Expeditions: Viking – čerstvé dojmy z vikingského tažení
Preview Expeditions: Viking Článek Expeditions: Viking – čerstvé dojmy z vikingského tažení

Expeditions: Viking – čerstvé dojmy z vikingského tažení

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Nový projekt nezávislého studia Logic Artists znovu míří do dějin, zaujal nás podobně jako jeho předchůdce?

Reklama

Vikingská tématika se v posledních letech dostala znovu na výsluní. Díky řadě seriálů a filmů se udatní skandinávští válečníci byli schopni opět probojovat do spektra zájmu širší veřejnosti, která je dokázala dotlačit i do povědomí herních vývojářů. První vlaštovkou vlny seversky orientovaných děl je titul nezávislého vývojářského týmu Logic Artists, s kterým jsme již v minulosti měli možnost spolupracovat v rámci recenze nepříliš vydařené kooperační stealth akce Clandestine. Dnes k nám do redakce dorazila preview verze jejich nového tahové RPG Expeditions: Viking, s kterou se snaží navázat na úspěch svého prvního projektu Expeditions: Conquistador. Co myslíte, povede se jim to?

Planoucí hranice

Pevná štítová hradba je schopna odrazit každý útok nepřítele. Vojáci v jejím nitru musí mít pevné nervy a nezdolnou výdrž. Když některý z nich zklame důvěru svých bratří ve zbrani, celá formace se zhroutí jako domeček z karet. Poslední válečná výprava se vašemu klanu díky tomuto faktu zrovna moc nepovedla. Jeden z mladších válečníků v nejtěžším okamžiku bitvy selhal, upustil svůj štít a dal se na útěk. Váš otec se pokusil jeho chybu napravit, vystřelený šíp byl ale rychlejší než jeho reakce. Následující masakr se podařilo přežít jen hrstce veteránů, která krom svého života zachránila také velitelovo tělo, jenž bylo následně při velkolepém obřadu spáleno. Vy se nyní jakožto jeho pokrevní následovník musíte postarat o to, aby klan znovu získal svou pověst a stabilitu, jenž mu byla vzata neočekávaným skonem silného vůdce.

„Vývoj postav je na vcelku slušné úrovni, současná paleta schopností není ale díky absenci řady dovedností nikterak pestrá. Detailnímu posouzení balance jednotlivých útoků a zbraní se tím pádem prozatím musíme vyhnout obloukem.”

Prozatím prezentovaný příběh ve mě vyvolal velmi dobrý dojem. Hlavní dějová linka má slušně vystavěné základy, na kterých je možné vybodovat hodně kvalitní zápletku. Prakticky každý zadaný úkol vám tu dá k dispozici řadu alternativních zakončení. Jeden z prvních střetů je kupříkladu možné zdolat za pomoci lehké zbroje, lovecké pasti, jedu či prosté rozmluvy. Jak svého protivníka porazíte, bude vždy jen na vás.

Ideální následovník

Před začátkem pohřební hostiny si musíte nastavit svého severského protagonistu. Nadefinovat mu můžete pohlaví, tělesné proporce, základní statistiky a schopnosti, které bude ovládat. Expeditions: Viking nám ve směru definice schopností nabídne celkem pět stromů, do kterých lze rozdělit dovednostní body. Zefektivnit se časem můžete v ovládání zbraní, léčení, výrobě předmětů, bojové zdatnosti a rozhovorové ohebnosti.

Vývoj postav je na vcelku slušné úrovni, současná paleta schopností není ale díky absenci řady dovedností nikterak pestrá. Detailnímu posouzení balance jednotlivých útoků a zbraní se tím pádem prozatím musíme vyhnout obloukem. Finální verze hry by nám měla přinést celkem sedmašedesát zlepšitelných talentů a osm nástrojů smrti.

Každá zbraň se chová trošku jiným způsobem. Jednoruční meče jsou kupříkladu rychlé a přesné, jejich efektivita v boji ale není z nejvyšších. K nadělání pořádných škod budete potřebovat těžkou dánskou sekeru, která dokáže prorazit prakticky všechny typy zbrojí a krytí. Osobně jsem si nejvíce oblíbil lovecké luky, s kterými jsem měl možnost likvidovat své nepřátele na delší vzdálenosti.

Ukecaní seveřani

Velké procento soubojů budete muset řešit za pomoci zbraní. Občas se vám ale naskytne příležitost vyřešit šarvátku užitím vašeho obratného jazyka. Kvalitně vystavěné rozhovory jsou jedním z primárních tahounů Expeditions: Viking. Debaty s nepřáteli a společníky mají velkou váhu na vývoj celého příběhu. V jejich průběhu můžete i svého nejzatvrzelejšího nepřítele přemluvit k tomu, aby se přidal v boji na vaši stranu.

„Vývojáři z Logic Artists se díky tomuto titulu mají šanci znovu zařadit mezi tvůrce kvalitních děl. Jejich nový projekt má perfektní zasazení, zajímavě vystavěný příběh, fungující bojový systém a povedené rozhovory.”

Mrštný jazyk vás ale před bojem vždy nezachrání. Když není zbytí, musíte se vašim protivníkům postavit čelem na jednom z mnoha šestiúhelníkových bojišť. Většinou zavítáte do sněhem zavátých lesů, polorozpadlých osad či dobře bráněných měst. Základní princip střetů funguje na stejné bázi jako u žánrových děl. V poli musíte hledat místa na krytí, pasti a výhodné pozice. Výraznou odlišnost od jiných podobně laděných projektů zde hledat nelze.

Návrat ke kvalitě

Preview verze tahového RPG Expeditions: Viking v nás vyvolala velmi pozitivní emoce. Vývojáři z Logic Artists se díky tomuto titulu mají šanci znovu zařadit mezi tvůrce kvalitních děl. Jejich nový projekt má perfektní zasazení, zajímavě vystavěný příběh, fungující bojový systém a povedené rozhovory. Finální verze bychom se měli dočkat na začátku příštího roku, snad se autorům Expeditions: Conquistador se podaří vydat další klenot. Ambice na to rozhodně mají.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama