Ylands – o barvách, zámcích a dalších novinkách
Speciály Ylands Článek Ylands – o barvách, zámcích a dalších novinkách

Ylands – o barvách, zámcích a dalších novinkách

Martin Cvrček

Martin Cvrček

3

V doplňujícím článku ke staršímu preview se zaměřujeme na novinky, které dorazily do sandboxu od Bohemia Interactive v rámci vydání hry na Steamu.

Reklama

Loni v září jsem se v preview zaměřoval na Ylands, slibný sandboxový titul od Bohemia Interactive. Od té doby se však hra dočkala nemalého množství novinek a navíc je od začátku prosince k dostání na Steamu v programu Early Access. Proto jsme si v redakci řekli, že zkusíme něco, co na Zingu nemá až takovou tradici - článek, který má za cíl doplnit jiný článek. Pojďme se tedy podívat na to, jak se Ylands poslední měsíce rozrostlo a co se změnilo od dob vydání zářijového preview.

Ve znamení barev

V preview můžete najít letmou zmínku o systému barvení, který je díky aktualizaci 0.6 konečně přítomen. Ve hře tak máte k dispozici další nástroj v podobě barvící pistole, s níž lze nabarvit většinu objektů a stavebních bloků a dokonce i zvířata. Výjimku momentálně tvoří terén a rostliny, což by se snad mělo časem změnit, ale jinak se vám meze příliš nekladou. Jestli dáváte přednost kreativnímu módu, stačí vybrat pistoli, v prosté nabídce nastavit libovolnou barvu a už si můžete hrát na Picassa a nabarvit jakýkoliv výtvor. V režimu objevování (survival) je třeba barvivo nejprve vyrobit, ale jinak jsou podmínky prakticky shodné. Barvit můžete i v editoru, ale není nad to vyrazit na náhodně vygenerovaném ostrově někam do džungle a občasným stiskem tlačítka zařídit, že v ní budou běhat červené pumy, modří koně nebo žlutí divočáci. Jedná se o velmi prostou herní mechaniku, která hru zajímavým způsobem oživuje a dává větší prostor kreativitě.

Pak tu máme prvek, který zase může hraní usnadnit a zpříjemnit, a to úložiště, která zahrnují nejen truhlice, ale i klíčenku a sáček na rostliny. Něco takového se hodí obzvlášť v survivalu, v němž má člověk tendenci okamžitě sbírat cokoliv, na co narazí, což má za následek rychlé zaplnění inventáře. Nyní stačí vyrobit sáček, do nějž se budou automaticky uskladňovat rostliny, a hned máte v inventáři více místa na další věci. Stejně funguje i klíčenka, do níž lze vkládat vámi nalezené klíče, které už nebudou zbytečně zabírat vlastní místo. A když si zrovna potřebujete něco odemknout, systém z klíčenky sám vybere vhodný klíč, samozřejmě za předpokladu, že ho vlastníte.

S odemykáním souvisí novinka v podobě zámků. Díky nim můžete nyní snadno zařídit, aby vám třeba v multiplayeru nikdo nebral vaše věci a nevyužíval vaše pracně sestavená vozidla. Zamykat lze celou řadu objektů od domů a dveří až po lodě a auta, přičemž pro odemčení je nutný klíč nebo heslo. Při použití zámku si totiž lze zvolit heslo, s jehož pomocí danou věc odemknete, přičemž není problém napsat k němu zároveň nějakou nápovědu. Takto je tedy možné vytvářet i určité hádanky. Nejen proto se jedná o praktickou a chytrou záležitost, která může zpříjemnit a ozvláštnit zejména hraní s ostatními hráči. Totéž by se dalo říct o rozbitém generátoru ochranné bariéry, přidaném spolu s novější aktualizací. Stačí ho opravit a zapojit a můžete využívat štít, který se hodí třeba pro pohodlnější úpravu budov nebo na ochranu před škodami způsobenými spoluhráči.

Příjemnější pohyb

Změnami prošlo i základní ovládání hry. Nyní máte při hraní Ylands k dispozici intuitivní radiální menu, díky němuž máte mnohem snadnější přístup k výběru a ovládání nástrojů, tanečků, animací a dalších prvků. Prostřednictvím radiálního menu lze dokonce přivolat vámi ochočeného koně. V praxi to znamená, že pro kompletní ovládání Ylands už nemusíte využívat značnou část klávesnice jako v sérii Arma, stačí vyvolat menu a v jeho sekcích ukázat kurzorem na cokoliv, co zrovna potřebujete. Navíc se nyní hra dá lépe ovládat při používání gamepadu. A aby toho nebylo málo, i ovládání postavy je nyní mnohem příjemnější a přirozenější, zčásti díky pozměněným animacím.

V posledních měsících si do hry našla cestu i jedna součást, která může s přihlédnutím na nedávné kauzy v herním světě vyvolat přinejmenším pár otázek. Řeč je o nabídce mikrotransakcí. Ylands je v tuto chvíli velmi levná hra, na Steamu je prodávána za pouhých 15 euro, ale zároveň je velmi často rozšiřována o nový obsah, který je zdarma k dispozici všem hráčům. Tento přístup se pravděpodobně hned tak nezmění, a to ani po vydání finální verze, a jak už to tak bývá, taková snaha a iniciativa musí být nějak podporována. Řešením mají být právě mikrotransakce, které jsou naštěstí čistě kosmetické.

Za reálné peníze si tak lze koupit speciální měnu zvanou coyny, kterou můžete v obchodě v hlavním menu vyměnit za reskin meče, brokovnice, revolveru, palcátu a dalších nástrojů. K dispozici jsou i různé tanečky a animace a brzy budou očividně k dostání také dekorativní předměty. Jedná se tudíž o věc, která nemá na hratelnost sebemenší vliv, nemluvě o tom, že v tuto chvíli je řada kosmetických položek k dispozici zcela zdarma. Prostřednictvím obchodu tak můžete získat nový kosmetický obsah i bez nutnosti utratit jediný coyn. Příznivá je i absence loot boxů nebo jejich alternativy, takže vždy přesně víte, jakou kosmetickou věc kupujete.

Je myslím opravdu pozoruhodné, jak může být hra rozšířena o tolik přínosných novinek za tak krátkou dobu. Barvení, zámky, úložiště, generátor ochranné bariéry, radiální menu nebo příjemnější a přirozenější pohyb postavy, to všechno hraní Ylands značně obohacuje a navíc má za následek, že hra v prosinci vstoupila na Steam v poměrně solidní formě. Nezbývá než doufat, že tempo přidávání nového obsahu nepoleví, že mikrotransakce zůstanou kosmetické a že hra opravdu nepůjde po cestě DayZ a Take On Mars a nezůstane v Early Access celé věky. Za zmínku stojí i optimalizace, která má momentálně své mouchy. V tuto chvíli každopádně platí, že Ylands může být dobrou volbou pro každého příznivce sandboxových titulů, které zároveň fungují jako platforma pro vytváření vlastního obsahu, a obecně her přístupných všem věkovým kategoriím. A protože je nový projekt Bohemia Interactive už několik týdnů možné koupit na Steamu, a to dost levně, možná nastal ten pravý čas na to věnovat Ylands alespoň trošku pozornosti.

Přečtěte si také naše dojmy z Gamescom dema Ylands.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama