Červnová předpověď: okurková sezóna vrací úder se Spec Ops: The Line
Speciály Článek Červnová předpověď: okurková sezóna vrací úder se Spec Ops: The Line

Červnová předpověď: okurková sezóna vrací úder se Spec Ops: The Line

15

Okurková sezóna zhusta buší na vrata, pár pozoruhodných her se ale přesto (nebo právě proto) najde – třeba datadisk k Civilization V, pořádná akce na Kinect nebo asijské RPG o mezirasových hodnotách.

Reklama

Červen je měsícem na nová vydání tak pustým, že videohry je třeba hledat nikoliv lupou, nýbrž přímo konfokálním mikroskopem. Jarní hity máme za sebou a do vánoc daleko – ale díky naší předpovědi si přesto můžete být jisti, že pár zajímavých záležitostí se najde…

1. června

Pomineme-li PC vydání Maxe Payna 3, pak nás na začátek června oblažila především nezáživná akce Resistance: Burning Skies pro PS Vita. Nevěříte? Věřte!

Kromě toho vyšlo i motorkové závodění SBK Generations pro PC, Xbox 360 a PlayStation 3 a olympijský simulátor Summer Stars pro Xbox 360, jemuž zdárně konkurují jiné zbytečné letní či zimní virtuálně-olympijské pokusy.

5. června

Původně jsme si v červnu měli okusit i hrátky s gravitací v Inversion, namísto toho nás ale distributor vyšplouchl odložením vydání v Evropě a přesunem na červenec. Ve Spojených státech se přesto Inversion narodí již na tento den, takže místní majitelé PC, PlayStationu 3 a Xboxu 360 nechť vesele invertují.

8. června

Sympatičtí vývojáři jménem Camel101 na nás chystají real-time vesmírnou strategii Gemini Wars, která působí jako kříženec starého Star Trek: Armada s Homeworldem. Geminy Wars přinejlepším jako by z oka vypadla graficky inovovaným verzím starých šlágrů, čemuž odpovídá i to, že míří ke konzervativcům na Windows a Mac.

Kromě toho si milovníci světa Západozemí budou po konci seriálové 2. řady moct zkrátit roční čekání a okusit i průměrně oceňované RPG Game of Thrones (v naší recenzi 6/10). K dostání na PC, PS3 a Xboxu 360.

12. června

Krátce před polovinou měsíce nás poctí hra na motivy Odinova kopí jménem Gungnir. Má se jednat o středověkou fantasy, ovšem viděnou ve stylizaci manga - a s tím souvisí i tradičně sofistikovaná japonská story o království Gargandia, v němž dochází k rasové segregaci, odboji a s tím souvisejícím represáliím. Hratelností půjde o klasické taktické RPG cílené na PSP. V Zemi vycházejícího slunce vyšel Gungnir už loni, takže když dochází k vydání mimo Japonsko, musí asi jít o dobrý matroš.

Molitan měsíce června: Heavy Fire: Afghanistan

Chybovat je lidské, ale zůstávat v omylu, to už je na palici. Po svém debutu se kolejnicová akce Heavy Fire: Afganistan chystá 21. června na PlayStation 3. O čem asi tak může být hra jménem „Heavy Fire: Afganistan“, není třeba se rozepisovat – a kdyby ano, pomůže Miky. Zajímavější ale je, že jde o distribuci (budgetové) hry, která se už dříve dočkala recenzí a vysloužila si vskutku nelichotivé počastování cirka 39 %. Proč jde titul s tříměsíčním odstupem s kůží na trh, zůstává otázkou. Distribuce videoher musí být vskutku tajuplné povolání...

15. června

Mimo PC verze Ghost Recon: Future Soldier, jehož konzolové mutaci Mendys vpálil slušnou osmičku, se na polovinu června (a moje narozeniny) můžeme těšit především z akce Gravity Rush pro PSV (možná vyjde už o dva dny dříve, ale nešť).

Ta láká především na jméno Keiichiro Toyama - pokud vám vaše znalost japonského šoubyznysu už neslouží jako dříve, vězte, že jde o scénáristu prvního Silent Hillu. Je zároveň paradoxní, že vedle Inversion je Gravity Rush už druhou hrou tohoto měsíce, která se nějak nimrá v hrátkách s přitažlivostí - mimo jiné se tím ukazuje, že trend freewarových her, které tuto vlastnost vynalezly, evidentně ovlivnil i současné komerčnější hry. Narozdíl od slovutnější akce ale Gravity Rush okouzluje i netradičním "kresleným" (cel-shading) vizuálem a má snad obsahovat i RPG prvky.

Mimo handheldové záležitosti spatří světlo světa i akce s obskurním tématem i pojmenováním Lollipop Chainsaw. Tentokrát se obujeme do bot (a oblékneme do topu a sukně) rozverné roztleskávačky, jež… natrhuje zadele zombíkům. Pro změnu... Vývojáři tentokrát vůbec nemaskují snahu o exploatační (Grindhouse, někdo?) stylizaci, se vším zlým i dobrým, co k tomu patří. Půjde-li o makabrózní pařbu nebo hrozbou blbost zjišťujte na PlayStationu 3 a Xboxu 360.

22. června

Do světa bez počítačů zavítáme s mechwariořím klonem Steel Battalion: Heavy Armor. Ten je zajímavý hned z několika důvodů – zaprvé, ač se odehrává v 80. letech 21. století, ze stylizace odkapává Druhá světová válka. Zadruhé, právě tohle divné retro se odehrává ve světě, kde všechen křemík sežraly bakterie, a proto nás válka budoucnosti čeká s technikou minulosti. No a ve finále jde taky o jeden z nemnoha pokusů o seriózní hru na Kinect! Jak se roztodivnost vyvedla, tedy okusí majitelé Xboxu 360.

Na jeden den máme dost revolucí, můžeme proto s poklidem uvítat něco mnohem konvenčnějšího. První expanze pro Civilization V jménem Gods & Kings je pokusem o dodání hloubky možná až příliš zjednodušenému pátému dílu, nicméně prozatím se nezdá, že by si Firaxis s datadiskem dal příliš záležet. O konečné verzi se přesvědčí virtuální králové (a bozi) s PC a Macem.

Art měsíce června: Tokyo Jungle

Nemusíte se mnou souhlasit (byť vaše smůla), nicméně každý lomcovákově originelní titul se dnes počítá za zázrak srovnatelný minimálně s chůzí po vodopádu. Zatím se zdá, že by se mezi ně mohla zařadit i hra Tokyo Jungle, která působí asi jako I Am Alive v roli zvířat. Plus od Japonců. Jinými slovy – něco jako takhle parodie na Kinectanimals z pohledu parodovaných Kinectatnimals!

Hrajete totiž za zvířátka ve vylidněném Tokiu, snažíte se zachránit si svůj zablešený kožich a mezitím jako hráč navíc zjišťujete, kam se vlastně dvounozí obyvatelé města poděli (leccos asi napovídá, že trailery obsahují i dinosaury). Je jasné, že kvůli typicky japonskému podaní nás asi nečeká něco natolik duchovního jako Journey, přesto i něco ve stylu pořadů Davida Attenborougha točených v post-apokalyptické realitě by mohlo přijít k chuti. A to už stojí za zvýšenou pozornost hráčů, jímž se přejídají generické žánrovky. Jsou-li očekávání oprávněná, se odhalí už 7. června na PS3!

29. června

Nějak nám ten měsíc utekl, není-liž pravda? Chtělo by se říct „to nejlepší si schoval na konec“, ale v tak nuzném období platí akce Spec Ops: The Line přinejlepším za jednookého mezi slepými.

Snaží se sice napodobovat hratelnost Call of Duty a vychází i na velkou trojku PC, PlayStation 3 a Xbox 360, přesto se ze zážitku s demoverzí nelze ubránit jisté pachuti menší budgetovosti. Ale třeba jsem jen rozežraný. Nicméně, vzhledem k tomu, že Spec Ops: The Line vznikla na motivy velmi důležité knihy a neméně signifikantního filmu, působí prozatím spíše jako černá ovce své mediální rodiny.

A intermedialitu zakončíme stylově a ironicky. Léto sice není přehršle bohaté na videoherní pecky, tradičně je ale dobrým odbytištěm pro hollywoodský film. Proto se s koncem měsíce můžeme těšit i na The Amazing Spider-Man, čili hru na motivy stejnojmenného filmu.

Protože doba špatných her na motivy dobrých filmů je už tak trochu za námi, okusit v něm budeme moct třebas i zapnout Pavoučí reflexy - navíc sám film využívá i videoherní esetiku; jeho trailery byly zhusta srovnávány s Mirror’s Edge. Spider-Mutant se zaplete do PlayStationu 3, Xboxu 360, Wii, DS a 3DS.

Na viděnou zase další měsíc, kdy... uh? Jak se zdá, v červenci odjíždí úplně všichni vývojáři videoher k rybníkům, takže se během totálně řádící okurkové sezóny dočkáme minima nových titulů. Ještě ale uvidíme, co z nich se nakonec první letní měsíc vyloupne – takový The Secret World či Inversion se ostatně taky původně měly ukázat už teď.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama