Dojmy z hraní Warhammer 40,000 Rogue Trader
Preview Článek Dojmy z hraní Warhammer 40,000 Rogue Trader

Dojmy z hraní Warhammer 40,000 Rogue Trader

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Platformy Windows PC

Splněný sen fanoušků Warhammer 40K?

Reklama

Univerzum Warhammer 40K je stejně jako vesmírná fantasy verze Warhammeru vývojáři dlouhodobě přehlíženo, přestože se jedná o materiál s obrovským potenciálem. K vytvoření opravdu řádného titulu se nedávno odhodlalo studio Owlcat Games. Jak mu to zatím daří, vám poví naše dojmy z hraní Warhammer 40,000 Rogue Trader.

Temné univerzum si ve Warhammer 40,000 Rogue Trader žádá svého hrdinu

Vesmír Warhammer 40K je skutečně temným místem, kde není o bolest, utrpení ani velké strasti nouze. Příběh Warhammer 40,000 Rogue Trader z nás udělal majitele hvězdného korábu Rogue Tradera, který se minimálně v této fázi hry rozhodl pracovat s Impériem, jež má víc nepřátel, než je hvězd na nebi. Podobně jako v jejich posledním díle Pathfinder: Wrath of the Righteous, i v testované verzi jejich novinky na nás nejprve čeká tvorba hlavního hrdiny celého vyprávění. Co by to také bylo za RPG, kdyby hráči nenabídlo řádně propracovaný systém generování jejich budoucího šampiona. Ten stojí na klasických základech vyplňování životopisu, v jehož rámci se formuje to, v čem bude vlastně vynikat.

Už jen počáteční otázka ho formuje více, než by se mohlo zdát. Tvůrci se vás totiž ptají, zda se jedná o člověka z Imperiálního námořnictva, komisaře vedoucího na bojištích pěchotu, nebo člena kriminální organizace, jejíž název je kvůli pečlivému utajení skryt. První volba udělá z vašeho hrdiny slušného střelce a také vůdčí osobnost. Druhá je jasnou volbou pro fanoušky individualního hraní no a ta třetí, tu si zvolí fanoušci slizkého postupu, jež je s danou minulostí spojen. Jakmile absolvujete všechny dotazy, můžete se konečně vydat do akce.

Nejedná se však o začátek příběhu jako takový. Obdobně jako v jiných projektech, i v tomto případě hráči naskakují do rozjetého vlaku, jehož tvůrci tak nějak počítají s tím, že už máte nějakou tu zkušenost s univerzem, anebo dokonce sledujete novinky z jejich blogů. Obklopeni jste řadou postav, které mají unikátní osobnosti, pohnutky a především cíle. Zjistit přímo od nich můžete víc, počítám ale s tím, že v normální verzi se k nim hráč bude dlouhodobě dostávat, díky čemuž si k nim bude schopen vytvořit jistou formu vztahu, jež minimálně nyní trošku postrádám.

Hrdinové jsou to však zajímaví. V jejich škále můžete najít bojovou sestru Argentu, navigátorku Cassiu, nebo člena řádu Adepta Mechanica Paquala. Už nyní mi přijdou rozhovory s jednotlivými postavami vskutku zajímavé. Když se člověk do diskuzí ponoří, dozví se více nejen o členech své posádky, ale také o univerzu, jež se mu v plné verzi otevře na 100 %. Jakmile dojde k vydání Warhammer 40,000 Rogue Trader, bude to velkolepé.

Každý tah se v tomto vesmíru počítá

Konverzací jsem měl možnost během testování dostupné verze absolvovat dostatek. Nouzí jsem ve Warhammer 40,000 Rogue Trader netrpěl ani v rámci soubojů. Bitvy jsou tu zpracovány formou tahů, takže se můžete těšit na relativně tradiční koncept, ke kterému studio přešlo naplno v rámci Pathfinder: Wrath of the Righteous, kde se mu tento formát osvědčil. Zde nefunguje o moc hůře než v jiných dílech Owlcat Games, takže se dá říci, že je to něco, co si člověk může opravdu vychutnat, když se mu podařilo prokousat prvními střety.

Na začátku je totiž situace celkem nepřehledná a nováčci se možná dokonce budou cítit vyloženě ztrácení. Lehce pochopitelná je pouze základní střelba. Tedy u některých postav, protože určití hrdinové jdou do boje s rozšířenými možnostmi. Jakmile se vám podaří absorbovat elementární útoky čeká na vás ještě opravdu rozsáhlá škála schopností, jež jsou unikátní pro každého z členů vaší posádky. Zajímavou postavou je kupříkladu bojovník Abelard vyzbrojený primárně kontaktní výstrojí. Jeden by si řekl, že do této éry příliš nezapadá, ve výsledku je to však velmi silný hráč, který se nebojí v bitvě nasadit dovednosti navyšující jeho obranné statistiky a efektivitu jeho úderů.

Pokud jde o samotná bojiště, z nich aktuálně příliš unesen nejsem. Je však možné, že z dlouhodobého hlediska dojde k jejich vylepšení, v jehož rámci budou přidány předměty ovlivňující své okolí. Příkladem by mohla být vývojářům z Owlcat Games většina produkce Larian Studios, jehož zaměstnanci generují geniální bitevní pole plná možností.

RPG Warhammer 40,000 Rogue Trader stojí na počátku své cesty

Warhammer 40,000 Rogue Trader je izometrickým RPG, které má velký potenciál. Je totiž zasazeno ve vesmíru, jehož základy jsou opravdu silné. Aktuální verze mi nabídla zajímavý formát rozhovorů plný náročných voleb, těžké tahové bitvy maximálně testující mé taktické schopnosti a také osobité hrdiny tvořící můj tým.

Hlavní slabinou celku je bezesporu technický stav. Je vidět, že se jedná o titul, jehož vývoj je ve dnech, kdy tento text píšu, v alfa stádiu, čímž je možno obhájit horší vizuální zpracování postav spolu s trošku problematickou optimalizací a různými technickými problémy. Do vydání však tvůrcům Warhammer 40,000 Rogue Trader zbývá ještě dostatek času, během něhož mohou ze svého díla udělat titul, který udělá radost všem fanouškům Warhammeru 40K. Pokud nemáte peněz na rozdávání a především nejste velkými milovníky rozbitých her, počkejte si na vydání plné verze.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama