Absence podpory všech hlavních upscalovacích technologií je neomluvitelná, říká vývojář z Nixxes
Novinka Absence podpory všech hlavních upscalovacích technologií je neomluvitelná, říká vývojář z Nixxes

Absence podpory všech hlavních upscalovacích technologií je neomluvitelná, říká vývojář z Nixxes

Jan Urbančík

Jan Urbančík

9
Platformy Windows PC

Všechny tři jsou si tak podobné, že je implementace jednoduchá.

Reklama

Upscalovací technologie ušly za posledních několik let velký kus cesty a dnes už jsou nedílnou součástí většiny velkých a malých her na PC, ale často i na konzolích. Problém však je, že ne každý titul podporuje všechny tři hlavní upscalery – DLSS od Nvidie, FSR od AMD a XeSS od Intelu. A začíná se ukazovat, že to není úplně z vůle vývojářů, ale u her jako Resident Evil 4 či Star Wars Jedi: Survivor nejspíš proto, že ostatní technologie blokuje AMD. Nové obavy tak nastaly při oznámení, že na očekávaném RPG Starfield Bethesda spolupracuje právě s AMD, což možná bude znamenat, že ve hře bude pouze FSR.

Na tohle téma se vyjádřil Alex Battaglia z Digital Foundry, podle kterého by každá AAA hra měla podporovat nejenom všechny tři hlavní upscalovací technologie, ale také generování snímků, které pomůže v případech, že je brzdou procesor, což se u nových her děje docela často.

S tím souhlasí Nico van Bentum, grafický programátor ze studia Nixxes, jež se specializuje na PC porty, postaralo se například o konverzi obou Spider-Manů a nyní pracuje na Ratchet & Clank: Rift Apart. "Všechna tři API jsou si tak podobná, že se to skutečně nedá omluvit," říká van Bentum na konto toho, že ne všechny hry mají DLSS, FSR i XeSS.

FSR má sice výhodu v tom, že se dá použít hned na celé řadě grafických karet od různých výrobců, ale zase se po vizuální stránce nedokáže vyrovnat DLSS, které funguje pouze na kartách RTX 20 a výše. XeSS ve své základní verzi je navíc dostupné na stejně širokém spektru karet jako FSR a například v Cyberpunku 2077 se ukázalo, že i technologie od Intelu dokáže být lepší než ta od AMD.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama