Valve se nevzdává myšlenky na placený modding
Novinka Valve se nevzdává myšlenky na placený modding

Valve se nevzdává myšlenky na placený modding

Martin Cvrček

Martin Cvrček

26

Podle Gabea Newella z Valve si tvůrci modů jednoduše zaslouží odměnu za svou práci.

Reklama

Placené mody byly ve své době značně kontroverzním tématem a v očích mnoha hráčů jde o jeden z největších průšvihů, jakých se lidé z Valve dopustili. Jednoho krásného dne umožnili modderům Skyrimu zpoplatnit své výtvory zveřejněné na Steam Workshopu a o pouhé čtyři dny museli od celého nápadu upustit, protože se komunita hromadně bouřila. Později došlo ke druhému, už poněkud vstřícnějšímu pokusu za pomoci Doty 2, ale ten vyšuměl do ztracena.

Valve se však svého nápadu nechce vzdát. Šéf Valve Gabe Newell na čtvrteční tiskové konferenci oznámil, že zaměstnanci studia mají stále zájem o to nabídnout tvůrcům modů způsob, jak mohou dostat za svou práci zaplaceno. O vyjádření informoval server PC Gamer.

Podle Newella si prostě tvůrci modů zaslouží odměnu. To, že za svou práci nejsou řádně odměňováni, je chyba systému. A tak se musí vymyslet způsob, aby lidi, kteří vytváří nový obsah, byli zároveň lidmi, do jejichž kapes směřují peníze.

I tentokrát došlo k uznání faktu, že pokus se Skyrimem byl průšvih. „Případ Skyrimu byl bordel. Nebylo to správné místo, kde začít s tak specifickou věcí, a my jsme při jejím zprovoznění udělali některé tak trochu nešikovné, blbé věci. EJ (Erik Johnson z Valve, pozn. redakce) v zásadě řekl, že proteď musíme ustoupit, ale ten základní koncept 'herní komunita musí odměňovat lidi, kteří vytváří obsah' je dost důležitý, že ano? [...] Musíme prostě přijít na to, jak to udělat způsobem, ze kterého budou mít zákazníci radost a který přijmou, což potěší tvůrce, protože budou cítit, že systém je smysluplný a odměňuje správné lidi za práci, kterou dělají. Dává to smysl?“

Myslím, že dává. Myšlenka, že si moddeři zaslouží finanční odměnu za svou usilovnou práci, je určitě správná. Valve zkrátka musí přijít na lepší způsob, jak z této vize udělat funkční, přijatelnou skutečnost a systém, který bude vyhovovat hráčům, modderům a tvůrcům her. Zatím není jasné, co přesně chce Valve napříště udělat jinak, ale nezbývá než doufat, že to dopadne lépe.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama