Zaklínač 3 a jeho easter eggy - druhá část
Speciály Zaklínač 3: Divoký hon Článek Zaklínač 3 a jeho easter eggy - druhá část

Zaklínač 3 a jeho easter eggy - druhá část

Martin Cvrček

Martin Cvrček

14

Pro velký úspěch původního článku se znovu zaměřujeme na vtípky a narážky v Zaklínači 3, abychom zdokumentovali další zajímavé případy.

Reklama

Článek Zaklínač 3 a jeho easter eggy, který vyšel v září, byl původně spíše jednorázová záležitost a o pokračování jsem příliš neuvažoval. Přehled vtípků, odkazů a narážek se ale těšil značné popularitě, která vyvrcholila nedávným odkazem na fanouškovské stránce Zaklínače na Facebooku, za nějž bych tímto rád poděkoval. Po vydání článku jsem navíc zjistil, že jsem přeci jen minul několik zásadních případů, nemluvě o tom, že o měsíc později jsme se dočkali prvního datadisku s názvem Srdce z kamene, který také obsahuje řadu povedených narážek. Důvodů k navázání na úspěch původního přehledu tedy bylo víc než dost, a tak jsem se přeci jen pustil do druhé části. Takže vzhůru na další várku easter eggů, na něž můžete ve světě Zaklínače 3 narazit.

Talent pro bývalého malomocného?

V první části článku jsem zmiňoval skvělou narážku na film Monty Python a Svatý grál. Nejde ale o jediný odkaz na tvorbu Monty Pythonů, jak dokazuje jeden žebrák v Novigradu, který si svému kolegovi stěžuje, že byl zázračně vyléčen, takže už nemá jak vydělávat. Nepochybně jde o narážku na film Život Briana, v němž si bývalý malomocný stěžuje Brianovi, že ho Ježíš vyléčil z malomocenství, a tak přišel o zdroj obživy. Chudák žebrák.

Pokud vám odkaz na původní scénu v angličtině nestačí nebo jí příliš nerozumíte, snad vám přijde vhod odkaz na českou dabovanou verzi.

Živý či mrtvý, to je otázka

V průběhu úkolu s názvem Když si hraje kočka s vlkem..., který je k dispozici v rámci bezplatných DLC, se vám může dostat do rukou dopis jistému Gaetanovi. Na první pohled jde jen o stručné hlášení o obsazení školy Kočky vojáky. Při pozornějším čtení si ale nelze nevšimnout jména Schrödinger a tvrzení, že je možná živý a možná mrtvý. Samozřejmě jde o narážku na legendární hypotetický experiment se Schrödingerovu kočkou, která by byla zavřena do krabice s jedem, přičemž existuje padesátiprocentní šance, že jed kočku zabije. A dokud se krabice neotevře, platí, že kočka může být stejnou měrou živá i mrtvá. Za screenshot dopisu bych rád poděkoval uživateli Facebooku s přezdívkou Vlčoun Vojta, obrázek totiž pochází z diskuze na již zmíněné fanstránce Zaklínače.

Zvyky některých mečů se nemění

Kdo by neznal legendu o meči vraženém do kamene, spojenou s králem Artušem. Své o tom ví i Geralt, který na meč v kameni může narazit při procházení útrob hradu Kaer Trolde na Skellige. Jeho nadšení ale rázem zchladí komentář Yennefer. Některé meče zjevně nejsou určené k tomu, aby s nimi Geralt likvidoval utopence, nekkery a bruxy.

DRM je prostě zlo

I v knihách v Zaklínači 3 lze narazit na kuriózní narážky. Za nejzajímavější považuji text v knize Gottfriedův Otevírací Grimoár, na nějž narazíte při plnění úkolu Věž z čistého nebe. V Grimoáru se dočtete o obranném mechanismu s názvem Defensivní Regulační Magikon, zkráceně DRM. CD Projekt RED je známý svým odporem k protipirátským ochranám a tohle je zjevně další způsob vyjádření jejich odmítavého postoje. Všimněte si také prvních písmen slov v názvu knihy. GOG je samozřejmě narážka na obchod GOG.com, který spadá do rodiny CD Projektu a který je znám tím, že na něm zakoupené hry neobsahují žádnou protipirátskou ochranu.

Z dalších narážek ukrytých v knihách se sluší zmínit například odkaz na Stmívání. Ten zase naleznete při plnění krátkého úkolu Zpráva od starého přítele, jenž začíná v knihkupectví na náměstí v Novigradu. Jedna z knih, které je třeba projít, pojednává o jisté Isabelle, upírovi jménem Edward nebo o nejmenovaném vlkodlakovi. I ti, kteří o Stmívání slyšeli jen z doslechu, nejspíš poznají narážku na hlavní postavy. Jiná kniha ve hře zase naráží na Čaroděje ze země Oz a Alenku v říši divů.

Nic vám v životě nespadne do klína, musíte si to vzít

Pokud jde o dílo známých hollywoodských režisérů, v Zaklínači 3 má největší zastoupení Quentin Tarantino, jak dokázala první část článku. Ani další legenda, Martin Scorsese, na tom ale není úplně špatně. Po dokončení hlavního úkolu Návrat do křivušských blat se vám při interakci s lovci čarodějnic může dostat odpovědi „Maybe, maybe not. Maybe go fuck yourself“, což utrousí Mark Wahlberg ve Scorseseho filmu Skrytá identita (tedy až na to „go“). Anglický název úkolu Hříšní lidé města novigradského, The Gangs of Novigrad, zase může být drobným odkazem na název dalšího snímku Martina Scorseseho, Gangy New Yorku (Gangs of New York). Český název questu však může být záměrným odkazem na jistý československý kriminální seriál v režii Jiřího Sequense.

Zápach vítězství

Narážka na Skyrim není jediná zajímavost, která se ukrývá v gwintových kartách. Popisek karty Obléhací věž sestává z věty „Mám rád hluk obléhacích věcí po ránu. Zní jako vítězství“, tedy z parafráze známého monologu z filmu Apokalypsa od Francise Forda Coppoly. V něm důstojník mluví o lásce k zápachu napalmu po ránu, který je cítit jako vítězství. Některé aspekty války se zkrátka vážně nemění a nezáleží na tom, jestli je to válka s Nilfgaardem nebo válka ve Vietnamu.

Jsem vyvolený?

Při hraní expanze Srdce z kamene máte víc než dost příležitostí k boji s příslušníky Řádu planoucí růže. Rytíři v rudém brnění si nejspíš dost oblíbili film Šílený Max a Zběsilá cesta, jak si jinak vysvětlit, že velmi často citují následovníky hlavního antagonisty Nadsmrťase Joea. V průběhu boje lze často zaslechnout „What a day, what a lovely day“, „I live, I Die, I live Again“ nebo „Witness me, brothers!“, což jsou hlášky, jež v průběhu filmu padají z úst Nuxe a fanatiků, kteří pronásledují hrdiny. Kdo ví, třeba si někteří příslušníci řádu oblíbili i stříbrnou barvu na rtech a zubech. Co by na to asi řekl Jakub de Aldersberg?

Vzácná čarodějná relikvie

Jeden z hlavních úkolů v rámci Srdcí z kamene vás zavede do dražební síně v Oxenfurtu. V přízemí se vám naskytne příležitost omrknout několik zajímavých relikvií a v jedné z vitrín se nachází zvláštní obří pohár. Geralt při interakci s vitrínou prohlásí, že jde o Ohnivý pohár, ale očividně neví, co to je. Každý, kdo viděl či četl film/knihu Harry Potter a Ohnivý pohár, ale určitě bude vědět, na co se Geralt vlastně dívá. Křestní jméno majitele dražební síně je přitom Horst a je dost možné, že tímto způsobem tvůrci z CD Projektu naráží na Horsta Fuchse, holohlavou legendu teleshoppingů. A to se vyplatí!

Když v roce 1272 chtěl Geralt z Rivie abych mu do vězení sehnal Yennefer z Vengerbergu, řek jsem mu: To půjde

Vedlejší úkol Slovotepectví: Za kvalitu se platí, který je k dispozici v rámci datadisku Srdce z kamene, vás zavede ke vstupu do jeskyně plné pavoukovců na sever od Novigradu. Tam lze narazit na tělo s dopisem, jenž souvisí s Honbou za pokladem. Dopis pojednává o propuštění z vězení, ukryté kořisti a vidině opětovného shledání. Jedná se o narážku na konec filmu Vykoupení z věznice Shawshank, což dokazuje i anglický název úkolu, Drakenborg Redemption, který se shoduje s originálním názvem filmu Shawshank Redemption (v českém překladu se quest jmenuje Vykoupení z Drakenborgu). A pokud by vám i to nestačilo, stačí se podívat na iniciály na konci dopisu, A.D. Což jsou iniciály, které má i Andy Dufresne, hlavní hrdina filmu.

Jednou snad přijde den, kdy pravda a láska zvítězí nad lží, nenávistí a vládou krále Radovida

Po vydání původního článku se ozval lokalizační manažer Comgadu Filip Ženíšek s dotazem, zda někdo našel odkaz na prvního českého prezidenta Václava Havla. Pátrání mě nakonec zavedlo k vývěsce v Oxenfurtu, na níž visí text nadepsaný slovy „Máš můj dík králi!“. Jeho prostřednictvím jistý Václavín Havlovec děkuje redanskému králi Radovidovi za zavření Oxenfurtské akademie. Narážka na Havlovo jméno je myslím jasná, ale mám takový pocit, že tak radikální krok, jakým je uzavření univerzity, by se Václavu Havlovi příliš nelíbil. Filip Ženíšek dodává, že i tahle narážka byla v originále, podobně jako v případě Josefa Švejka tedy nejde o specialitu české lokalizace.

Ani napodruhé jsem však nepokryl ani zdaleka vše, na co lze v Zaklínači 3 narazit. Tím nechci nutně tvrdit, že se můžete těšit i na třetí část článku, rozhodně se ale můžete těšit na druhý datadisk s názvem O víně a krvi. Tento článek myslím ukázal, že CD Projekt RED nešetří easter eggy ani v případě bezplatných DLC a datadisků, takže si jsem jistý, že ani v případě O víně a krvi nebudeme ochuzeni o další vtípky nebo odkazy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama