Přehled HW novinek ze 4. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 4. týdne

Přehled HW novinek ze 4. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Windows PC

Grafiky od Intelu by měly ještě zrychlit, Discord už podporuje AV1.

Reklama

Intel chystá zásadní aktualizaci driverů

Loni v říjnu byly vydány dlouho odkládané grafické karty Arc od Intelu, konkrétně první generace Alchemist s modely A770 a A750. Prodejně rozhodně nejde o žádný hit, ale přece jenom už od začátku bylo zřejmé, že jde z velké části o masový test. Grafiky trápily méně i více závažné problémy a Intel je postupně opravuje. Zároveň chce ale firma dál "odemykat" výkon. Není žádné tajemství, že jsou zmíněné modely papírově silnější, než je jejich skutečný výkon ve hrách. Důkazem toho byl už update driverů v prosinci, kdy byl opraven výkon ve starších hrách, které ještě používají API DirectX 9. V plánu by však měla být další, ještě zásadnější aktualizace.

Tvrdí to německá stránka PC Games Hardware, jejíž článku si všiml magazín Videocardz. Intel prý odhalil "brzdy" a ví, jak je odstranit. V nadcházejícím updatu by měl být výkon navýšen napříč veškerým softwarem. Zatím ale nevíme, kdy přesně nové drivery dorazí, případně o kolik bude výkon navýšen. Ještě před vydáním se mluvilo o tom, že by Arc A770 mohl mířit na úroveň RTX 3070, ve skutečnosti ale skončil spíš okolo výkonu RTX 3060. Vyšplhá se tedy v průběhu měsíců na první zmíněný cíl? Budeme se muset nechat překvapit.

Discord podporuje AV1 streamování

Všechny nové generace grafických karet už podporují enkódování v AV1, díky čemuž se tento kodek konečně začíná těšit rozšiřující se podpoře napříč programy. Zdaleka největší potenciál jeho využití však leží ve streamování. Zatímco na Twitch a YouTube, jakožto lídry tohoto odvětví, stále čekáme, první krok nyní učinil Discord, kde už nyní můžete streamovat přes AV1, informoval o tom Gerardo Delgado z Nvidie. Pokud vaše GPU podporuje dekódování v AV1, tak je vše bez problémů. V případě, že jeden z účastníků takové zařízení nemá, stream se mu transkóduje do H.264.

Bohužel to má jeden háček, podpora je zatím pouze u karet RTX 40, přestože enkódování v AV1 podporují také konkurenční Radeony RX 7000 od AMD a Arc Alchemist od Intelu. Uvidíme, kdy se dočkají majitelé těchto grafik.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama