Zemřela designerka, výtvarnice a aktivistka Jennell Jaquays
Novinka Zemřela designerka, výtvarnice a aktivistka Jennell Jaquays

Zemřela designerka, výtvarnice a aktivistka Jennell Jaquays

Filip Svoboda

Filip Svoboda

9

Podepsala se pod série Donkey Kong nebo Quake.

Reklama

Ve věku 67 let zemřela veteránka herního vývoje Jennell Jaquays. Informovala o tom její manželka Rebecca Heineman.

Jaquays působila v herním průmyslu od začátku osmdesátých let, začínala ovšem jako nadšenkyně a tvůrkyně v oblasti stolních RPG. Stojí za designem dodnes oblíbených kampaní Dark Tower, Caverns of Thracia a Book of Treasure Maps pro Dungeons & Dragons.

Už na konci sedmdesátých let se jako externí ilustrátorka spojila s Coleco Industries, kde následně strávila pět let a podílela se mimo jiné na počátcích série Donkey Kong. Potom se vydala opět na volnou nohu a jako designerka se podepsala pod řadu titulů, z nichž lze jmenovat třeba akční RPG The Lord of the Rings vol. 1 od Interplay.

Na pět let spojila síly také s Id Software. V roli level designerky figurovala u Quake II a III, Commander Keen, Doom a Wolfenstein 3D. Později dělala externě na Age of Empires III a Halo Wars.

Jennell Jaquays byla také aktivistkou v oblasti lidských práv. Jako trans žena byla kreativní ředitelkou Institutu pro práva trans lidí v Seattlu. Zasadila se o petici podporující takzvaný Leelah's Law zakazující „léčení“ LGBT+ lidí. Po podpoře prezidenta Obamy v roce 2015 přijala zákon řada amerických států.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama