Battlefield 3 MP Beta – dojmy z hraní
Preview Battlefield 3 Článek Battlefield 3 MP Beta – dojmy z hraní

Battlefield 3 MP Beta – dojmy z hraní

Michal Maliarov

Michal Maliarov

34

Již od samého počátku usilovně cestujeme křížem krážem bojištěm, abychom vám přinesli naše bezprostřední dojmy z akce <strong>+ galerie</strong>

Reklama

Exkluzivní přístup do multiplayerové betaverze očekávané vojenské akce Battlefield 3 dostali vyvolení již 27.září, kdy se díky omezenému počtu kódů internet zaplnil prvními nedočkavci. I já jsem byl v jejich řadách a netrpělivě instaloval všemi nenáviděný Origin. Co voják pro svůj lid neudělá.

Vše ale proběhlo bez větších problémů, online obchod Origin pod mými prsty jen vrněl a po rychlém stažení a instalaci klienta stačilo už jen vyplnit požadované nastavení. Z důvodu bezproblémového chodu i típání galerie jsem o něco snížil grafické požadavky (no dobře, kromě stínů a antialiasingu bylo všechno na položce Vysoké) a vrhl se do akce.

Testovací sestava

OS: Windows 7 64-bit

Procesor: Intel Core i5 430M, 2 GHz

Paměť: 4 GB RAM

Grafická karta: ATI Mobility Radeon HD 5730, 1 GB VRAM

Nastavení

Rozlišení: 1600 x 900 pixelů

V.Sync: Vypnuto

Obecné nastavení a detaily: Vysoké (stíny a detaily efektů: střední, antialiasing vypnutý)

Copak to tu máme?

V betaverzi je k dispozici pouze jedna mapa, a to všude proklamované Operation Metro. Malý parčík s nádhernou vyhlídkou na Eiffelovu věž se po chvíli stává rozbořeným a akce se přesouvá do podzemí, tedy metra. Podobný přechod skrývá příjemnou variabilitu a pestrost akce, protože se kromě přírodních úkazů podíváte i do tmavých tunelů a chabě osvětlených chodeb.

Multiplayerový mód byl v nabídce taktéž jeden – Rush. Všemi oblíbený mód spočívá v tom, že jeden tým postupně vyhazuje do vzduchu dvojici stanovišť, zatímco druhý tým jim v tom musí zabránit. Samozřejmě útočníci musí zničit všechny dostupné body, zatímco obránci jim v tom musí…zabránit.

Hned po prvních krocích se rodilý „battlefielďan“ (tedy já) bude cítit ve své kůži. Celkové ovládání i herní mechanismy se totiž prakticky nezměnily a oblíbený chaos bitvy fanoušky ihned pohltí. Ano, je to o něco lesklejší, vypiplanější a vůbec hezčí, ale je to stále ten starý dobrý Battlefield.

Vzhůru do bitevní vřavy

Po chvíli se ale začínají rýsovat první novinky. Za prvé tedy DICE bravurně vymakalo ovládání a pohyb vojáků. Vše vypadá navýsost realisticky, plynule, animace na sebe navazují a takové obyčejné přeskakování překážky neomrzí nikdy. Obleky vojáků mají neuvěřitelný smysl pro detail a prostředí, ve kterém se boje odehrávají, sálá realitou a důvěrně známým místem (v tomto případě Paříží).

Kdo někdy hrál alespoň jeden díl série Battlefield (nejlépe Bad Company 2), nalezne i v betaverzi spoustu známých vychytávek. Překřikování blízkých vojáků, pískot v uších po výbuchu granátu. Hrát Battlefield 3 je jako navštívit rodné město po mnoha letech. A že je to skvělý pocit. Jedinou kompletní změnou prošlo uživatelské prostředí, které více sedí modernímu dravému stylu a trochu připomíná futuristické holografické panely. Je ale přehledné a rychlé, což je vlastně to nejdůležitější.

Je těžké tvořit si závěrečné hodnocení a verdikt ze zabugované betaverze. Ano, bugy tu jsou a je jich hodně. Díkybohu mi klient ani jednou nespadl a co se stability týče, neměl jsem problém. Často se ale objevují menší lagy a především hapruje grafika. Problikávají textury, čas od času mizí zbraň v ruce či rovnou celý keř (věřte, že to není dobré, když je to zrovna ten keř, za kterým se krčíte) a je vidět celková nedodělanost. Co ale chceme od betaverze? Prozatím můžeme být rádi, že vše běží a že se na mapě vidíte s ostatními.

Smysly dostanou zabrat

Jedno se Battlefieldu 3 upřít nedá. Vypadá zatraceně hezky. Posuňme nyní bugy stranou, Frostbite 2 engine je dle všeho na hru podobného rázu dokonale ušitý a takřka na každém kroku budete mít důvod se zadívat. Lví podíl na pozitivním pocitu má osvětlení a stínování, které dohromady vytváří velmi pěkné scenérie. Ať už mluvím o slunci prosvitajícím skrze listí, nebo podzemní tunely osvětlené výbuchy a malými lampičkami, vše vypadá luxusně. Tak luxusně, jak betaverze může vypadat.

Druhým úderem pod pás naším křehkým smyslům je zvuková stránka. Ano, u Battlefieldu nemůžeme čekat nic, než prvotřídní kvalitu, ale jedna věc je o tom přemýšlet, a druhá zažít na vlastní vojenský šátek. Když totiž zrovna do nikoho nestřílíte a jen pobíháte, zvuky okolí začnou vyčnívat o to více. V dálce hřmí výbuchy, čas od času sluchátko protne příkaz a pobíhající vojáci kecají o sto šest. Vše působí velmi realisticky a vytváří dokonalou válečnou atmosféru. O zvucích zbraní nemluvě, tam bych zbytečně plýtval místem a superlativy.

Ještě trochu dotáhnout

Za celou dobu testování jsem nenarazil na výraznější problém (nepočítám-li grafické nedodělky). Jedinou vadou byla z čistě estetického hlediska velká podobnost přátelských a nepřátelských vojáků. Při rychlosti přebíhání vás dělí v některých případech od smrti několik málo setin vteřiny a člověk tak v mnohem větší míře spoléhá na oblečení, než červené (a modré) označení nad hlavou. To se navíc často objevuje až po nějaké době vizuálního kontaktu, kdy už je buď pozdě (válíte se v prachu), nebo je to jedno (žijete o pár vteřin déle). Možná se jedná jen o nedostatek betaverze, ale lepší rozlišení postav by rozhodně bodlo.

Rozepisovat se o jedné mapě nemá cenu a počáteční dojmy se hravě vejdou tam, kde je nyní vidíte. Na finální hodnocení je rozhodně třeba si ještě počkat, ale pokud bych měl soudit z několikadenního zážitku, mohu říci jedno. V multiplayeru nebude mít Battlefield 3 žádnou konkurenci (i když, kdo o tom pochyboval). Singleplayer se nám pak má teprve pořádně představit. Pokud ale DICE opravdu věnovalo kampani takovou péči, jako multiplayeru (nebo se o to alespoň pokusilo), myslím, že tu máme zaděláno na jednu z nejlepších vojenských akcí poslední doby. Rozhodně tu nebudu rozpitvávat dramatický souboj dvou letošních konkurentů (ano, mluvím o Modern Warfare 3), ale něco přece jen dodám. Battlefield je zkrátka Battlefield. A to mluví za vše.

Galerie

Kompletní galerii naleznete v sekci Screenshotů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama