Blogování: Část 3. - Kritika
Blogy čtenářů Článek Blogování: Část 3. - Kritika

Blogování: Část 3. - Kritika

Jan Kalný

Jan Kalný

V minulých dvou částech Blogování jsem se zabíral funkcemi editoru a úvodem k blogům a tématy, pravopisem a stylistikou. Tentokrát se zaměřím na…

Reklama

V minulých dvou částech Blogování jsem se zabíral funkcemi editoru a úvodem k blogům a tématy, pravopisem a stylistikou. Tentokrát se zaměřím na kritiku (bu bu bu!)

 

Co je to kritika?

Kritika - ačkoli si pod tímto slovem spousta z vás nejspíše představí "Fůj", "Hrozný!", "Příšerný!!!" tak pravdou je, že slovo kritika, je ve škutečnosti hodnocení. Tedy zjedndušeně řečeno. Kritika pak může být jak pozitivní, tak negativní.

Kritika, ačkoli se to nemusí na první pohled ani zdát, je nedílnou součástí každého článku. Špatného i dobrého. Krátkého i dlouhého. Recenze i povídky. Díky kritice můžete často získat nevyčíslitelné a ryzí subjektivní i objektivní názory všech, kdo si článek přečetli a tu kritiku napsali.

Objektivně ani subjektivně u vašeho článku nemůžete posoudit, jestli jste byli dostatečně objektivní i subjektivní k věci. Jestli jste například u recenze zhodnotili všechno důležité. Jestli je vaše povídka chytlavá a další aspekty, na které bez něší pomoc nepřijdete.

 

Hlavně vydržet

Důležité si je uvědomit a říct si, že negativní kritika vás nesmí odradit od psaní. Jestli chcete psát - PIŠTE. Ale abyste se vyvarovali další negativní kritice a reakcím, vemte si je k srdci a eliminujte všechny chyby, které se čtenářům nelíbí.Není to lehký proces a zlepšit se nemůžete ze dne na den. bude to trvat týdny, měsíce, v některých případech klidně roky, ale stojí to za to. Stojí-to-za-to

 

 

Chvíle rozhodnutí

Další důležitá věc, která si může u konkrétních lidí nebo témat stát je to, že se lidem nebude líbit něco, co dělá váš článek vašim článkem. Příkladem budiž nějaký kontroverzní názor. Kritika by vám tohle neměla brát, ale aby měl váš článek širší využití, je potřeba zkrátka nahlédnout do toho hlasu čtenářů.

Pokud se bude nějaký kontroverzní názor líbit jednomu člověku a pěti dalším ne, pak máte jednoduše 3, resp. 4 možnosti.

  1. Přidáte se k většině
  2. Přidáte se k menšin
  3. Přestanete psát (!!!ZAKÁZÁNO!!!)
  4. Najdete kompromis

3. způsob je sice nejjednoduší, ale je to největší blbost, kterou můžete, bez pardónu, udělat. Naopak ta nejtěžší možnost - kompromis - je nejlepší. Jak se zachováte je čistě na vás. Čim těžší možnost, tim lepší výsledek

Nejpodstatnější (vlastně všechno je nejpodstatnější) je si uvědomit, že všechno stojí úsilí a čas. Ale MUSÍTE to zvládnout. A musíte chtít.

Psaní není lehké ale do doby, dokud si budete kritiku brát k srdci, je úspěch a zlepšování se pouze otázkou času. Já začínal hrozně a kde teď jsem... - U Zingu. Dobře, to je docela smutný, když nad tim tak přemýšlim, ale to je jedno.

 

Opačná kritika

Vy možná kritiku dostat můžete, naopak jiní můžou, či budou, potřebovat naopak tu vaši. Kritika by měla být především konstruktivní. Ne vždy je to nutností či povinností. Konstruktivní kritika znamená, že vypíchnete jisté chyby a vady, jisté pochvaly a pokusíte se subjektivně navrhnout možná řešení.

Napsat dobrou kritiku je většinou lehké, ale ne vždy se zadaří. To může spoustu lidí odradit a je to opravdu škoda. Svou náklonost k článku lze i jednoduše vyjádřit palcem nahoru v horní části každého blog. článku. I to může zásadně pomoci.

 

Poslední slova

Nechci přímo říkat, že toto byla poslední část, ale neočekával bych žádnou další. Ačkoli... Kdo ví. Řekl jsem vše potřebné. Ale pokud máte nějaké jisté přání nebo nápady na další možnou část, sem s tím!

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama