Recenze deskové hry Cyberpunk 2077: Gangy Night City
Speciály Cyberpunk 2077 Článek Recenze deskové hry Cyberpunk 2077: Gangy Night City

Recenze deskové hry Cyberpunk 2077: Gangy Night City

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Boj gangů v plné parádě.

Reklama

Cyberpunk 2077 dorazil už na konec své cesty, to však neznamená, že nyní se už do tohoto univerza nemůžete opět vydat. Je zde totiž desková hra Cyberpunk 2077: Gangy Night City, ve které na vás čekají znepřátelené gangy. Jak se komplet hraje, vám poví následující řádky.

  • Počet hráčů: 1 – 4 (s expanzí 1 - 5)
  • Herní doba: 120 minut
  • Cena: 2669 Kč (Alza)
  • Věk: 14+

Cyberpunk 2077: Gangy Night City vás nechá bojovat v ulicích

Night City je brutální město plné lidí bojujících o přežití. Desková hra Cyberpunk 2077: Gangy Night City vám dá možnost ujmout se jednoho z gangů, které proti sobě soupeří o dominanci nad jednotlivými částmi metropole. Zatímco jiné deskové strategie vám moc kreativně zpracované frakce nenajdete, v tomto případě se vám do rukou dostanou unikátně navržené gangy, které jsou specifické vizuálem i dvojicí schopností s nimiž se pouštějí do bitvy. Jedinečné jsou taktéž pozice kde party startují, protože všechny mají nějakou tu historii s daným světem.

Recenze deskové hry Cyberpunk 2077: Gangy Night City

Elementární myšlenka hratelnosti stojí na tom, že se snažíte získat převahu v daných čtvrtích, protože jen tak dokážete maximálně těžit z jejich potenciálu. Když máte místo plně pod kontrolou, tak vám plynou všechny zisky a také vám nic nebrání v obsazení důležitých pozic, ze kterých vaše speciální jednotky. Tedy přesněji řečeno, výpady pořádáte se sólisty, což jsou drsní hoši, jimž nevadí prolévání krve. Pak jsou tu ale ještě technici s nimiž nakupujete karty příležitostí, které vám mohou přinést vítězné body a nejen je.

Technici jsou tu také jakožto zprostředkovatelé náboru Okrajářů, což jsou žoldáci zastupující tři základní profese a občas také nějakou tu, která je mimo rámec normálních pravidel. Vedle techniků jsou zde také ještě specialisté na operování v síti, kteří kupříkladu u frakce Voodoo Boys dokáží při přestřelce posílit své přátele ve stejné čtvrti jako jsou oni sami. Sítí se pak aktivně prokousávají za pomoci kostek a nejednou na své cestě dokáží dostat k různě silným benefitům a dokonce i vraždě lidí vybavených implantáty (kohokoliv).

Recenze deskové hry Cyberpunk 2077: Gangy Night City

Vraždit lidi na dálku budete ale minimálně. Primárně poteče krev v ulicích kde dochází ke střetům do nichž se hráči mohou avšak nemusí pustit. Kdo by ale nechtěl mít kontrolu nad ulici produkující peníze co? Když dojde na boj hrají prim soubojové karty, z nichž si jednu vyberete a následně vidíte vyhodnocení. Během hraní si paletu karet neobohacujete nýbrž během jejich vylepšování vyhazujete staré a vytváříte si tak nový objemem omezený set, s nímž míříte do boje, což je na tomto kusu výborné. Vítěz boje získává lokaci, zatímco ti s menšími hodnotami mají „smůlu“.

To že jednotky při boji ztratíte není tím pádem vyloučené, Naštěstí pro vás je tu stálý přísun jednotek, které se objevují ve čtvrtích, kde máte své skrýše. Samotná hra tu pak končí v momentu, kdy se vám v Cyberpunk 2077: Gangy Night City podaří získat 25 bodů reputace, nebo spuštění epilogu daného příběhu. Škála dějových linek je pestrá a aby toho nebylo málo, jejich průběhu nemusí být vždy totožný, protože během něj prochází vývojem spojeným s tím, jak hra probíhá. Hodně se mi pak líbí skutečnost, že tu neschází sólová varianta.

Recenze deskové hry Cyberpunk 2077: Gangy Night City

Cyberpunk 2077: Gangy Night City – Rodiny a psanci přináší Pustinu a prostor pro dalšího gangstera

Spolu s velkolepou strategií Cyberpunk 2077: Gangy Night City dorazilo na trhu také rozšíření Rodiny a psanci, které nešlo ignorovat a tak jsem se koukl na zoubek i jemu. Hlavní novinkou, kterou tato expanze přináší je Pustina. Metropole je díky ní obohacena o nový kus, do něhož je možné vyrazit a především na něj umístit dvojici čerstvě přidaných herních frakcí.

Recenze deskové hry Cyberpunk 2077: Gangy Night City

Ano, čtete správně. Herní svět Cyberpunk 2077: Gangy Night City byl obohacen rovnou o dvě uskupení, která jsou pevně spojená s pouští. Na jedné straně jsou to Stíny, zatímco na straně druhé byla přidána rodina Aldecaldů. Obě frakce mají mechaniky spojené se svou domovinou. Navíc nejsou v žádném způsobu postavené na čisté expanzi do metropole, takže sice se s nimi střetnete, avšak jinak než s těmi, kteří představují „původní“ obyvatele města.

Díky tomu, jak jsou čerstvě přidané frakce navržené bych řekl, že expanze v níž přichází rozhodně stojí za pozornost. Navíc vám rozšiřuje počet herních míst, takže když chcete můžete si k hraní přizvat dalšího potenciálního soupeře.

Recenze deskové hry Cyberpunk 2077: Gangy Night City

Střet mocných organizací stojí v Cyberpunk 2077: Gangy Night City za to

Deskové hry podle videoher nejsou vždy tím, po čem by člověk chtěl sáhnout. V případě Cyberpunk 2077: Gangy Night City bych však řekl, že se tvůrcům tohoto kousku podařilo odvést výbornou práci, za níž si zaslouží ovace. Díky jejich úsilí tu máme velmi povedenou strategii zasazenou do Night City, v níž se střetávají různě navržené gangy. Oproti jiným konkurenčním projektům je v základu až překvapivě přístupná.

Díky zmíněné přístupnosti bych se vlastně nebál Cyberpunk 2077: Gangy Night City doporučit i nehráčům, kteří mají rádi strategie, protože jim dá možnost vyrazit do Night City a naplno zažít to, jaké to je, když se střetnou gangy. No a když už v tom budete, rovnou sáhněte raději i po expanzi Rodiny a psanci, která přidává nové frakce i prostor pro dalšího hráče.

Za poskytnutí kopie hry Cyberpunk 2077: Gangy Night City a Cyberpunk 2077: Gangy Night City – Rodiny a psanci děkujeme českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama