Zaklínač 3 a jeho easter eggy
Speciály Zaklínač 3: Divoký hon Článek Zaklínač 3 a jeho easter eggy

Zaklínač 3 a jeho easter eggy

Martin Cvrček

Martin Cvrček

16

Jaké vtípky a odkazy na slavná díla dokázali tvůrci ze studia CD Projekt RED ukrýt v posledním Zaklínači?

Reklama

Zaklínač 3 je mezi námi už nějaký ten pátek, ale navzdory tomu jsem se rozhodl podívat na zoubek řadě easter eggů, na které v roli Geralta z Rivie můžete narazit. Nechci snad tvrdit, že by byl Zaklínač 3 počtem easter eggů, vtípků a odkazů výjimečný. Jen se nabízel jako ideální kandidát na rozbor, protože jsem osobně hru prošel křížem krážem. Tudíž jsem měl tu čest na mnoho vtípků sám narazit, ačkoliv nepopírám, že s nalezením některých z nich mi museli pomoci přátelé či strýček Google.

Hlavním důvodem vzniku tohoto článku je přitom nedávné vydání New Game+. Nepochybuji o tom, že některé hráče neláká příležitost hru projít znova jen kvůli vyšší obtížnosti, lepšímu vybavení a následkům odlišných rozhodnutí. Hledání vtípků na vlastní pěst by ale mohla být docela dobrá motivace pro opětovný průchod hrou, i proto, že na některé easter eggy lze narazit jen jednou v rámci určitých questů. A ještě jedna poznámka. Tento článek neslouží jako přehled naprosto všech easter eggů. Vybral jsem totiž deset z nich, které považuji za nejdůležitější a nejzajímavější.

Lannisteři vždy splácí své dluhy

Jeden z nejproslulejších odkazů, které mám dost v oblibě. Na malém ostrově Kaer Almhult na Skellige, na západ od Kaer Trolde, se nachází ruiny pevnosti s dost svérázným vězením. Ta svéráznost spočívá v tom, že jednotlivé cely nemají zadní stěnu, místo nich mají krásný výhled na moře a na příkrý útes, na kterém je vězení postavené. V jedné z cel přitom narazíte na tělo Tyriona Lannistera, jedné z hlavních postav seriálu Hra o trůny (Game of Thrones) a jeho knižní předlohy. Fanoušci díla G. R. R. Martina i seriálu si jistě vzpomenou, že Tyrion byl hned v úvodu celého příběhu krátce vězněn ve velmi podobné cele. Ačkoliv je Tyrionovo tělo nejzásadnější easter egg spojený se Hrou o trůny, rozhodně není jediný. Za zmínku stojí i možnost najít meč, který se jmenuje stejně jako meč Jona Sněha.

To není obyčejný zajíc

Další oblíbenec, krvelačný zajíc z geniálního filmu Monty Python a Svatý grál. Na jih od vesnice Adamov můžete narazit na jeskyni, před jejímž vchodem je plno krve, koster a hromádek lidských lebek. Jediný viník v dohledu je neškodný sněžný zajíc. Konfrontace se zajícem, který začne masakrovat hrdinné rytíře, se jistě zapíše do paměti každému, kdo skvělý film od Monty Pythonů viděl.

Hlavně nemrkat

Už jsme tu měli narážky na fantasy seriál a zaručeně autentický historický epos, takže je čas na trochu sci-fi tématiky. Na tu můžete narazit na hřbitově poblíž vesnice Zálipí, konkrétně v tamní kryptě. Když do ní po dokončení určitého questu vstoupíte, nejspíš nenarazíte na nic zvláštního. Jenomže jakmile se otočíte k odchodu, zjistíte, že dvojice soch s podobami andělů, které předtím stály u vstupu do krypty, najednou stojí na jiných místech. A čelem ke Geraltovi. A ať se otočíte kamkoliv, stále se budou dívat vaším směrem. To je nepochybně krásná narážka na legendární Plačící anděly ze seriálu Pán času (Doctor Who). Bohužel Davida Tennanta v roli desátého Doktora ve hře nenajdete. Nebo ho přinejmenším ještě nikdo neobjevil.

Legendární lovec nebo legendární otrok?

Při putování na ostrovech Skellige můžete přijmout úkol Smutný příběh bratří Grossbartů, který vám zadá slavný lovec odměn Django Frett. Že je vám to jméno povědomé? Není divu, s největší pravděpodobností se totiž jedná o narážku na postavu Janga Fetta z druhé filmové epizody Star Wars s podtitulem Klony útočí. Je ale možné, že jméno zarostlého lovce odměn zároveň souvisí s hlavní postavou Tarantinova westernu Nespoutaný Django (Django Unchained). Tomu nahrává i skutečnost, že jakmile se Django Frett pustí do boje, občas utrousí hlášky, které se dost podobají tomu, co říkal Django ve filmu. Například něco o tom, že se mu líbí způsob, jakým jeho nepřítel umírá. Dva easter eggy v jednom jsou už přeci jen docela neobvyklý jev.

Buď zmizíš, nebo tě zmizim já

Quentin Tarantino podruhé. Při procházení sklepení sídla Krvavého barona na Vranohradě můžete vyslechnout velmi zajímavý rozhovor, který si tvůrci z CD Projektu vypůjčili z filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Věřím ale, že v tomto případě bude lepší opustit český překlad a pro jednou ukázat tenhle easter egg v anglickém originále. Samozřejmě prostřednictvím videa. Pokud by vám to náhodou nestačilo, přikládám ukázku rozhovoru, jehož část také vychází z Pulp Fiction. Hlavně se neptejte, kdo je Zed. Každý, kdo film viděl, přece ví, že Zed je mrtvej. A také ví, jaký je rozdíl mezi motorkou a chopperem.

Elfský mistr zbrojíř

Vývojáři ze studia CD Projekt RED musí mít dílo Quentina Tarantina opravdu v oblibě. Kromě jedné narážky na Nespoutaného Djanga a minimálně dvou narážek na Pulp Fiction lze totiž velmi snadno narazit i na spojitost s filmem Kill Bill. V průběhu hry se v Novigradu seznámíte s elfským mistrem zbrojířem jménem Hattori. V Kill Bill přitom vystupuje jistý mistr Hattori Hanzō, který je shodou okolností proslulý kvalitou svých mečů. Náhoda? Těžko. Docela mě překvapuje, že ještě nikdo nenašel prokazatelnou narážku na Tarantinovy Gaunery nebo Hanebné pancharty.

Na důvod toho, proč je v Zaklínači 3 tolik narážek na filmy Quentina Tarantina, jsem se chtěl zeptat přímo vývojářů z CD Projektu. Odpověď jsem bohužel neobdržel, tvůrci mají pravděpodobně plné ruce práce s finalizováním vývoje prvního datadisku Srdce z kamene. Pokud bych se ale odpovědi dočkal později, samozřejmě si jí nenechám pro sebe a pravděpodobně by vyšla formou novinky.

Ozbrojená Sněhurka

Varování: Následující odstavec obsahuje zásadní spoilery z příběhu hry. Pokud jste ji ještě nedokončili, raději tuto část článku přeskočte a dělejte, že na tomto místě je třeba... fotka nahé Triss nebo košík štěňátek. Tím se nic nezkazí.

Shledání Geralta a Ciri na Ostrově mlh předchází setkání se skupinou trpaslíků, z nichž některé musíte najít. Nepřijde vám zvláštní, že původně bylo trpaslíků sedm? A že jeden z nich má problémy se spánkem a jiný zase s kýcháním? Nemluvě o tom, že Ciri, kterou není možné probudit, si lze s trochou fantazie představit jako jistou obdobu princezny Sněhurky, která mistrovsky ovládá meč a dokáže cestovat časem a prostorem. Správně, až příliš věcí nasvědčuje tomu, že celá tahle eskapáda s nalezením Ciri vychází z pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků. Nikdo koneckonců neříkal, že ve hře pro dospělé musí být nutně jenom dospělá tématika. Ačkoliv určité okolnosti setkání s trpaslíky nejsou nic, z čeho by děti měly radost.

Mimochodem, stále se množí teorie o tom, co znamená následné povídání Ciri o tom, že se dostala na místo, kde měli lidé v hlavách kov a vlastnili létající lodě. Je dost dobře možné, že jde o drobnou narážku na Cyberpunk 2077, na kterém v CD Projektu aktuálně pracují.

Obrazový materiál pro jistotu v tomto případě vynechám, abych výskyt spoilerů minimalizoval na nezbytné minimum. To také znamená, že nyní už zase můžete číst.

Trojice prdících YouTuberů

Na Skellige se nachází jeskyně, v níž sídlí trojice trollů. Nejde ale o jen tak ledajaké trolly. Signálem toho, že jste narazili na něco zvláštního, může být už jen to, že při boji trollové prdí. Správně, prdí. To ale není to hlavní. Těmto třem trollům totiž propůjčila hlas trojice známých YouTuberů, konkrétně Dodger, Jesse Cox a Angry Joe. Jak se zdá, jejich pozvání na párty, která předcházela vydání hry, nebyla jen pro srandu králíkům vypůjčeným z Monty Pythonů.

Kdysi jsem byl dobrodruh jako ty...

V průběhu vývoje byl Zaklínač 3 mnohokrát srovnáván se Skyrimem. Proto se nemůžeme divit, že si tvůrci neodpustili menší narážku právě na adresu pátého dílu ságy The Elder Scrolls. Koneckonců na účet slavné stížnosti stráží o tom, že dřív byl dotyčný dobrodruh jako vy, ale pak schytal šíp do kolene, se vtipkuje zatraceně snadno. Klidně i v karetním gwintu. Ve svém balíčku karet nilfgaardské frakce pravděpodobně máte kartu Lučištník Černé pěchoty. Jakmile se podíváte na podrobnosti, uvidíte popisek „Střílím na kolena. Vždycky“.

Švejk Josef, k výslechu

Na závěr jsem si nechal něco, co jistě potěší každého našince. Co na tom, že minout takovou narážku je dost těžké, protože je součástí příběhové linie. Při vyšetřování loupeže v lázních našeho starého známého Dijkstry dojde k otázce na jména z knihy hostů. A mezi nimi je jistý Josef Švejk, sládek. Nejde přitom o specialitu českého překladu a titulků, Dijkstrův poskok toto jméno opravdu vysloví. Věřím, že každý, kdo neprospal celou výuku české literatury na základní či střední škole, bude vědět, odkud jméno Josef Švejk patří. Dílo Jaroslava Haška a postava Švejka má očividně nevídaný dosah. Za jeho umístění do hry ale možná může i skutečnost, že tématika jedné z hospod ve Varšavě je věnována právě Švejkovi. Mimochodem, omluvte kvalitu obrázku. Zatímco v jiných případech jsem si screenshoty pořizoval sám, v případě Švejka jsem na to tak nějak zapomněl a musel si vypomoci screenshotem z jednoho Let's Play na YouTube. Věřím ale, že svému účelu poslouží.

Tím bych uzavřel přehled nejzajímavějších easter eggů a narážek, na které lze v Zaklínači 3 narazit. Jak už jsem ale zmínil v úvodu, rozhodně to není všechno. Někteří vesničané například občas pronesou hlášku „válka, válka se nemění“, což je motto série Fallout. Zoltan a ostatní trpaslíci si neodpustí drobnou parafrázi Pána prstenů, jeden z achievementů/trofejí, Let's Cook, je pravděpodobně narážka na seriál Perníkový táta (Breaking Bad). Ve sledování morzeovky při sexuální scéně s Triss lze zase pozorovat inspiraci Psem baskervillským od Arthura Conana Doyla. A když s Geraltem skočíte z velké výšky, ve vzácných případech můžete zaslechnout legendární Wilhelmův výkřik známý z mnoha filmů.

Toho, o čem by se dalo psát, je zkrátka dost. Takže vás stejně jako v případě speciálu o hrách zasazených do ČR vybídnu, abyste se v komentářích rozepsali o čemkoliv, na co jsem mohl zapomenout. A klidně si můžete zavzpomínat na easter eggy v předešlých dílech, které leckdy také stály za pozornost. Velmi rád si to poté přečtu.

Dodatek: Po vydání tohoto článku se prostřednictvím Twitteru ozval lokalizační manažer Comgadu Filip Ženíšek. Z jeho prohlášení vyplývá, že hledání a zachování vtípků při překladu Zaklínače 3 nebylo nic jednoduchého, a že jméno Josefa Švejka není jediná narážka na naši zemi, kterou lze ve hře najít. Bez mučení se ale přiznám, že jsem na žádný odkaz na Václava Havla nenarazil.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama