8 tipů pro pravé pařany: Jak vybrat komponenty?
Novinka 8 tipů pro pravé pařany: Jak vybrat komponenty?

8 tipů pro pravé pařany: Jak vybrat komponenty?

Redakce

Redakce

128

Být skutečným hráčem počítačových her dnes už neznamená jen zapnout počítač, vložit CD a hrát. Extrémně náročné, propracované a profesionální hry vyžadují pokročilé znalosti hardwaru, operačních systémů i jejich možností.

Reklama

Nejnovější hry jen velmi těžko spustíte na svém pět let starém notebooku. Čím tedy musíte vybavit váš PC, abyste si mohli zahrát hry bez problémů a sekání?

Hraní her není zrovna z nejlevnějších koníčků, zvlášť co se týče prvotního pořízení veškeré potřebné aparatury. Zaměříme se na stolní počítače, protože ty nejsou v dnešním světě počítačů jen přežitkem, ale pro pařany jsou jediným spolehlivým řešením. Jaké komponenty budete potřebovat, aby se z vás stal skutečný hráč? Poradíme vám.

Paměť RAM – minimálně 8 GB, ideálně 16 GB

Paměť RAM je jedním ze základních předpokladů nejen každého pařana, ale i grafika, filmaře a dalších, kteří potřebují vysoký výkon a využívají více náročnějších aplikací najednou. Podle definice je RAM typ paměti, u které je libovolné paměťové místo přístupné za stejnou vybavovací dobu. Co to znamená pro pařany? Jedná se o technologii vysokorychlostního ukládání pracovních dat. V tomto ohledu samozřejmě platí, že čím vyšší, tím lepší, stabilnější a přesnější. Současným nejvýkonnějším typem RAM pamětí je tzv. DDR3 (double-data-rate), který je nástupcem typu DDR2. V současné době už známe i DDR4, které však ještě nejsou dostupné na trhu.

Velikost paměti RAM se obvykle značí v GB. Dnešní standard, tedy nejčastější paměť RAM v počítačích a noteboocích, je 4 GB. Z toho jasně vyplývá, že pro pařana bude tato velikost nedostatečná. Abyste mohli bez potíží zvládat i ty nejnáročnější hry, budete potřebovat 16 GB RAM. Alternativní možností je pořídit si 8 GB RAM a spoléhat na to, že na něm spustíte vše potřebné; v opačném případě je pak možné RAM doplnit koupí další „RAMky“ stejné kapacity, čímž vytvoříte paměť RAM 8 GB + 8 GB = 16 GB, a docílíte tak potřebné velikosti.

Procesor – nechoďte pod 4jádrový

Neméně důležitou součástí vašeho herního počítače je procesor. Jedná se o velmi složitou součástku, která zpracovává počítačový program uložený v operační paměti počítače – operační systém, spuštěné programy a další. Mezi nejznámější výrobce procesorů patří Intel, AMD nebo IBM.

Tím nejlepším procesorem současnosti je dle testů Intel Core i7. Obvykle nás bude zajímat především to, kolik jader procesor má – možností je jediné jádro nebo až 16 jader – a také frekvence, která určuje přístup do externí paměti RAM. Ta se obvykle pohybuje ve stovkách a dnes už spíše tisících MHz. V rámci frekvence bychom se neměli dostat pod 3 GHz (3.000 MHz), ideálních pak je 3,5 GHz nebo vyšší. Co se jader týče, neměli byste jít pod číslo 4.

Grafická karta – alespoň 2 GB vlastní paměti

Grafická karta je komponenta, která „vytváří“ grafiku na monitoru a grafické výpočty potřebné pro běh každého počítače. Grafická karta tedy určuje, jak kvalitní obraz uvidíte na svém monitoru. Dnes patrně nejkvalitnějšími grafickými kartami jsou ty od výrobců NVIDIA a AMD; dále je vyrábí firmy Asus, GigaByte, HP a další.

Vaše „grafárna“ by měla mít minimálně 2 GB paměti, aby byla schopna zobrazit hru způsobem, který vás vtáhne do děje. Ideálním příkladem je NVIDIA GeForce GTX680 2 GB DDR5. S ní dokážete zobrazit i vysoké rozlišení 2560x1600 a rozhodně nebudete zklamáni. Kromě grafické karty je kvalita zobrazení závislá samozřejmě také na použitém monitoru – ideální je alespoň 22“ LCD monitor, který umí zobrazit minimálně FullHD rozlišení (1920x1080). Ti nejnáročnější pařani se patrně poohlédnou po ještě větším monitoru s ještě vyšším rozlišením, nebo sáhnou po řešení dvou monitorů. Zmíněná grafická karta umožňuje použití až čtyř monitorů najednou!

Sponzorem článku je největší IT e-shop v ČR

Zvuková karta – užijte si věrohodný zvuk

Už z názvu je patrné, že zvuková karta se stará o veškeré zvuky vycházející z vašich reproduktorů. Stejně jako u grafické karty, i zde je nutné kromě dobré „zvukovky“ vlastnit také kvalitní reproduktory. O čistý a velmi věrohodný zvuk se postará třeba zvuková karta Asus Xonar DX, která dokáže zpracovat systém až osmi reproduktorů – z vašeho pokoje tak vytvoří dokonalou atmosférickou herní základnu.

Síťová karta – nezbytné pro online hráče

Protože každý správný pařan hraje nejčastěji po síti, je potřeba mít i stabilní síťovou kartu, u které nemusíte mít strach z výpadků. Ideální síťovou kartou je taková karta, která se může chlubit rychlostí alespoň 10/100/1000 Mbit/s a zároveň by měla obsahovat Wi-Fi přijímač. K síťové kartě je potřeba pořídit si také špičkový stabilní router, který vám umožní signál Wi-Fi přijímat naprosto bez starostí, neběží-li vaše síť přes pevný kabel.

Pevný disk – kapacita 2 TB postačí

Pevný disk je komponenta, na níž ukládáme veškerá data. Žádný hráč by se neměl dostat pod 1 TB, tedy 1000 GB. V dnešní době – především díky náročnosti her – je naprosto běžné, že má hra se všemi jejími soubory, datadisky a dalšími záležitostmi i v řádu desítek GB. Těm největším pařanům však doporučuji alespoň 2 TB, které by měly být dostatečné. Vyzkoušeno za vás!

Mechanika – nezapomínejte na Blu-ray

Naprostou samozřejmostí je vypalovací mechanika, která přijme CD, DVD či Blu-ray disky s vašimi hrami. DVD mechaniku má dnes už drtivá většina počítačů i notebooků, hráčům je však nutno doporučit takovou mechaniku, která zvládne právě i technologii Blu-ray – řada výrobců počítačových her už dnes volí v rámci vydávání her právě tuto variantu.

Operační systém – proti gustu…

Operační systém je dnes věcí stylu. Většinu na trhu stále drží Microsoft se svými „okny“, někdo však dává přednost open source systému Linux či Macu od Applu. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit mírně starší, ale stále nejoblíbenější operační systém Windows 7. Kdo jde s dobou, dá pravděpodobně přednost novějším Windows 8 (dnes už ve verzi 8.1); mně osobně od něj odradila řada změn, které Microsoft v novém systému udělal. Volba je však samozřejmě na vás a nedá se jednoznačně říct, který operační systém je ke hraní her lepší variantou. Stabilita ovšem nahrává právě „oknům“ od Billa Gatese, i když názory se různí. :-)

Shrnutí + jeden malý tip

Co jsme si tedy řekli? Váš ideální herní počítač by měl mít paměť RAM o kapacitě 16 GB, procesor Intel Core i7, grafickou kartu NVIDIA GeForce 2 GB, zvukovou kartu se schopností zvuku 7.1, stabilní vysokorychlostní síťovou kartu, pevný disk alespoň 2 TB a Blu-ray mechaniku.

Abychom nezůstali jen u komponent jako takových, možná by přišlo vhod dát si jeden tip na počítač, který všechny tyto parádní kousky obsahuje. Jedná se o skutečně špičkový model, jeden z nejlepších počítačů na trhu, jehož cena se pohybuje na hranici 50 tisíc korun – Asus Tytan CG8580. Ano, opravdu slovo Tytan obsahuje tvrdé y. Proč? Možná právě proto, že tento „komp“ je skutečně nadupaný, a vy, jako jeho potenciální majitel, budete v naprostém herním ráji…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama