Unity mění původní plány, poplatek bude pouze za první instalaci
Novinka Unity mění původní plány, poplatek bude pouze za první instalaci

Unity mění původní plány, poplatek bude pouze za první instalaci

Jan Urbančík

Jan Urbančík

6
Platformy Windows PC

Za hry v Game Passu má platit Microsoft.

Reklama

Včera večer jsme psali o bizarním rozhodnutí ze strany společnosti, která stojí za herním enginem Unity. Od 1. ledna 2024 plánuje zavést poplatky pro vývojáře za každou instalaci hry, a to včetně těch opakovaných, tedy alespoň tak to firma prezentovala původně. Po obrovské kritice ze strany tvůrců totiž muselo Unity z části ustoupit, Stephen Totilo pro magazín Axios přinesl nová vyjádření.

Nově platí, že se bude platit pouze za první instalaci, nikoli opakovanou. Nicméně stále se bude započítávat instalace na jiná zařízení (například Steam Deck). Za instalace demoverzí se platit nebude, pokud nepůjde o demo, v rámci něhož se stahuje celá hra. Za early access se platit bude. Jak je to s pirátskými verzemi, stále nebylo vyjasněno. Stále každopádně platí, že se budou poplatky vztahovat na všechny hry, které kdy vyšly, pokud překročí stanovené hranice tržeb a počtu stažení. Právě kvůli tomu už údajně jedna velká skupina vývojářů plánuje podat na Unity žalobu.

Poněkud nevídaně Unity zareagovalo na kritiku ze strany indie studia Aggro Crab, jež jako spousta jiných plánuje své hry vydat v Game Passu, kde si je mohou zdarma stáhnout miliony lidí. Poplatky za takové instalace vývojáři platit nemají, ale úplně nezmizí, protože je má podle Unity platit distributor, což by byl v případě Game Passu Microsoft. To se ale určitě společnosti líbit nebude a není úplně vyloučeno, že by pro Game Pass Microsoft zakázal hry postavené na enginu Unity.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama