Wolfenstein 2: The New Colossus - vše, co byste měli vědět, na jednom místě
Speciály Článek Wolfenstein 2: The New Colossus - vše, co byste měli vědět, na jednom místě

Wolfenstein 2: The New Colossus - vše, co byste měli vědět, na jednom místě

Martin Cvrček

Martin Cvrček

6

BJ Blazkowicz je zpět, aby nakopal zadky zástupům nacistů pod vedením Frau Engel. Tahle návštěva Ameriky bude hodně netradiční.

Reklama

Ze střílečky Wolfenstein: The New Order z roku 2014 se stala oblíbená a hlavně překvapivě povedená hra, díky níž si švédské studio MachineGames vydobylo nepřehlédnutelné místo na mapě herního světa. To místo bylo záhy upevněno samostatně hratelným a taktéž kvalitním rozšířením s podtitulem The Old Blood, po němž mnozí fanoušci začali s nadšením vyhlížet plnohodnotné pokračování. Dočkali jsme se na červnové výstavě E3, kdy byl s velkou pompou odhalen titul Wolfenstein 2: The New Colossus. Nyní se nacházíme jen několik týdnů od jeho vydání, a tak nastal čas shrnout si, co můžeme od návratu BJ Blazkowicze očekávat.

Náplň hry

Dvojka v názvu neznamená, že se snad starší díly legendární série nepočítají. Jednoduše značí přímé pokračování The New Order. V něm notorický likvidátor nácků BJ Blazkowicz konečně porazil generála Deathsheada, s nímž jsme se setkali už v Return to Castle Wolfenstein. Z velkolepého souboje si však odnesl nejen pocit vítězství, ale i vážná zranění. Blazkowicze však jen tak něco neporazí a roztrhané břicho je pro něj pouze malá nepříjemnost. Proto se BJ v úvodu nového dílu probouzí v útrobách ponorky Eva's Hammer, která slouží jako mobilní základna odbojářské buňky Kreisau Circle, aby se znovu pokusil zbavit svět útlaku nacistů. Deathshead je možná po smrti, ale náckové stále ovládají svět a roli hlavního padoucha převzala Frau Engel, která má díky jistým událostem v předešlém díle s Blazkowiczem nevyřízené účty a jeho likvidaci vnímá hodně osobně.

Moc Frau Engel a její létající pevnosti Ausmerzer poznáme hned v samém úvodu hry, kdy se musíme s BJem pohybovat na vozíku, protože to roztrhané břicho má přeci jen své následky. Ani omezený pohyb však hrdinovi nebrání v tom, aby zastřelil každého šmejda s hákovým křížem na rameni, zvlášť když se Blazkowicz záhy dozví, že milovaná družka Anya čeká dvojčata. BJ má tudíž ve svém boji proti nacistům nový cíl, a to snahu vybudovat lepší svět pro jeho potomky. Tento cíl ho zavede až na území Ameriky, která trpí pod nacistickým útlakem stejně jako většina světa. Tak začíná další střílečka, která hodně sází na příběh, ale která se navzdory drsnému pojetí nebere příliš vážně a občas může nabídnout i trochu humoru.

V roli BJ Blazkowicze se postupně vydáme na Manhattan, který byl během války zasažen atomovou bombou nacistů, do New Orleans, z něhož se stalo ghetto, nebo do Nového Mexika, kde můžeme naopak pozorovat rostoucí vliv nacistického Německa. Stejně jako The New Order, i The New Colossus ukáže, jak by vypadal život v 60. letech 20. století, kdyby vše ovládali nacisté. Tentokrát nás tedy nečeká pouze německá alternativa klasických songů, ale i vlastní televizní pořady a seriály, třeba superhrdinský animák Blitzmensch, seriál Liesel nebo soutěž German or Else, která má za cíl připravit Američany na den, kdy se i v Americe stane úředním jazykem němčina.

Ne každý si však hodlá připustit, že by měl žít pod nadvládou nacistů, a tak se ve výše zmíněných lokalitách nachází další buňky odboje, s nimiž bude muset Blazkowicz navázat spolupráci, aby Ameriku konečně osvobodil. Tyto buňky vedou zcela nové postavy, třeba intelektuál Horton Boone, Grace Walker, vůdkyně skupiny Black Revolutionary Front, nebo poněkud pošahaný Super Spesh. Vrací se ale i všichni (žijící) členové skupiny Kreisau Circle, tedy Caroline Becker, Anya, Set Roth, Max Haas, Bombate a samozřejmě také Fergus Reid a Probst Wyatt. Opět si budeme muset zvolit, kdo z nich zůstává živ, což bude mít tentokrát vliv na dostupnost některých zbraní.

Nástrojů pro likvidaci nacistů bude opět víc než dost, čeká nás tedy řada zbraní, které bude možné upravovat. Návrat hlásí také možnost mít v každé ruce jeden kvér, přičemž tentokrát není nijak omezeno, co budete v rukou držet. V jedné tak můžete třímat hlasitý kanón, který z nepřátelských vojáků rázem nadělá hromádku popela, a ve druhé tichou pistoli, protože i tentokrát se budete moci v určitých chvílích plížit, abyste zlikvidovali důstojníky schopné přivolat posily. Při tom vám může pomoci nová schopnost prolézání úzkými šachtami, ale alfou a omegou jsou stále akční, adrenalinové přestřelky, během nichž se vám zase může hodit možnost vyskočit vysoko do vzduchu nebo nová zbraň pro boj zblízka v podobě sekerky.

Abyste v boji přežili, musíte se často pohybovat a také byste neměli zapomínat na tradiční sbírání lékárniček, munice a kusů brnění. V prostředí a u důstojníků lze nově nacházet i kódy Enigmy, díky nimž se můžete dozvědět něco nového o herním světě. Pozornost si ale samozřejmě zaslouží i nepřátelé. Některé řadové protivníky můžete znát z The New Order, každý z nich je však nějak vylepšený. Jiní nepřátelé jsou zcela noví a najdeme mezi nimi třeba UberSoldata, rychlého kyborga střílejícího lasery, nebo těžkotonážního SuperSoldata, z jehož mrtvoly si dokonce můžete vzít masivní obouruční zbraň a díky ní rozsévat větší zkázu.

Nového Wolfensteina pohání engine id Tech 6, který můžete znát z loňského restartu série Doom. Engine by měl zajistit dostatečně kvalitní grafiku a optimalizaci PC verze, na níž si údajně vývojáři dávají záležet, a snad také nedojde na technické problémy, které doprovázely The New Order z důvodu použití kontroverzního a nepříliš kvalitního enginu id Tech 5. Sázkou na jistotu by mělo být i ozvučení. Kupříkladu o hudební doprovod se stará talentovaný skladatel Mick Gordon, který skládal hudbu pro The New Order, The Old Blood, Doom nebo Prey.

DLC

Wolfenstein 2: The New Colossus je čistě singleplayerová hra a od tohoto faktu se bude odvíjet i povaha tří placených DLC, v nichž se ujmeme role tří rozdílných hrdinů. V přídavku The Adventures of Gunslinger Joe hraje hlavní roli bývalý hráč amerického fotbal Joseph Stallion, který likviduje nacisty v ruinách Chicaga i ve vesmíru. DLC The Diaries of Agent Silent Death se zaměří na bývalou vražedkyni a agentku OSS Jessicu Valiant, s níž infiltrujeme nacistický bunkr v Kalifornii a odhalíme tajemství operace San Andreas. Nabídku dodatečného obsahu, který bude ke koupi odděleně i v rámci Season Passu za 24,99 dolarů, uzavírá DLC The Amazing Deeds of Captain Wilkins. To se zaměřuje na kapitána Geralda Wilkinse, proslulého hrdinu americké armády, s nímž se vydáme na Aljašku, abychom zastavili operaci Black Sun.

Se všemi třemi postavami se setkáme i v přídavku Episode Zero, který bude zdarma pro majitele Season Passu a ty, kteří si Wolfenstein 2: The New Colossus předobjednají ve vybraných obchodech nebo v časově a kusově omezených edicích. Cenu placených DLC ani datum jejich vydání však zatím neznáme.

Datum vydání a platformy

Wolfenstein 2: The New Colossus vychází 27. října 2017 pro PC, PS4 a Xbox One. Ve vývoji je také verze pro Switch, která dorazí v průběhu roku 2018. Datum vydání je globální a platí pro celý svět.

HW požadavky PC verze

Minimální požadavky (720p a 60fps při nízkém nastavení)

CPU: Intel Core i7-3770/AMD FX-8350 nebo lepší GPU: Nvidia GTX 770 4GB/AMD Radeon R9 290 4GB nebo lepší RAM: 8GB OS: Win7, 8.1 nebo 10 (64-Bit) Místo na disku: 55GB

Doporučené požadavky (1080p a 60fps při vysokém nastavení)

CPU: Intel Core i7-4770/AMD FX-9370 nebo lepší GPU: Nvidia GTX 1060 6GB/AMD Radeon RX 470 4GB nebo lepší RAM: 16GB OS: Win7, 8.1 nebo 10 64-Bit Místo na disku: 55GB

Přečtěte si také naše dojmy z Gamescomu, kde jsme si Wolfenstein 2: The New Colossus zahráli.

Česká lokalizace

Na oficiální českou lokalizaci nového Wolfensteina nedojde. Její vznik je asi stejně pravděpodobný jako možnost, že Zingu začne náhle šéfovat generál Deathshead nebo Frau Engel. Pravděpodobnost vzniku fanouškovské češtiny pro PC tak snadno určit nelze, její tvorbu ale může zkomplikovat použitý engine, který není příliš nakloněn nezbytnému moddingu, a řada dalších faktorů. S trochou štěstí a snahy komunity bychom se však fanouškovského překladu mohli dočkat.

Kde hru koupit?

Wolfenstein 2: The New Colossus koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk. Jako bonus za předobjednávku dostanete sběratelský steelbook a tematické podtácky.

Nejzajímavější videa

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama