Univerzita Karlova zakládá studio Charles Games
Attentat 1942 Novinka Univerzita Karlova zakládá studio Charles Games

Univerzita Karlova zakládá studio Charles Games

Michal Jonáš

Michal Jonáš

Platformy Windows PC Apple Mac

pro vývoj nových her i pomoc pro studenty, externí vývojáře a týmy.

Reklama

Na akademické půdě již vznikla česká výuková hra Československo 38-89: Atentát, potažmo Attentat 1942, jíž se prodalo přes 7000 kopií, a nyní se připravuje podobně vzdělávací navazující titul Svoboda 1945. Takže bylo celkem logické, že Univerzita Karlova, jejíž studenti obě hry vytvořili a tvoří, dostali zastřešení v podobě vlastního univerzitního herního studia Charles Games. Studio, v němž bude na plný úvazek působit šest lidí, bude fungovat jako inkubátor jednak pro studenty vývoje počítačových her a také pro externí drobné vývojáře, kteří tak budou moci využívat služeb vysoké školy, jež jim ve vývoji jejich titulů pomohou.

 

Hra Attentat 1942
Hra Attentat 1942

Prvním takovým projektem studia je hra Silicomrades od týmu Outside the Fox. Bude to akční kooperativní hra z robotického světa, který je svázaný bizarními pravidly v kafkovském stylu. Silicomrades a Svoboda 1945 tak již budou vydány pod hlavičkou Charles Games. Univerzita Karlova je doposud první a jediná vysoká škola v ČR, která si založila soukromou společnost za účelem transferu znalostí a technologií Charles University Innovations Prague s.r.o., pod níž spadá i nově vznikající Charles Games.

 

Hra Svoboda 1945
Hra Svoboda 1945

Společnost Charles University Innovations Prague funguje teprve rok a půl, přičemž za tu dobu již stihla navázat spolupráci s více jak 20 subjekty z ČR i zahraničí, prodat 2 patenty a uzavřít licenční smlouvy pro téměř 10 technologií. Vývoj a výzkum počítačových her momentálně probíhá na dvou fakultách Univerzity Karlovy: na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy (MFF UK). FF UK je zaměřena na výzkum a studium her v rámci oboru Studia nových médií. MFF UK se soustředí primárně na technické aspekty vývoje počítačových her.

 

Logo studia Charles Games
Logo studia Charles Games

 

V rámci MFF UK a její specializace magisterského oboru Počítačová grafika s názvem Vývoj počítačových her vznikají mezioborové týmy tvořící videohry a vzdělávací aplikace. Vývojem her na UK již prošly stovky studentů z různých jiných fakult a univerzit. Za jeho nedlouhou historii bylo vytvořeno 92 herních prototypů (z toho 19 minulý rok), bylo zorganizováno 9 game jamů (48hodinový hackathon v tvorbě počítačových her), na kterých vzniklo 119 malých her (z toho 61 za minulý rok).

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama