Zbytečné spekulace o odkladu Horizon: Forbidden West
Forbidden West Novinka Zbytečné spekulace o odkladu Horizon: Forbidden West

Zbytečné spekulace o odkladu Horizon: Forbidden West

Martin Zavřel

Martin Zavřel

20
Platformy PlayStation PlayStation 4 PlayStation PlayStation 5

Aneb příběh jednoho špatně přeloženého tweetu.

Reklama

Minulý týden celá řada herních médií (u nás i ve světě) přinesla novinky a články o spekulovaném odkladu jedné z nejočekávanějších letošních her pro PlayStation (přestože má hra vyjít také na PS4, mnozí ji vyhlížejí s nadějí jako jednu z prvních opravdu "výstavních" her pro PS5). Na Zingu jsme o tom ale nepsali, protože celá spekulace byla založena na tweetu ruského blogera a mě tehdy stačilo pár vteřin na jeho Twitteru, abych zjistil, že situace není tak žhavá. Jenže od té doby nám do redakce posíláte dotazy na tohle téma, takže mi to nedá a musím se podělit o to, proč byly podobné zprávy nesmyslné: nehledě na jejich velmi neoficiální zdroj sám autor citovaného tweetu (ve kterém se navíc psalo o odkladu jiných her, o Horizonu ani slovo) o pár minut později dodal, že zrovna v případě Horizonu s rokem 2021 stále počítá. Tak nevím, co se stalo - jestli si třeba kolegové novináři jen všimli slova Horizon 2 v jeho tweetech, ale už se nenamáhali si je přeložit?

Autor citovaného tweetu o pár minut později dodal, že odklad této hry nečeká.

Na tuto první vlnu nesmyslných článků o pár dní později následovala druhá vlna, ve které zase někteří kolegové psali, že ve skutečnosti je letošní vydání potvrzeno - k tomu zase uváděli jako zdroj skutečnost, že v současných reklamách na PS5 lze najít Horizon s letošním datem vydání, případně čerstvý rozhovor s šéfem Sony, Jimem Ryanem, který na specifickou otázku ohledně dopadů pandemie na hry plánované pro rok 2021 uvedl, že "má dobrý pocit" z Returnal, Ratcheta a Horizonu. Ve stejné odpovědi ale zároveň zmínil, že kvalita je pro Sony na prvním místě a uspěchané vydání se zrovna v poslední době některým hodně nevyplatilo (čímž celkem očividně rýpnul do Cyberpunku 2077, stále ještě staženého z PS Store). Takže si ponechal otevřená vrátka pro případný odklad.

Kvalita je pro Sony na prvním místě a uspěchané vydání se nevyplácí.

Realita je velmi pravděpodobně taková, že ačkoliv hra je nejspíš ve fázi dokončování a tzv. "polishe", jsou právě tohle ty nejdivočejší měsíce v životním cyklu podobných projektů a jak naznačuje třeba překvapivý odklad The Last of Us Part II vyloženě na poslední chvíli nebo smutný kolotoč zběsilého patchování během vydání Cyberpunku 2077, situace se může v téhle finální fázi vývoje snadno zvrhnout. Ne nadarmo se říká, že posledních 10% práce na hře je nejtěžší. Dobře si to sám pamatuji i z dokončování Mafie 2 a 3, kdy jsme v týmu stovek lidí denně likvidovali tisíce malých i velkých bugů a nejistě sledovali grafy denního součtu nalezených i opravených chyb, zda množství těch nalezených (ze strany QA oddělení) začíná konečně klesat. Mohu také potvrdit, že právě tohle je doba, kdy se sejdou finální optimalizace (obsahu hry i renderovacích nástrojů apod.) a ukáže se definitivně, jak dobře hra běží nebo neběží na cílovém hardware.

Ne nadarmo se říká, že dokončování (posledních 10% práce) je na hře nejtěžší.

Osobně tedy věřím, že Horizon: Forbidden West je opravdu na cestě k letošnímu vydání (ostatně jeden "utajený" odklad již hra podle Jasona Schreiera zažila), Sony jej velmi pravděpodobně chystá jako svůj hlavní titul pro letošní (před)vánoční sezónu. A myslím, že docela nadějné jsou i oficiální české titulky pro hru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama