Zaklínač 2 – bělovlasý zabiják nestvůr se vrací
Preview Zaklínač Článek Zaklínač 2 – bělovlasý zabiják nestvůr se vrací

Zaklínač 2 – bělovlasý zabiják nestvůr se vrací

Martin Cvrček

Martin Cvrček

3

Je zpět. Bílé vlasy, meč na zádech, uhrančivé oči, neuvěřitelně rychlé reflexy a amulet vlka visící na hrudi. O kom že je řeč? Samozřejmě o zaklínači Geraltovi. Ten ohromil všechny PC hráče před dvěma lety v jednom z nejlepších RPG posledních let. Ano, Zaklínač bylo zkrátka a dobře revoluční RPG, které dodnes nemá obdoby. Přestože byla hra jen na PC, prodalo se jí úctyhodných 1,5 milionu kopií, což je rozhodně úspěch. Nikdo se tedy nediví, že kluci z polského CD Projektu již nějakou dobu pracují na pokračování. To bylo k radosti všech fanoušků konečně oficiálně představeno. Pojďme si tedy rozebrat pokračování s podtitulem Asssassins of kings.

Reklama

Proč musí být vždycky největší problém politika?

Základním pilířem bude stejně jako v případě prvního dílu dospělý, temný a uvěřitelný příběh. Kdo tedy hrál původní hru, jistě ví, jak vše skončilo. S pomocí Geralta byl Řád planoucí růže rozprášen a král Foltest se dočkal překvapení v podobě záhadného vraha. I jeho úmysly Geralt překazí a tak je zapleten do politických záležitostí, s nimiž by neměl mít co do činění. Zaklínači jsou přeci neutrální, nějaká politika a veřejné zájmy jdou mimo ně, ale stalo se. Náš hrdinný zabiják má zprvu jednoduchý úkol. Ochránit krále Foltesta. Opět se ale věci zkomplikují, a tak Geralt začíná odhalovat záhadné spiknutí za účelem poslat všechny vládce do věčných lovišť. Tak, opět máme základ pro nevídané dobrodružství plné nečekaných zvratů, morálních rozhodnutí a vztahů nejen se ženami.

Tvůrci už dlouho slibují, že vztahy se zástupci něžného pohlaví se mají dočkat výrazné změny. Už žádné sbírání kartiček jako v prvním díle. Ačkoliv to byl originální prvek, tentokrát chce jít CD Projekt uvěřitelnější cestou, a proto budou lechtivější scény provedené se vším, co k tomu patří, jak dokazuje i první vydaný trailer, kde je nastíněn vztah s čarodějkou Triss Ranuncul. První důkaz toho, že hra nebude pro děti. Ale to nebyl ani první díl…

Ohledně příběhu toho tedy zatím moc nevíme, ale to je jedině dobře. Kdyby vývojáři odhalili více než je nezbytné, nedělalo by to dobrotu. Takhle víme, že příběh bude opět silná káva a máme se nač těšit. Tentokrát však další Geraltovy osudy nebudou tak rozsáhlé jako minule, děj zabere hráčům něco kolem 30 hodin. V porovnání s délkou jedničky je to poněkud děsivý údaj, avšak tvůrci slibují intenzivnější průběh, a tak by mohlo být těch 30 hodin možná více než dost. Uvidíme časem.

Ty monstra si prostě nedají pokoj. Aspoň nebudou Zaklínači bez práce

Další z klíčových prvků původní hry? Boj. Ten byl proveden velmi originálně a neotřele, takřka všem se líbil. Pokračování však půjde trochu jinou cestou a zde se nabízí první velká pochybnost. Redaktoři GameSpotu, kteří měli možnost vidět hru mezi prvními, přirovnávají nový systém boje ke konzolové sérii God of War. Upřímně, jestli je pojem 30 hodin herního času děsivý údaj, těžko říct jak nazvat tohle. Ona známá série je totiž „obyčejná“ mlátička, a jestli v Zaklínači 2 uvidíme něco podobného, neskončí to dobře. Na druhou stranu, CD Projekt všude píše o novém rozměru bojů a širokých taktických možnostech. Co si tedy máme myslet? Chystají na nás tvůrci opět něco nového? Nebo jen chtějí přístupnost i na konzolích? Další otázky, na něž dostaneme odpověď až v budoucnu, ovšem nezapomínejme, že hra je pořád tvořena primárně na PC. Přesto je tu důvod k obavám, a to nemalým.

Existuje krásnější pohled než západ slunce?

Další věc, která se dočká výrazného zlepšení, je pochopitelně grafika. Ta vypadá skutečně nevídaně, na poměry rozsáhlého RPG více než dobře. Postavy mají lepší mimiku, prostředí je živější, dokonce interaktivnější. Teď jen jak to utáhnou běžná PC. I první díl byl pro slabší stroje poněkud dýchavičný, u dvojky se bude situace zřejmě opakovat. I tak zřejmě není důvod k pochybnostem. Tedy kromě vzhledu samotného Geralta. Spoustě hráčů nepřijde zrovna vhodný, ale to je zřejmě způsobeno zvykem z prvního dílu. Něco takového je pochopitelné, Geralt opravdu vypadá trochu odlišně, avšak nejedná se o nic hrozného. Naopak, více se blíží popisu z knížek, z nichž koneckonců hra vychází. Nezbývá nám tedy nic jiného než doufat ve světlejší zítřky.

Nuže, máme to za sebou

Ano, článek se blíží ke svému konci, a to z jednoho prostého důvodu, že zatím nevíme mnoho. I tak jsou dostupné informace lákavé, fanoušci by měli být nadšeni a to je snad hlavní. Jediná negativa se zdají být pozměněný boj a kratší herní čas. Přejme tedy zaklínači Geraltovi pohodlnou cestu na naše monitory, jež by měla završit v prvním čtvrtletí roku 2011.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama