Recenze: Druhá Duna je dospělejší, odvážnější a akčnější sestra jedničky
Filmy/Seriály Článek Recenze: Druhá Duna je dospělejší, odvážnější a akčnější sestra jedničky

Recenze: Druhá Duna je dospělejší, odvážnější a akčnější sestra jedničky

Filip Svoboda

Filip Svoboda

1

Příjemná pachuť z děsivé náboženské metafory.

Reklama

Za možnost navštívit předpremiéru filmu děkujeme českému zastoupení Xboxu.

V Microsoft Flight Simulator můžete už teď nasednout do ornitoptéry tolik typické pro planetu Arrakis.

Druhá část Duny od kanadského režiséra Denise Villeneuva (Blade Runner 2042, Příchozí) není přirovnávaná ke Dvěma věžím, prostřednímu dílu trilogie Pána prstenů, náhodou. Předchůdci obou filmů byli pro svoji sérii spíš dlouhou expozicí než předvojem s uceleným dějem. A v obou případech pokračování zodpovědně rozvíjí nejen příběh, ale také řadu postav, které dosud nedostaly příliš prostoru. A i tentokrát si musíme počkat na završení trilogie, protože nám i druhý díl Duny na svém konci explicitně říká, že to nejdůležitější se teprve stane. Nebojte ale, že byste byli o něco na stříbrném plátně ochuzeni. Duna: část druhá je příběhově hutná, akční, náročná a dospělá podívaná.

Jeden zásadní rozdíl mezi Dunou a Pánem prstenů – podobnou masivní filmově-kulturní událostí svojí generace – spatřuju. Přesněji mezi Dunou a většinou mainstreamových blockbusterů s podobným ohlasem a návštěvností. Zatímco řada z nich je poměrně jasně čitelná, ať už jde o definování dobra a zla, směřování postav nebo jejich motivace, Duna je plná překvapení. Nemusí jít o velké zvraty, ale nejednou mě zaskočilo, kam až je ten či onen jmenovatel v galaktické politické hře schopen zajít. Pro čtenáře knih dozajista nic převratného, pro relativního nováčka ve vesmíru Franka Herberta příjemná změna.

Rebecca Ferguson výborně posouvá Paulovu matku Jessicu do polohy zvěstovatelky příchodu spasitele.

Nemluvě o tom, že pokračuje herecká přehlídka představitelů těchto postav. Timothée Chalamet se hlavní role opět zhostil s grácií, ale jak už jsem zmiňoval, tentokrát dostane prostor celá plejáda charakterů. Rebecca Ferguson výborně posouvá Paulovu matku Jessicu do polohy zvěstovatelky příchodu spasitele, Stellan Skarsgård ukáže i slabou stránku barona Harkonnena a pořádnou porci stopáže si uzme i Zendaya jako Chani. Je klíčovým dílem skládanky v boji o planetu Arrakis i o to, kým protagonista je a kým se stane.

Nezklamali ale ani nováčci. Princezna Irulan (Florence Pugh) sehraje zajímavou roli jako pojítko mezi císařem a sesterstvem Bene Gesserit. Psychopatický záporák Feyd (Austin Butler) sice ničím příliš nepřekvapí, ale splní všechny důvody, proč v příběhu figuruje. A dalo by se pokračovat. Můžeme přitom očekávat, že přinejmenším někteří z méně vytížených herců dostanou po vzoru Zendayi více prostoru v pokračování. Ano, koukám na tebe, Anyo Taylor-Joy…

V barvách i bez nich, na hřbetu červa

Nakonec jde ale přece jen hlavně o Paulův příběh, který dojde k jistému zlomu a konci jedné svojí fáze. To je oproti prvnímu dílu hezká novinka. Pravda, i v něm se v závěru hlavní hrdina změnil a našel pro sebe novou cestu, ale zde působí všechno kvůli okolnostem naléhavěji, tíživěji a definitivně. Už není cesty zpět.

Druhá Duna je ještě o jedenáct minut delší než první část. A je poměrně akční, to je docela velká proměna. Což o to, akce je kvalitní a zábavná, ale nejlépe podle mě stejně fungují klidnější pasáže, dialogy, pohledy do pouště, politické pletichaření nebo tajemné rituály. Jako fanouškovi Villeneuvova stylu na mě nakonec bylo akce v některých částech možná trochu víc, než bych si přál.

Přijde mi, že tvůrci získali pevnou půdu pod nohama a narozdíl od jedničky se nebáli trochu víc experimentovat.

Přesto je právě akční scéna tou, která mi z celého filmu utkvěla nejvíc. Pamatujete si černobílé záběry z trailerů? Tak to je ono. Scéna je umělecky, choreograficky i myšlenkově perfektní. Je odvážná, ostatně jako celý snímek. Přijde mi, že tvůrci získali pevnou půdu pod nohama a narozdíl od jedničky se nebáli trochu víc experimentovat. Kromě vizuální stránky, která pracuje ještě výrazněji s barvami, přibylo třeba humoru, který ale není nucený a dává příjemně nadechnout při jinak povětšinou napjaté atmosféře. Tu výborně dotváří hudba z pera Hanse Zimmera, která šetří hlavním motivem, ale o působivé vokály a dunivý zvuk orchestru neochudí.

Druhá část Duny je takovou starší sestrou prvního dílu. Je zkušenější a nebojí se zariskovat. Věci, co dělá její sourozenec dobře, dělá ona ještě lépe. Občas to trochu přežene a zapomene se v bitvě nebo duelu na ostří meče, ale pak předvede takovou podívanou, že jí jakékoli nedostatky okamžitě odpustíte. Není tajemstvím, že Denis Villeneuve plánuje zplození ještě třetí do party. Messiah bude tím, kdo dovede Dunu do konce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama