Blood Bowl 2 – krvavý sport podruhé
Blood Bowl 2 Recenze Blood Bowl 2 – krvavý sport podruhé

Blood Bowl 2 – krvavý sport podruhé

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

15

Podaří se vám přežít až do konce zápasu?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Je to již mnoho let od okamžiku, kdy Blood Bowl spatřil světlo světa. Krvavý sport fantasy vesmíru Warhammeru byl poprvé předveden v deskovém provedení již v roce 1986. Postupem času se dostal i na pevné disky stolních počítačů. Na těch zůstal až do dnešních dnů. V průběhu času prošel menším vývojem, ale prakticky nikdy nenastal extrémní odklon od jeho stolní předlohy. Nyní tu máme Blood Bowl 2. Zůstane oblíbená série u kořenů anebo se vývojáři pustí do neprobádaných vod a trošku zariskují s novinkami?

Trenér roku

První menší odklon hráči spatří hned na začátku. Oproti původnímu dílu má Blood Bowl 2 trošku ucelenější příběh. Zápletka se točí okolo lidského týmu Reikland Reavers. Tomu se v minulé sezoně moc nedařilo. Lépe řečeno všichni hráči jsou po závěrečném zápase s níže postavenými orky mrtví. V kůži trenéra se ujímáte party zubožených zelenáčů, kteří jsou rádi, že udrží míč v ruce. Vašim úkolem je udělat z nich profesionální hráče a zocelit je, aby díky své tvrdosti dostali až k poháru.

Kampaň jako taková v úvodní fázi příjemně nastiňuje jak hrát Blood Bowl. První kola vám ukážou elementární aspekty hry, které je nutné zvládnout. Na ovládnutí základů máte asi čtyři zápasy. Po nich už na vás a vaše svěřence čeká jen bolest a utrpení. Po vydařeném tutoriálu byste ale měli být připraveni prakticky na vše.

„Zápas začíná výkopem a končí touchdownem na hromadě zmrzačených těl.“

A co by to bylo za sportovní titul, kdyby nebyl komentován věcí znalými odborníky. Roli znalce tu zastupují dva naprosto rozdílní experti. Vysloužilý hráč Blood Bowlu Bob sedí v komentátorské kabině se svým dobrým přítelem Jimem. Oba odvádí perfektní práci. Mimo to, se jim vtípky krásně daří posilovat atmosféru krvavého, ale přesto zábavného sportu. Minimálně tedy pro diváky. Hráči si to na hřišti asi tolik neužívají. Když tedy nepočítám klub Chaosu, jehož cílem je rozsévání zkázy a utrpení.

Dění na hřišti je občas hodně divoké. Střetává se na něm totiž dvaadvacet hráčů, kteří musí do 16 kol získat převahu nad svým protivníkem. Zápas začíná výkopem, po kterém se jeden z hráčů ujme mičudy a utíká s ním na soupeřovu polovinu. Když se mu náhodou podaří přežít a donést míč za krajní čáru soupeře, získá bod pro svůj tým. S fotbalisty je možné pohybovat, jen když máte zrovna slovo. Pokud něco pokazíte, ztrácíte kontrolu a musíte čekat, až odehraje soupeř. Akce na bitevním hřišti rozhoduje procentuální šance na úspěch a hlavně hod kostkami. Díky němu se můžete dokonce vracet v čase, když se vám náhodou nevydaří sebrání balonu.

Kostky jsou vrženy

Kostky jako takové jsou prvek, který byl přenesen z původní hry. O tom kolik kostek můžete použít k hodu, rozhodují statistiky a velikost vašeho sportovce. Slušným posílením je i asistence dalšího člena družstva. Ten vám může přidat jednu či dokonce dvě kostky navíc. Pokud je situace vyrovnaná a nestojíte proti přesile, má váš hod bílou barvu. Když se vám ale do cesty postaví víc nepřátel, zbarví se do ruda. Soupeř má v daný moment plnou moc nad vaším osudem. Tím pádem je náběh proti přesile skoro jistá sebevražda.

To, co vám padne na kostkách, totiž není nikdy úplně zaručené. Při hodu můžete protivníka buď poslat k zemi, zatlačit ho dopředu anebo se ho pokusit blokovat. V okamžiku, kdy se vám ale na kostkách objeví lebka, máte po srandě a sami se poroučíte do mrákot. Proto je lepší mít vždy asistenci spoluhráče, který zaručí minimálně dvě kostky, z kterých si následně můžete vybrat. Depresivní je, když na obou z nabízených cest čeká bolest. Po takovém hodu váš hráč už nikam nepoběží a pro vás prakticky končí tah.

„Velkým štěstím Blood Bowl 2 je, že se odehrává ve skutečně gigantickém vesmíru světa Warhammeru.“

Na začátku dalšího kola můžete s padlým hrdinou vstát ze země. Při této příležitosti je možné též využít dovednost s krycím názvem Blitz. Ta umožní i pochroumaným hrdinům vyrazit přímo do akce a srazit nepřítele na kolena. Tento prvek se dá využít například i při likvidaci přesilových situací. Postava v Blitz režimu je o něco silnější než normálně a to se počítá. Naštěstí se tento aspekt dá použít jen jednou za kolo. Každý z hráčů se může v průběhu tahu pohnout o daný počet polí. Nesmíte je ale opustit dřív, než se s nimi dostanete na určenou pozici. Po přepnutí na jinou postavu se totiž předešlý hrdina zablokuje a již s ním není možné nadále pohybovat a vykonávat akce. Podobně je na tom i hod míčem. Takže je vždy dobré rozmyslet si předem, kam a komu ho chcete přihrát.

Čas od času se ale může stát, že váš hrdina po zásahu už nevstane. Pro takovou příležitost tu máte lékaře, který se jednou za hru postará o kteréhokoliv zraněného. Doktora je důležité si šetřit, protože dokáže zachránit dokonce i před smrtí, která by vám mohla top hráče vzít i nadobro.

Hratelnost Blood Bowl 2 je na hodně vysoké úrovni. Přesto je tu menší prostor na pokárání. Důvodem k určité nespokojenosti je možnost vracení času. To mi oproti opětovnému hodu kostkami moc nesedlo. V určitých situacích se člověk radoval a tento nový prvek mu prakticky vzal úsměv ze rtů. Popřípadě když už chtěli tvůrci tento aspekt přidat, měli se na něj soustředit více do hloubky.

Bude to stačit?

Velkým štěstím Blood Bowl 2 je, že se odehrává ve skutečně gigantickém vesmíru světa Warhammeru. Díky tomu máte k dispozici řadu různých mužstev, které můžete na své trenérské cestě postavit na hřiště.

Za základní a také nejjednodušší frakce se dají označit lidé spolu s orky. Lidé jsou více pohybliví a jejich oporou na trávníku je většinou statný zlobr. Skřeti na tom jsou s pohyblivostí o něco hůře, nedostatek ale bohatě vynahrazuje jejich brutálnost a síla. Do bitev je doprovází přihlouplý troll. Na podobné úrovni jako dva předešlé manšafty je i Chaos. Bestie, válečníci chaosu a minotaur dokáží napáchat slušné škody. Občas se zdá, že jejich prioritou není míč, ale likvidace protihráče.

Pro trošku zkušenější hráče jsou tu Skaveni a Bretonci. První z uvedených ras je zaměřená spíše na obratnost než na sílu a útok. Díky své úskočnosti a různým genetickým mutacím jsou tito kryso-lidé nebezpeční protivníci. V jejich řadách je možné najít jak menší exempláře, tak i obřího krysího lidožrouta. Jejich opakem jsou do jisté míry Bretonci. Tito arogantní nováčci působí již na první pohled zajímavým dojmem. Tým jako takový je složen z rytířů a kmánů. Většinu slávy si pro sebe urve první část společenstva, přesto se občas stane, že se zadaří i neopěvovaným sedlákům.

Předposlední příčku tvoří dva typy elfů. Vysocí elfové jsou přeborníci v rychlých ofenzivních akcích a hlavně přenášení míče. Na souboje je moc neužije, takže je dobré se jim vyhnout, zůstat spolu s míčem v dostačující vzdálenosti. Temní elfové jsou trošku více defenzivní a prakticky každý z jejich hráčů dokáže dovést tým k vítězství.

„Pro začátek tu máme osm ras. Ty po vydání rozšíří ještě další dva národy: Lesní elfové a ještěrky.“

Osobně jsem si ale oblíbil poslední a pravděpodobně i nejtěžší rasu - Trpaslíky. Tento národ malých zakrslíků není zrovna ideální volbou pro začátečníky. Malí mužíci totiž nejsou v prvních fázích hry zrovna ve formě. Je nutné hrát hodně kontaktně. Pro tuto rasu je stadion jen smrtící arénou, v které se semknou dohromady a postupují jako jeden muž kupředu. Běžec je samozřejmě v jejich středu. Proti silnějším nepřátelům mají občas problémy, přesto ale dokáží udržet míč daleko od jejich lajny. Oproti ostatním týmům disponují speciální gigantickou jednotkou. Má to však háček, Deathroller se totiž počítá jako podvod, takže pokud náhodou neuplatíte rozhodčího hned po prvním touchdownu, je z hřiště vyloučen.

Balance jednotlivých skupin je prozatím na dobré úrovni. Každá z ras má prostě svá pro a proti. Žádná z nich ale není slabá či výrazně znevýhodněná vůči svým oponentům. Musíte ale hlavně pochopit jak za určité kluby hrát. Je jasné, že když elfa postavíte k minotaurovi, asi ho dlouho neudrží. Pokud ale bude váš ušatec hrát nekontaktně, má touchdown prakticky v kapse.

Pro začátek tu máme tím pádem osm ras. Ty po vydání rozšíří ještě další dva národy: Lesní elfové a ještěrky. Problém je, že u tohoto startovního DLC si můžete vybrat mezi jedním z těchto dvou společenství. No a tím to nekončí. Jelikož měli Blood Bowl vcelku slušnou paletutýmů, můžeme za pár týdnů očekávat minimálně ještě 7 balíčků. Snad se vývojářům z Cyanide Studios podaří pojmout nové dodatky rozumně a nedopadnou podobně jako Creative Assembly s Total War.

Bašta sportu

Partu, kterou si na začátku vaší trenérské kariéry zvolíte, si budete pomalu vylepšovat. Čím víc budou vaši svěřenci na trávníku makat, tím vyšších úrovní dosáhnou. Body dostáváte hlavně za touchdowny, likvidaci nepřátel a přihrávky. Při každé nové úrovni si postavička hodí kostkou a podle získané hodnoty se jí zpřístupní určité dovednosti. Pokud se zadaří a hodí dvě šestky, může si upravit dokonce i základní statistiky. Zlepšování celého týmu má něco do sebe. Některé postavy se ale nezlepšují zrovna lehce, takže jejich vývoj dá hromadu práce. Na trávníku se vám ale tato investice mnohokrát vrátí.

Hráči ale nejsou jedinou položkou k vylepšení a nákupu. Posouvat kupředu budete i váš klub jako celek. Ze začátku najmete doktora, pár roztleskávaček. Investic v tomto směru není málo, ale podobně jako ve směru hráčů nejsou marné a vašemu týmu se vyplatí.

Vylepšovat ale nebudete jen své svěřence a klub. Blood Bowl 2 nabízí totiž i budování vašeho vlastního stadionu. Tomu dáte jméno, vyberete jednu ze šablon a následně ho různě inovujete. Peníze na něj získáte z vyhraných zápasů. Vývoj jde vidět, takže si z obyčejného venkovského stadionu časem postavíte gigantický sportovní svatostánek.

„Vývojářům z Cyanide Studios se v jejich hře podařilo zkombinovat jak kvalitní prvky fantasy, tak i aspekty amerického fotbalu. Balance jednotlivých ras je též na hodně vysoké úrovni.“

Váš tým po pár odehraných zápasech získá určitý rating. Když je vaše číslo vyšší než soupeřovo, je pravděpodobné, že dostane menší finanční obnos a za něj si může nakoupit různé zvýhodnění v následující bitvě. Výhod nenabízí Blood Bowl 2 málo. Pro začátek tu máme uplácení rozhodčích a hráčů, užívání magie či najímání hvězdných legendárních fotbalistů. Ti se na rozdíl od normálních svěřenců již nevyvíjejí a dostupní jsou jen na jedno utkání. Nejlepší tedy je, když se proti sobě postaví dva vyrovnané kluby, ne vždy se ale zadaří.

Zápas ale neovlivňují jen předem určené efekty. V jeho průběhu na vás čeká řada náhodných událostí. Špatně vykopnutý míč může kupříkladu vyvolat nevoli fanoušků, kteří vyběhnou na hřiště a náhodně spráskají hráče obou klubů do bezvědomí. Generované eventy ale nemusí mít vždy záporný efekt. Dobře vystřelený mičuda dokáže vylepšit počasí či náladu publika.

Mix na jedničku

Na závěr se musím přiznat, že nejsem zrovna velkým fanouškem sportovních her. Většina z nich totiž nedokáže v mé osobě vzbudit dostatečný zájem. Občas se ale najde dílko, které svým stylem a hratelností dokáže zaujmout i přes absenci sportovního zápalu.

Přesně takovým titulem je sportovní fantasy tahovka Blood Bowl 2. Vývojářům z Cyanide Studios se v jejich hře podařilo zkombinovat jak kvalitní prvky fantasy, tak i aspekty amerického fotbalu. Balance jednotlivých ras je též na hodně vysoké úrovni. Navíc je Blood Bowl 2 oproti minulému dílu daleko víc přístupný začátečnické komunitě, která hledá pěknou grafiku a povedenou hratelnost a ještě se s touto značkou nesetkala. A právě tyto prvky může Blood Bowl 2 novým hráčům nabídnout. Doporučit ho tím pádem mohu zelenáčům i ostříleným veteránům, kteří hledají kvalitní tahový titul. Láska ke sportu a Warhammeru není nutností, je ale vřele vítána.

Počítač na recenzi zapůjčil Grunex.com.

Blood Bowl 2

Verdikt

Nový Blood Bowl se povedl. Tvůrcům se podařilo úspěšně naučit starého psa pár zajímavých novinek, které z tohoto díla dělají přístupnější titul. Za sebe mohu Blood Bowl 2 doporučit všem fanouškům tahových strategií, kteří hledají kvalitní zábavu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

různorodé frakce
specifické taktiky
perfektní vyváženost
dobře laděná kampaň
přístupnější úvod do hry
povedená grafická stránka
některé inovace
vracení času
mraky placených DLC, která čekají na vydání
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama