Novinka Chystaný update Windows 11 masivně navyšuje výkon procesorů od AMD

Chystaný update Windows 11 masivně navyšuje výkon procesorů od AMD

Jan Urbančík

Jan Urbančík

10
Platformy Windows PC

V průměru o 10 %, v nejlepších případech dokonce o 30.

Reklama

Před pár týdny vyšly nové procesory AMD Ryzen 9000, postavené na architektuře Zen 5, ale high-end ani mainstream modely se podle recenzí příliš nepovedly. Zatímco nárůst v multijádrovém výkonu byl ještě poměrně slušný, ve hrách byl naprosto minimální. Recenzenti začali procesory podrobněji zkoumat, protože čísla působila opravdu podivně. A následně AMD vydalo zprávu o tom, že výkon bude výrazně vylepšen v rámci chystaného updatu 24H2 pro Windows 11, jenž už je nyní k dispozici v preview verzi. A právě tu ve 40 hrách vyzkoušel YouTube kanál Hardware Unboxed.

Výsledky jsou neuvěřitelné. Aktualizace, jež má optimalizovat predikci větvení u procesorů AMD, navyšuje výkon v průměru o 11 % u Ryzenu 7 9700X, přičemž v některých případech je to až okolo 30, například v Gears 5 či Fortnitu, přes 20 % je to v Remnant 2, Homeworld 3, World War Z či na procesor velmi náročné akční adventuře Star Wars Jedi: Survivor. U některých her byl nárůst pouze v jednotkách procent, ale důležité je, že nejhorším výsledkem byla remíza (konkrétně u 3 titulů), update tedy nezpůsobuje žádnou regresi výkonu.

Nutno ale hned dodat, že posun se nekoná jenom u Zenu 5, prakticky stejná čísla, v některých případech i větší, šla vidět u Ryzenu 7 7700X s architekturou Zen 4. V průměru byl oproti aktuální verzi Windows 11 o 10 % rychlejší, přičemž maxima a minima byla velmi podobná jako u Zenu 5, žádná regrese se nekonala.

Nový update tedy není ani tak řešením pro Zen 5, jako spíš masivní vylepšení pro všechny majitele novějších procesorů AMD. Z aktualizace by dokonce měli těžit i majitelé procesorů Ryzen 5000 s architekturou Zen 3, ale tam si ještě budeme muset počkat na testy. Zen 5 jako takový zůstává zklamáním. U aktuální verze Windows 11 byl ve 40 titulech v průměru o pouhé procento rychlejší než Zen 4, v novém updatu je to o procenta dvě.

Optimalizace nicméně znamená, že AMD zřejmě získá velkou výhodu nad procesory od Intelu. Ještě si musíme počkat na podrobnější testy, ale Steve z Hardware Unboxed vyzkoušel Core i5-14600K v několika titulech s velkými posuny u AMD a výsledkem byla naprostá stagnace. Jedinou výjimkou bylo Gears 5, kde Intel z updatu rovněž výrazně těžil, byť ne tolik co AMD.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama