Xbox koupil Bethesdu
Novinka Xbox koupil Bethesdu

Xbox koupil Bethesdu

Martin Zavřel

Martin Zavřel

75
Platformy Xbox Xbox Series X|S Windows PC Xbox Xbox One

Elder Scrolls, Fallout, Doom a další mají nový domov.

Reklama

Doslova několik hodin před zahájením předprodeje nových Xbox konzolí jsme se dočkali překvapivé zprávy.

V uplynulých letech Microsoft pro svoji značku/platformu Xbox nakoupil celou řadu špičkových herních studií v přípravě na novou generaci konzolí. Nicméně tohle své dlouhodobé snažení nyní korunovali doposud největší akvizicí, díky které získali ZeniMax Media, firmu zastřešující především Bethesdu, tvůrce kultovních herních sérií Elder Scrolls nebo Fallout, ale také id Software (Doom), Arkane (Dishonored), MachineGames (Wolfenstein) nebo třeba Tango Gameworks (Evil Within).

Xbox koupil Bethesdu

Podle novináře Jason Schriera jde o obchod za 7,5 miliardy dolarů, tedy zhruba třikrát více, než stál svého času nákup studia Mojang (tvůrci Minecraftu). Jde o největší videoherní nákup v historii firmy a dle slov jejího ředitele (Satya Nadella, CEO Microsoftu) jde o "ambice ještě lépe oslovit 3 miliardy lidí, zajímající se o videohry jakožto budoucnost zábavy i společenských a soutěžních aktivit". Zde si také můžete přečíst rozsáhlé komentáře Todda Howarda a Phila Spencera.

Zároveň jsou Obsidian a Betheda nyní tzv. "sesterská studia", takže se otevírá příležitost pro vznik Fallout: New Vegas 2.

Microsoft navíc nyní získal dvě hry (Deathloop a Ghostwire: Tokyo), které jsou naplánované k vydání jako PS5 (časově) exkluzivní.

Samozřejmě zatím netušíme, zda to znamená, že třeba příští Doom (ačkoliv zatím ještě není ani oznámený) vyjde pouze pro Xbox platformy (sem počítáme i hraní na PC). Ale pokud by tomu tak bylo, nejspíš by nastal čas začít brát exkluzivní tituly Xboxu opravdu vážně. Ostatně třeba Skyrim patří k nejprodávanějším hrám na světě a podobně na tom může být i příští Elder Scrolls titul nebo Starfield.

Todd Howard případnou budoucí exkluzivitu jejich her popřel, nicméně to ještě neznamená, že se to v budoucnu nemůže změnit. Hlavně to ale ani nemusí být potřeba, pokud si na jiných platformách budete muset hru koupit za dva tisíce korun, zatímco na Xboxu ji budete mít od prvního dne v ceně měsíčního předplatného Game Passu.

Také to nepochybně znamená, že se Game Pass dočká pořádné dávky her navíc.

A podle serveru Gamesindustry.biz bylo potvrzeno, že budoucí hry Bethesdy budou obsaženy v Game Passu od prvního dne.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama