Clandestine – lov na špiony
Preview Clandestine Článek Clandestine – lov na špiony

Clandestine – lov na špiony

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

7

Dobrých a hlavně zajímavých kooperací na trhu není skutečně mnoho.

Reklama

Možná i proto jsem celkem uvítal, když vývojáři ze studia Logic Artists přišli se zajímavým stealth co-op titulem Clandestine. Sice je hra prozatím v Early Accessu, ale má již plno funkčních prvků, díky kterým si jí už nyní máte možnost užít.

Nová hrozba

Železná opona padla a celý svět očekával vytoužený klid, jenže se tak nestalo. Pět let po rozpadu Sovětského svazu totiž začnou za neznámých okolností umírat agenti účastníků studené války. Agentury jsou bezradné a proto se rozhodnout spojit své síly proti neznámému nepříteli. Vytvoří pátrací skupinu s krycím jménem The Kingbridge Executive, která je zde proto, aby zjistila, kdo stojí za vraždami a únikem informací. Tým se skládá ze dvou členů; hackera Martina Symborského a v poli operující rudovlasou krásku Katyu Kozlovou. V jejich kůži budete nasazeni do řady nebezpečných misí po celé Evropě a částí Severní Ameriky.

Lokací prozatím není mnoho, jejich počet se dá i s tutoriálem totiž spočítat na prstech jedné ruky. Naštěstí si na nich tvůrci dali záležet, takže se jedná vždy o originál a už nyní se s dobrým spoluhráčem můžete v těchto lokacích pořádně vyřádit.

Problém je spíše v grafické stránce, hra i přes nejvyšší možné grafické nastavení nevypadá jako jeden ze současných titulů. Spíše si při jejím hraní vzpomenete na některé retro kousky, což může některé hráče na hře právě zaujmout. Mladší komunita tímto prvkem bude spíše odrazena.

Sehraná dvojka

Jak již bylo řečeno, ve hře se ujmete dvou agentů. Jeden je v akci a druhý sedí za počítačem a pomáhá s otevíráním dveří, vypínáním alarmů a získáváním kódů. Dalo by se tedy říct, že si první hráč užije daleko víc legrace, než jeho partner. Jistě role hackera je zábavná, ale ne tolik jako akční průchod za zrzavou děvu. Ta má přístup k základnímu arsenálu zbraní pro tajné agenty. Takže jí můžete na začátku mise vybavit pistolí s tlumičem, do které máte možnost vložit jak ostré, tak i omračovací náboje, jenž vaše oběti nepřipraví o jejich drahocenné životy. Krom toho má k dispozici i granáty, flashbacky a různé technické hračky.

Hra se vyznačuje kooperací, ale jestli hrajete raději sami, je možné mít pod palcem obě postavy na jednom stroji. Takže ani sólisti nebudou připraveni o plnohodnotný zážitek.

Od Bonda až po Leona

Autoři se rozhodli náročnost rozdělit podle jmen filmových agentů a zabijáků. Nejlehčí obtížnost zde zastupuje již uvedený Bond, který to díky svým hračkám měl vždy hodně lehké. Hned po něm následuje Jason Bourne a James Hunt. Čtveřici zakončuje legendární Leon, jenž znázorňuje šílenou obtížnost.

Včetně této volby je možné si určit cíl mapy a styl jakým jí projdete. V současnosti je pro úspěch mise důležité buď zabít určitý počet cílů, anebo získat daný počet tajných informací. Budoucnost by měla být v tomto směru ale hodně štědrá, krom priorit vám dá také možnost navolit si daný styl, za který při úspěšném hraní přinese na konci vyšší hodnocení.

Jelikož tvůrci do budoucna slibují skutečně vychytralou AI, očekávám, že se objeví až po zapnutí nejvyšší obtížnosti. Prozatím reaguje celkem pomalu a mírně retardovaně. Ale to se celkově dá svést na alfa verzi hry, ve které hra aktuálně je.

Stráže se totiž o některé z podnětů vůbec nezajímají. Mrtvá těla jsou pro ně asi zbytečným narušením jejich pohodové směny, takže je čas od času zcela ignorují. Někdy se samozřejmě stane, že se uráčí reagovat, ale místo aby zavolali posily, jen popochází na místě a čekají na milosrdnou ránu do hlavy.

Vašimi protivníky naštěstí nejsou jen AI poháněné stráže, ale i elektronika, která na rozdíl od nich vykonává svou činnost velmi aktivně a svědomitě. O tu se ale může postarat váš partner za počítačem. Když je dobrý, může jí vyřadit za pár sekund. Musí k ní mít ale dostatečný přístup.

Ve službách agentury

Celkově se dá říct, že se Clandestine prozatím hodně povedla. S dobrým spoluhráčem si již nyní užijete pár hodin kvalitní zábavy. Ta je mírně narušována menšími nedostatky. Nejvýraznějším problémem této hry je prozatím AI a ne moc povedená grafická stránka, která minimálně ve mně budí vzpomínky na starší tituly. Když se ale tvůrcům povedou tyto chyby překonat, můžeme očekávat hodně kvalitní hru, která ohromí kooperací, příběhem a hlavně dobrým stealth modulem. Prozatím rozhodně můžeme autorům držet palce, aby se jejich dílo povedlo minimálně na 100 procent.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama