CD Projekt a Bloober Team přestávají prodávat své hry v Rusku a Bělorusku
Novinka CD Projekt a Bloober Team přestávají prodávat své hry v Rusku a Bělorusku

CD Projekt a Bloober Team přestávají prodávat své hry v Rusku a Bělorusku

Jan Urbančík

Jan Urbančík

40
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Rozhodnutí se dotkne celého portfolia obchodu GOG.

Reklama

Je to už týden, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, a zdejší konflikt čím dál tím víc proniká do zábavní sféry. Herní studia po celém světě podporují Ukrajinu, ať už čistě vyjádřením solidarity, nebo i finančně. Mezi ně se zařadilo například studio 11 bit, které za několik dní vybralo víc než 715 000 dolarů na pomoc Ukrajinskému červenému kříži, a to vše z prodejů hry This War of Mine. K podobnému kroku se uchýlilo například i české studio Amanita Design.

Některé společnosti zase přispívají přímo, například The Pokémon Company, která dnes oznámila, že věnovala 200 000 dolarů neziskové organizaci GlobalGiving. A zatímco se stále přidávají další, některá studia už se rozhodla jít trochu drastičtější cestou.

Jako první se přihlásili polští vývojáři z Bloober Teamu, což jsou autoři her jako Observer, Layers of Fear či The Medium. Ve čtvrtek odpoledne oznámili, že všechny jejich tituly se přestanou prodávat v Rusku i Bělorusku, a to na všech platformách. To by možná ještě nevyvolalo takový rozruch, ale jen pár hodin poté se přidal další, mnohem větší tým, jenž také sídlí v Polsku.

Ano, řeč je o studiu CD Projekt, autorů herní série Zaklínač či Cyberpunku 2077. I oni oznámili, že dočasně přestanou prodávat všechny své hry v Rusku a Bělorusku. Dotkne se to digitálních i krabicových verzí a všech platforem, kde jsou tituly dostupné.

A to není všechno. Jakožto majitel obchodu GOG se společnost CD Projekt rozhodla, že v obou zemích přestane prodávat úplně všechny hry, které jsou zde k mání. Ruští a běloruští hráči už si tedy na GOG nekoupí vůbec nic.

"Víme, že hráči v Rusku a Bělorusku, jednotlivci, kteří nemají co dočinění s invazí na Ukrajinu, budou postihnuti tímto rozhodnutím, ale tímto krokem chceme povzbudit globální komunitu, aby mluvila o tom, co se děje v srdci Evropy," píše CD Projekt ve svém prohlášení.

Je zřejmě jen otázkou času, než se přidají i další firmy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama