Novinka YouTube streamy přes AV1 už jsou za dveřmi

YouTube streamy přes AV1 už jsou za dveřmi

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Nová verze OBS s touto funkcí je téměř hotová.

Reklama

Nejnovější generace grafických karet přinesla hned několik zajímavých technologií, jednou z nich je hardwarová podpora kodeku AV1. Ten je na rozdíl od stále hojně používaného starého standardu H.264 (AVC) zdarma a plně otevřený. Vzhledem k cenové politice u H.265 (HEVC) a H.266 (VVC) se AV1 stal největší nadějí pro tvůrce videí a především streamery, kteří byli starým kodekem výrazně limitovaní. A to se už brzy promění ve skutečnost.

Zatímco Twitch stále AV1 žádným způsobem nepodporuje, YouTube k tomu má hodně blízko. Na straně platformy od Googlu dojde brzy k implementaci streamovacího protokolu Enhanced RTMP, který přináší podporu pro VP9, HEVC a právě AV1. Klíčová je pak také podpora na straně softwaru, která už brzy přijde v podobě OBS verze 29.1, jež je z 92 % hotová. Díky ní bude možné pro streamy využít AV1 ve verzích NVENC (RTX 40) a QuickSync (Intel Arc), podpora pro AMD grafiky dorazí až později. Nutno dodat, že streamy stále nebudou fungovat nativně přes AV1, obraz se pošle k YouTube, kde se následně převede do AVC (při rozlišení 1080p a nižším), nebo do VP9 (při rozlišení vyšším než 1080p). Při převodu do AVC dojde k výrazné ztrátě kvality, proto bude lepší i při nižším bitratu raději streamovat ve 1440p.

Přestože funkce teprve dorazí, vyzkoušet si ji už mohl YouTuber EposVox, na jeho testování se můžete podívat ve videu výše. Podle jeho zjištění na 1440p 60 FPS stream stačí něco mezi 4 Mbit/s až 8 Mbit/s, záleží na hře. Jsou to ale opravdu velmi malá čísla vzhledem ke kvalitě, kterou z toho lze vytěžit. Při 4K a 60 snímcích za sekundu doporučuje EposVox bitrate kolem 15 Mbit/s.

Samotnému kodeku AV1 jsme už dříve věnovali samostatný článek.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama