Uncharted 4 bude svobodnější, temnější a nebezpečnější
Preview Článek Uncharted 4 bude svobodnější, temnější a nebezpečnější

Uncharted 4 bude svobodnější, temnější a nebezpečnější

Michal Burian

Michal Burian

72

Článek nabitý novými žhavými detaily o novém dobrodružství Nathana Drakea, který se s bratrem vypraví na Madagaskar.

Reklama

Včera v noci prestižní americký časopis Game Informer začal lákat, že v připravovaném čísle dojde k detailnějšímu představení očekávaného Uncharted 4: A Thief's End. Tamní redakce tvrdila, že odhalí tajemného Sama (hlas mu propůjčil Troy Baker), který vystupuje jako starší sourozenec hlavního hrdiny Nathana Drakea.

„Po strhujícím a úspěšném The Last of Us se Naughty Dog zaměřili na návrat série Uncharted. Charismatický Nathan Drake se vrací v Uncharted 4: A Thief's End. Tentokrát hledá mytickou pirátskou utopii v Madagaskaru, kde ho doprovází jeho dlouho ztracený bratr Sam. Naughty Dog představili Sama na veletrhu PlayStation Experience a my máme po návštěvě jejich ateliéru v San Monice nové informace. Víme, co tento tajemný muž přináší do dobrodružství Nathana,“ dočteme se na Game Informeru.

„Jsem rád, že tě vidím na živu, bratříčku,“ prohlásil Sam na adresu Nathana v gameplay ukázce z PS Experience.

To už ale neplatí, netrvalo dlouho a na internetu se začaly objevovat první detailu pocházející právě z Game Informeru, který se k některým čtenářům dostal dříve, než měl. Nepředpokládáme, že jsou informace vycucané z prstu.

Pozor: Článek může obsahovat spoilery.

Nathana čeká nové dobrodružství, které bude hodně nebezpečné

Uncharted 4: A Thief’s End se odehrává tři roky po událostech v Uncharted 3: Drake's Deception. Nathan Drake žije poklidný život s Elen. Až do doby, než se objeví jeho o pět let starší bratr Sam, o kterém si Nathan myslel, že je mrtvý. Sam nenašel svého mladšího bratra jen tak, jde mu o život. Musí najít artefakt/poklad anglického piráta Henryho Everyho.

Henry Every, známý též jako Dlouhý Ben (Long Ben), je podle mnohých považován za nejúspěšnějšího piráta všech dob. Jeho historie je dost pestrá, nás bude ale nejvíce zajímat jeho největší úlovek, o kterém v Uncharted 4 s největší pravděpodobností půjde. Henry Every totiž operoval v Indickém oceánu, kde se spojil s ostatními piráty. Dohromady byli dost silní na to, aby mohli přepadávat dobře ozbrojené konvoje každoročně převážející poklady mezi Indií a Středním východem. Jednoho dne přepadl dvě lodě, menší z nich se jmenovala Fateh Mohammed a velmi rychle byla přemožena. Větší starosti měl z Ganj-i-sawai, s kterou bojoval dvě hodiny. Poté na Everyho a jeho posádku čekalo velké překvapení, zjistili, že se jim podařilo ukořistit hlavní loď flotily s pokladem obsahujícím přes 600 000 liber ve zlatě, stříbře a drahokamech.

Nathan cítí, že to svému bratrovi dluží a navíc nemůže odolat novému dobrodružství s hledáním pokladu. Drake se Samem se tak vydají do mýtické kolonie na Madagaskaru zvané Libertalia (nebo také Libertatia), která byla údajně založena piráty na konci 17. století pod vedením kapitána Jamese Missona. Co se historické přesností týče, do dnešní doby se neví, zda Libertalia existovala. Právě tam na ně čeká temný příběh, který bude okořeněn o spoustu humoru.

Na ostrově nebudete sami, o poklad má zájem ještě někdo jiný

Jak už to tak bývá, o poklad bude mít zájem také někdo jiný. V Uncharted 4 proti vám půjdou lovci pokladů Rafe a Nadine. Rafe se od Nathana hodně liší, má jinou morálku a přístup. Oproti tomu Nadine se může spolehnout na svou soukromou vojenskou organizaci v Jižní Africe. To vysvětluje akční scénky v gameplay záběrech z PlayStation Experience, kde měl Nathan plné ruce práce s nebezpečnými protivníky, kteří byli těžce ozbrojeni. Pokud jste neviděli, určitě se podívejte:

Nepřátele budou hrát celkově větší roli, než tomu bylo v Uncharted 3. Jejich umělá inteligence byla kompletně přepracována a vylepšena. Budou se umět krýt, využívat momentu překvapení a nebudou se stydět jít proti vám v mnohem větší přesile. Protivníci budou moci chytit nohu Nathana v momentě, kdy se je pokusíte shodit z římsy.

To se ale nebude jediný problém, kterému budete čelit. Sam je totiž bezohledný a navíc na Drakea dost žárlí. Vidí ho jako své lepší já, a to ho dost štve. Mezi nimi bude vznikat spousta roztržek. Jak se dalo očekávat, v boji bude silnější než Ellie.

Abychom ale nezmiňovali jen problémy, momenty z The Last of Us, kde hrdinové reagovali na to, co viděli, nebo si povídali o všem možném, budou i v Uncharted 4. Dočkat se máme škádlení mezi bratry a postupného budování vazby mezi NPC a hráčem. ,,Ve hře bude několik pěkných momentů, kde Nathan spolupracuje s bratrem."

Tropickou džungli vystřídají zasněžené hory a město

Ano je to tak, Uncharted 4 se nebude odehrávat jen v tropické džungli. Naughty Dog slibují, že se podíváme do zasněženého prostředí, stejně tak do nespecifikovaného města. Nathan bude mít k dispozici spoustu věcí, kromě klasického lana a Pitonu (kovový hrot). Naughty Dog o nich ale zatím nechtějí mluvit, pouze vzkazují, že nové věci podpoří dobrodružství. Možná právě díky tomu nezemře, když poleze po velmi nebezpečné stezce a málem spadne do moře.

S tím se dostáváme k další zajímavé věci, vývojáři tvrdí, že bude existovat spousta cest jak se k cíli dostat. Svět má být celkově mnohem otevřenější/svobodnější a jen na vás bude, zda se k cíli pokusíte dostat přes jeskyni, kde je spousta nepřátel (k vidění v demu), nebo se pokusíte jeskyni obejít. Nicméně, nemá ve hře existovat žádná „Zlatá stezka“, každá cesta bude něčím specifická a mít své následky. To jde ruku v ruce s dalším detailem, v Uncharted 4 bude spousta vedlejších příběhů, bude ale záležet pouze na vás, zda je odhalíte a zda se o ně budete zajímat. Pomoci vám v tom mají různé artefakty, které mohou obsahovat poznámky s cestou k dalším pokladům.

„Hráče chceme stále překvapovat, máme připravené intimní, velké a bombastické momenty,“ vzkazují Naughty Dog.

Naughty Dog nás nechtějí ochudit ani o hádanky, které budou v Uncharted 4 přítomny a k jejich vyřešení budete muset použít různé nástroje. Tvůrci tvrdí, že Uncharted 3 mělo nejlepší puzzle v sérii, chtějí na něm tedy stavět a něco podobného nabídnout i v Uncharted 4.

Jen pro Nathana je připraveno 60 animacích vztahující se na objekty. V animacích hraje velkou roli rozložení váhy. Cutscény jsou nyní v reálném čase.

Tajemná minulost Sama a příslib multiplayeru

Pomalu se dostáváme na konec našeho dnešního preview. Naughty Dog odmítají mluvit o minulosti Sama. Místo toho naznačili, že by se v Uncharted 4 mohla vrátit Elena a Sully. To ale berte prozatím jen jako nepotvrzenou informaci, přislíben byl alespoň multiplayer.

Více jsme se toho prozatím nedozvěděli. Naughty Dog nechtěli prozradit ani to, zda Uncharted 4: A Thief's End bude posledním dobrodružstvím Nathana Drakea.

Pokud vás zajímá, jak probíhal vývoj Uncharted 4, tak Naughty Dog dost pomohlo portování survival thrilleru The Last of Us na PlayStation 4. Během této práce se naučili spoustu důležitých věcí, které využili při vývoji Uncharted 4. Před dokončením PS3 verze The Last of Us na Uncharted 4 pracoval jen malý tým, který byl později rozšířen, zatímco pár vyvolených dokončovalo příběhové rozšíření Left Behind.

Uncharted 4: A Thief's End vyjde na podzim letošního roku exkluzivně pro PlayStation 4.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama