jestli se dočkáme i nějaké te sličné dámy. Podle mě se jí dočkámé určitě, jen je otázkou jestli to bude některá z předešlých dílů. Něco mi, ale říká že se určitě dočkámé i Eleny Fisher. Podle mě si ji lidé z Naughty Dogu nedovolí vynechat, protože patří mezi nejoblíbnější postavy série Uncharted a navíc sehrála jedny nejdůležitějších dějových rolí v obouch předchozích dílech. Uncharted bez Eleny by byl poloviční Uncharted. Určitě se dočkáme i nějakého toho zaporáka, kdo to bude a jaký bude mít úkol, na to si budeme ještě najaký ten pátek počkat.

 

 

Co už teď víme na jistotu je, že třetí Uncharted opět bude velkým filmovým zážitkem. To především díky technologii motion-capture, která zajistí realistické chování herních postav, jedná se o stejnou technologii snímání postav jakou využil James Cameron u filmu Avatar (pokud to nevíte, tak Naughty Dog ve svém novém studiu v Santa Monice má také vlastní mo-cap studio). Nesmíme také zapomínat na práci s kamerou, která bude scénu vždy zabírat z toho nejlepšího úhlu, aby vypadala opravdu rozlehle a hlavně velkolepě. To vše doprovodí, určitě opět spšičkový a spoustou cen za druhý díl oceněný soundtrack. Neměli by jsme také zapomínat, že Uncahrted 3 poběží ve vsokém rozlišení stereoskopického 3D.

 

Mimo výše zmíněné bude Uncharted 3: Drake’s Deception v podstatě klasický Uncharted díl, jaké už známě z předchozích dílů. Budeme střílet, bojovat ale i skákat a překonávat všelijaké zrádné prostoray a překážky, které tentokrát může postihnout totální kolaps. Myslí se tím, že když budete třeba skákat z římysy na římsu, tak se vám může začít propadat přímo pod rukama. A vám nezbude jiná možnost než si pořádně pohnout, aby jste nespadli. Díky tomu si budete také muset, rychle hledat tu nejpřijatelnější cestu. Co se týče inovací, které se dotknou přímo hratelnosti tak za zmínku určitě stojí to, že tentokrát bude Nathe moci bojovat s více protivníky najednou a bude také umět šplhat pozpátku. Určitě také nebudou chybět nějaké ty puzzlíky.

 

Přes všechno zmíněné, nemá být třetí Uncharted tzv. over the top hra (typ hry kdy vás všechno oslní, ale její obsah trvá jen chvilku). Lidé z Naughty Dogu jsou totiž známý tím, že každá jejih nová hra tlačí limity opět o něco dál, a že pokaždé vypadá lépe než její předchůdce. Na otázku jestli třetí díl Uncharted bude over the to hra Evan Wells odpověděl „Chceme to udělat lépe, ale ne over the top. Samozřejmě chceme oproti Uncharted 2 všechno zlepšit, ale chceme, aby to bylo realistické."

 

Všechny záběry v tomto traileru jsou pořízeny v in-game enginu. Nejedná se tedy o žádnou renderovou iluzi, ale o skutečnost jak momentálně hra vypadá. Navíc, podle Nughty Dogu bude finální verze hry ještě hezčí!

 

Update 7:32 - Zde se můžete podívat na první demo ukázku, jak vypadá Uncharted 3: Drake's Decption v pohybu.  Nemám k tomu co dodat. Prsotě nádhera.

 

[embed]http://www.youtube.com/v/XcqN3TCxfxA[/embed]

 

 

Takže jediné co zbývá dodat, je že Uncharted 3: Drake's Decption výjde v magické datum 1.11.2011.

 

Uncover the truth!

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama