Concord měl stát 400 milionů dolarů
i Zdroj: PlayStation / Firewalk Studios
Concord Novinka Concord měl stát 400 milionů dolarů

Concord měl stát 400 milionů dolarů

Filip Svoboda

Filip Svoboda

1
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5

Mluvilo se o něm jako o „budoucnosti PlayStationu“.

Reklama

Fiasko Concordu dostává nový rozměr. Insider Colin Moriarty přináší informace, kterým vévodí částka 400 milionů dolarů. Právě tolik měl vývoj neúspěšného hero shooteru stát. Na nejdražší hity Sony – Horizon Forbidden West a The Last of Us Part II – padlo pro srovnání 212 a 220 milionů dolarů.

Neuvěřitelné číslo rostlo už od začátku velmi rychle. Asi polovinu z konečné hodnoty vývoj pohltil už před nákupem Firewalk Studios ze strany Sony na jaře 2023. Do jaké míry se na financování podílela Sony do té doby, nevíme. Poté ale dala na vývoj hry dalších 200 milionů.

Moriarty zdůrazňuje, že hra byla v době obchodu ve velmi špatném stavu a většina peněz japonského gigantu padla v té době na outsourcování práce, aby bylo možné týmovou střílečku dokončit. Vůbec se tehdy neřešily monetizace nebo onboarding.

Přesto všechno byl Concord favoritem Sony. Kolem hry měl panovat nezdravý optimismus a mluvilo se o ní jako o „budoucnosti PlayStationu“. Jedním z velkých fanoušků měl být i Hermen Hulst, jeden ze současných ředitelů herní divize Sony.

S úspěchem se Concord nesetkal. Po dvou týdnech a zhruba 25 tisících prodaných kopií vypnul servery. Pro hru sice stále existuje naděje, hledat by se dala třeba ve využití free-to-play modelu, ale vývojáři příliš optimističtí nejsou. Naopak s obavami čekají, jak Sony rozhodne o jejich budoucnosti.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama