Battlefield 4 - mulťák v singlu a evoluce žánru
Preview Battlefield 4 Článek Battlefield 4 - mulťák v singlu a evoluce žánru

Battlefield 4 - mulťák v singlu a evoluce žánru

Michal Maliarov

Michal Maliarov

77

DICE představilo očekávané pokračování válečné akce Battlefield a my dáváme do kupy všechny detaily, abychom zjistili, zda to bude stát za to.

Reklama

Prezentace na velkém plátně, která sloužila jako debutové odhalení nového Battlefieldu, měla vše, co si jen lze přát. Luxusní grafiku, filmovou atmosféru a skvělé tempo. DICE si je zcela zjevně vědomo chyb, kterých se dopustilo ve třetím dílu a především faktu, že je pošetilé honit své konkurenty v jejich stopách. Když chce studio vyhrát válku o nejlepší válečnou střílečku, musí to dělat na svém území a podle svých pravidel. A pokud můžeme soudit dle prvních informací, trailerů a obrázků, čeká nás minimálně epické válečné dobrodružství.

Mulťák v singlu: počátek

Pokud se najde jedna řádně kritizovaná oblast třetího dílu, je to jednoznačně singleplayerová kampaň, respektive její extrémní krátkost a lineárnost. Vývojáři se tak rozhodli inspirovat tím, co jim jde nejlépe – multiplayerem. Čtvrtý díl zamává koridorům a lineárnosti, stejně jako velmi omezeným možnostem. Multiplayer byl vždy o tom dát hráčům co největší volnost a především možnost volby. Tím se nově bude řídit i singleplayer a kampaň, která bude nejen filmová a frenetická, nýbrž také variabilní a zajímavá. Samotný děj zatím nevypadá bůhvíjak originálně, důležité jsou však detaily.

Kampaň je vytvořena od podlahy, takže bychom se mohli poprvé v historii série dočkat singleplayeru, který se bude moci měřit s konkurencí a následovat úspěch dvou spin-offů jménem Bad Company.

Docílit by toho tvůrci chtěli především otevřením úrovní, které budou mnohem rozlehlejší a nabídnou hráči volnější ruku. Budete moci útočit, vybírat z několika možných cest, připravovat léčky či spolupracovat s týmem, abyste se v bezpečí dostali přes určitou oblast. Zkrátka prožívat vojenské taktiky bez toho, aby vás někdo vedl za ručičku. Kampaň je navíc vytvořena od podlahy, takže bychom se mohli poprvé v historii série dočkat singleplayeru, který se bude moci měřit s konkurencí a následovat úspěch dvou spin-offů jménem Bad Company (minimálně z příběhové stránky totiž excelovali).

Můžeme-li věřit premiérovým záběrům z hraní, týmová práce bude velmi důležitou složkou. Kromě ústřední postavy jménem Recker vám budou krýt záda ještě kluci s krycími jmény Pac a Irish. Velitel týmu podle všeho zařve v potápějícím se autě, pokud nám vývojáři nepřipraví nějaké překvapení. Navzdory spekulacím se nedočkáme žádných hratelných ženských postav, i když budou přítomné v kampani jako NPC postavy.

Svým parťákům budeme moci udělovat rozkazy, i když pochybujeme, že se tento systém hne za klasické „střílej tam“ nebo „podpoř mě“. I to by ale mohlo stačit, vzhledem k otevřenému prostranství to bude nejspíše nutností. Umělá inteligence dostane řádný boost, opět však nelze z prvních záběrů něco odhadnout, parťáci i nepřátelé vypadají dostatečně inteligentně na to, aby se minimálně kryli a neskákali vám zbytečně do zaměřovače.

Emoce na druhou

Co chce naopak DICE oproti třetímu dílu ještě o nějakou tu úroveň zvednout je filmový zážitek a emocionální propojení s hráčem. Všechny postavy se totiž chovají velmi realisticky, čemuž v mnohém dopomáhá vylepšený Frostbite 3 engine. Ten posouvá audiovizuál do zcela jiné dimenze, ostatně první in-game trailer mluví za vše. Vývojáři tvrdí, že se jedná o bezprostřední záběry ze hry, bez jakýchkoliv filmečků, předrenderovaných scén a dalších nechuťáren. Vše, co jste viděli ve videu, zažijete na vlastní pěst ve hře. Kromě detailního prostředí uhranou především vysoce detailní postavy a jejich živé animace a reakce na vše okolo.

Maximální destrukci a fešné efekty hra kloubí s hutným hudebním doprovodem a prostorovým zvukem tak, jak to známe jen z filmů.

Ostatně minimálně o audiovizuál se vůbec nemusíme bát, Frostbite byl pro FPS tituly stvořen a už Battlefield 3 byl jednou z nejlépe vypadajících her na trhu. Maximální destrukci a fešné efekty navíc kloubí s hutným hudebním doprovodem a prostorovým zvukem tak, jak to známe jen z filmů. Battlefield však nezapomíná na své herní kořeny, stále se jedná především o hru vysokých kvalit s pořádně filmovým podáním a maximální možnou mírou interakce.

Stěžejní by měla být opět PC verze, pro kterou si však budeme muset připravit řádně nadupaný hardware. Demoverze, která všechny oslnila na plátně, totiž běžela na „světově nejrychlejší grafické kartě“, AMD Radeon HD 7990. Je zřejmé, že si s titulem poradí i Titan od Nvidie a mnohé další karty, krásy čtvrtého dílu jsou ale zcela zjevně značně žravé a s tím v současné době už nic neuděláme. Konzole nové generace přichází a PC se konečně může opět na nějakou tu chvíli utrhnout ze řetězu.

Na souši i v moři

Bohužel zatím nemáme dostatek informací ohledně příběhu či jeho zasazení, ostatně doopravdy potvrzeným prostředím ve hře byla a je pouze Čína a samozřejmě Ázerbájdžán, měli bychom se však podívat i jinam. Velkou roli budou tentokrát hrát bitvy na moři, máme se totiž dočkat nejen mnohem většího využití pozemních dopravních prostředků, ale také lodí všeho druhu. Multiplayer bude obohacen o zcela nový styl boje, odehrávající se převážně na vodní hladině, což bude rozhodně zajímavé. Pro posouzení bychom ale potřebovali vidět více.

Battlefield 4 se v současné době připravuje pro platformy PC, PS3 a Xbox 360, na které vyjde na podzim letošního roku. V přípravách jsou podle všeho i next-gen verze pro PS4 a nový Xbox, informace ohledně 60 fps a jsou však zatím nepotvrzené. Nakonec Wii U se titulu nedočká vůbec, vývoj na konzoli od Nintenda by byl příliš komplikovaný a zbytečně zdržoval od ostatních verzí hry. Snad příště. Rozhodně se těšíme na červnovou E3 2013, kde se dozvíme mnohem více a dočkáme se snad i nových záběrů z bitevní vřavy.

Zdroje: CVG, Videogamer, Guardian, Polygon

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama