Valve zavádí nový systém sprejů v Counter-Strike: Global Offensive
Counter-Strike: Global Offensive Novinka Valve zavádí nový systém sprejů v Counter-Strike: Global Offensive

Valve zavádí nový systém sprejů v Counter-Strike: Global Offensive

Martin Cvrček

Martin Cvrček

26

A komunitě se to vůbec, ale vůbec nelíbí.

Reklama

Asi bychom se už měli smířit s faktem, že studio Valve má svá nejlepší léta za sebou. Dokonce by se dalo říct, že na co poslední dobou šáhne, to podělá. Bez pardonu. Doteď nejvíc trpěli fanoušci Half-Life, kteří jsou už téměř 10 let opomíjeni, a Team Fortress 2, jehož stav je s každou významnější aktualizací horší a horší. Teď došlo na Counter-Strike: Global Offensive, a to stylem, který určitě nikdo neočekával.

Jestli jste někdy hráli hru od Valve s podporou online hraní, pravděpodobně jste si všimli, že si v nastavení můžete do hry nahrát vlastní obrázek o určitých rozměrech a vlastnostech. Ten můžete stiskem klávesy nasprejovat víceméně kdykoliv a kamkoliv na mapě, na níž se zrovna nacházíte.

Tento systém nabízel spoustu výhod, ale i spoustu nevýhod, protože nahrát šlo prakticky cokoliv. Takže i cokoliv nevhodného. V případě Counter-Strike: Global Offensive se tomu lidé z Valve snaží zabránit tím, že celý systém sprejů v rámci páteční aktualizace udělali oficiální. A do značné míry zpoplatněný.

Na mapě můžete sprejovat pouze oficiálně schválené spreje, které můžete získat zdarma v rámci pravidelného udílení předmětů nebo při prvním spuštění hry, a to do 10. října. Také je můžete získat za peníze ze Steam Marketu a z krabic, které obsahují spreje navržené komunitou. Takže tu máme jeden bezplatný způsob získání a dva placené. To ale není všechno.

Největší problém je v tom, že sprej můžete použít jen padesátkrát. Jakmile vyplýtváte 50 použití, ztratíte možnost sprej použít. Takže jestli jste si oblíbili nějaký konkrétní vzor z nabídky mnoha sprejů, které zahrnují jednobarevné i mnohobarevné výtvory, musíte si ho zase sehnat. Ideálně za peníze. Jakmile navíc získaný sprej alespoň jednou použijete, ztratíte možnost ho prodat či vyměnit. A aby toho nebylo málo, zdarma můžete získat jen jednobarevné varianty. Docela síla, že ano?

Pokud jde o vlastnosti sprejů, můžete je použít jednou za kolo nebo jednou za 45 vteřin, podle toho, co přijde dřív. Za zabíjení nepřátel v herních módech na kola získáte možnost sprej použít častěji.

Možná se zdá, že je to všechno maličkost. Možná že je, koneckonců jde na pohled pouze o pár obrázků, které se mohou objevit na zdech map. Je ale opravdu smutné vidět částečné zpoplatnění herního prvku, který byl po mnoho let k dispozici zdarma. Zvlášť když je teď všechno tak omezené.

Aby toho nebylo málo, nový systém se dá velmi snadno zneužít. Když třeba něco nasprejujete na sklo, bude váš výtvor vidět jen z jedné strany. To znamená, že se můžete díky spreji snadno schovat. Vy uvidíte na jedné straně skrz okno stejně jako kdykoliv jindy, zatímco nepřítel uvidí z opačné strany jen nasprejovaný obrázek.

Zbývá položit si otázku, kdo si krucinál myslel, že zavést něco takového je dobrý nápad. Nebo kdo si myslel, že se tak radikální změny neobejdou bez pořádného testování. Je totiž zjevné, že ve Valve tuhle rádoby novinku spíchli dost narychlo. Komunita je každopádně dost naštvaná a tentokrát na to má neoddiskutovatelné právo. Oproti tomu Valve jenom posiluje image společnosti, která nejen že netvoří žádné skutečně nové produkty, ale ještě k tomu pomalu zhoršuje a likviduje ty již existující. Kam to ještě zajde?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama