Cyberpunk 2077 - nálož informací o novém RPG od tvůrců Zaklínače
Preview Cyberpunk 2077 Článek Cyberpunk 2077 - nálož informací o novém RPG od tvůrců Zaklínače

Cyberpunk 2077 - nálož informací o novém RPG od tvůrců Zaklínače

Martin Cvrček

Martin Cvrček

45
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Co jsme se dozvěděli od těch šťastnějších jedinců, kteří nový projekt CD Projektu RED viděli v akci na E3?

Reklama

CD Projekt RED začal na E3 ukazovat přítomným novinářům padesátiminutové demo čerstvě odhaleného Cyberpunku 2077, a tak máme díky řadě serverů, například díky PC Gameru nebo VG247, k dispozici celou řadu detailů. A také plnou hrst nadšení a superlativ. Osobně si však myslím, že je zbytečné a nesmyslné tlumočit cizí dojmy, byť sebepozitivnější. Proto se v tomto článku zaměříme jen a pouze na informace, které z těch dojmů vyplynuly. Alespoň v naší představivosti se proto přesuňme do města Night City a podívejme se na to, co nové veledílo CD Projektu RED slibuje.

Shrnutí předešlých událostí

Cyberpunk 2077 je singleplayerové RPG od polského studia CD Projekt RED, autorů herního Zaklínače, a vychází z předlohy v podobě papírového RPG stvořeného Mikem Pondsmithem. Před šesti lety bylo oznámeno, že je hra ve vývoji, o necelý rok později následoval první teaser, jenž můžete vidět níže, a od té doby jsme se toho o projektu mnoho nedozvěděli. Na tiskové konferenci Microsoftu v rámci letošní výstavy E3 však došlo k vydání traileru, který hru konečně přiblížil.

Dějištěm Cyberpunku 2077 je obří město Night City, do něhož se podíváte v roli postavy známé jako V. Jedná se o nájemnou sílu, která se chce prosadit v prostředí bohatém na bezohledné občany, pokročilé technologie, hackery, zbraně, vozidla, mocné korporace, pouliční gangy i organizovaný zločin. Tohle všechno dává dohromady pokřivenou vizi alternativní budoucnosti, v níž je Amerika na kousky a velké korporace řídí všechny aspekty civilizovaného života, zatímco gangy ovládají vše ostatní. Jak je v případě titulů od CD Projektu RED zvykem, jedním ze základních pilířů hry je příběh, jehož podstata však pro tuto chvíli zůstává utajena. Očekávat můžeme i absenci protipirátské ochrany nebo mikrotransakcí. Datum vydání momentálně není známé.

Ano, Cyberpunk 2077 se povětšinou hraje z pohledu první osoby

V první řadě je třeba podotknout, že se starší spekulace potvrdily. Cyberpunk 2077 je RPG povětšinou hrané z pohledu první osoby. Vývojáři však zdůrazňují, že nejde o střílečku z pohledu první osoby, byť vše nasvědčuje tomu, že se tak hra občas chová. Stále však dostanete mnoho příležitostí, kdy lze vidět vaši postavu a kupříkladu při jízdě autem můžete volit mezi pohledem z první a třetí osoby, přičemž první případ má za následek zobrazování uživatelského rozhraní na předním skle vašeho auta.

Ale zpět k vaší postavě. Tu si můžete upravit do opravdu velké míry. Žoldák s označením V může být muž i žena, lze si upravit tetování, účes, stavbu těla a samozřejmě i statistiky. Po vzoru předlohy v podobě papírového RPG vaše statistiky zahrnují atributy Strength, Constitution, Intelligence, Reflex, Tech a Cool. Poslední zmiňovaný prvek kupříkladu ovlivňuje, jak lze interagovat s NPC ve městě Night City i s konkrétními příběhovými postavami. Třída vaší postavy je pak definována vaším postupem hrou, konkrétně implantáty, jimiž lze během hraní upravovat tělo, takže si ji přímo nevybíráte.

Další věc, která ovlivňuje vlastnosti vaší postavy, je volba jakési životní dráhy, zahrnující například osoby, s nimiž se V setkal(a) v mládí. Tohle všechno má mít podle slov vývojářů přímý dopad na hratelnost i na to, jak k vám ostatní postavy přistupují a jak s vámi mluví. Samozřejmostí je pak možnost volit a získávat různé oblečení, které má své statistiky. Určité druhy oblečení vám dokonce zajistí přístup na místa, kam by vás jinak nepustili.

Beze zbraně ani krok

Hovoří se o tom, že používání zbraní není tak svižné jako v běžných střílečkách, ale je rychlejší než třeba v případě Falloutu 4. Protože jde o RPG, po zásahu nepřítele uvidíte čísla, která vás informují o míře uděleného poškození, kromě zbraní lze však využívat i různé pasivní a aktivní schopnosti a úpravy těla. Oční implantát umožňující přiblížení nepřátel a skenování objektů, díky čemuž se mimo jiné dozvíte více o herním světě? Žádný problém. Dlaň zajišťující lepší ovladatelnost zbraní? Beze všeho.

Schopnosti pak nabízí dvojitý skok, rychlý úhyb v určitém směru či zpomalení času při přestřelkách, tedy bullet time. V pozdějších fázích hry se můžete dostat i ke schopnostem a vylepšením typu běhání po stěnách nebo čepelích v rukou (že by inspirace Deus Ex?). Tohle všechno ale není zadarmo, což platí i o černém trhu, na němž si lze pořídit různé ilegální implantáty armádní kvality. Kombinace schopností a zbraní pak může vyústit v poměrně kreativní podobu boje. Není problém například pomocí očního implantátu vidět nepřátele skrz překážky a ihned je rozstřílet za pomoci poloautomatické pistole nebo upravené brokovnice, a to bez ohledu na jejich krytí. Schopnost automatického zaměřování má zase za následek, že se sotva podíváte ve směru protivníka, vystřelíte a kulky zařídí zbytek.

Skutečnost, že je Cyberpunk 2077 v první řadě RPG, se projevuje i na podobě nepřátel. V rámci obvykle minimalistického uživatelského rozhraní vidíte ukazatel jejich zdraví, úrovně i jméno. Někteří sice mají místo úrovně otazník, ale momentálně není úplně jisté, co značí. Možná mnohem vyšší úroveň, možná pro vaši postavu neznámou úroveň. A jak už to tak bývá, k různým situacím můžete přistupovat různými způsoby. Boj je jedním z nich, roli ale mohou hrát i statistiky postavy. Jestli V nemá dostatečně pokročilou schopnost hackování, nemůže hacknout zamčené dveře, ale vylepšená schopnost inženýrství dovolí otevřít přístupový panel a dveře přemostit. Stejně tak se nesetkáte jen s řadovými nepřáteli, vývojáři totiž nezapomínají ani na bossfighty. Příkladem je protivník v exoskeletu, který vás může přinutit ke krytí za překážkami nebo skluzům pod auty.

Děti dejte spát

Podobně jako Zaklínač, i Cyberpunk 2077 má být hodně dospělá hra. Krev, násilí, brutalita, nadávky, nahota, to všechno ve hře bude. A ano, dojde i na možnost sexu s NPC postavami, které vás mohou kupříkladu doprovázet během nějakého úkolu a nechávat za sebe mluvit své přednosti. V demu byl k vidění muž jménem Jackie, který se hodí do nejedné přestřelky, přičemž by mohlo jít o jednu z důležitých postav. Vztahy s dalšími postavami ale samozřejmě nejsou jen o sexu a je na vás, jestli se s někým pustíte do rychlovky nebo se pokusíte o navázání hlubšího, dlouhodobého vztahu.

Velkou roli hraje samotná metropole Night City. Najdete ji na území severní Kalifornie a je rozdělená do šesti rozdílných čtvrtí: City Center, Watson, Westbrook, Heywood, Pacifica a Santo Domingo. Přesun mezi nimi by měl být plynulý a bez načítacích obrazovek. Některé části města jsou přitom nuznější, jiné naopak oplývají vlivem bohatých obyvatel či korporací, někde má první i poslední slovo organizovaný zločin. A všude je víc než dost lidí. Obyvatelé si obvykle hledí svého, mají různé pohledy na svět i na ostatní občany města a zpravidla nejsou kdovíjak důvěryhodní. Hlavní však je, že někteří z nich vám mohou zadat vedlejší úkoly. Ve městě je pak k dispozici i celá řada dopravních prostředků a vše nasvědčuje tomu, že bude možné řídit i něco jiného než auta. To, jestli se ujmeme i ovládání létajících aut jako vystřižených z Blade Runnera, však není jisté. Rozhodně je ale jisté, že bude možné střílet za jízdy, tedy pokud se volantu místo vás ujme někdo jiný, například zmíněný Jackie.

Prostředí Night City nabízí nejen živoucí davy nebo velmi působivou a pokročilou grafiku, která vyvolává dohady o vydání Cyberpunku 2077 i na další generaci konzolí, ale také různé interakce. Když kupříkladu na reklamním panelu uvidíte nějaký produkt, o který máte zájem, stačí se reklamy dotknout a v rámci uživatelského rozhraní se vám zobrazí ukazatel obchodu, v němž si produkt můžete zakoupit. Prostředí je navíc do určité míry zničitelné, například při zmíněném souboji s bossem je možné rozstřelit jeřáb držící auto a vytvořit si tak další krytí.

Kyberpunkový pohovor

Jedním z nejdůležitějších druhů interakcí jsou ale rozhovory. Ty jsou tentokrát mnohem dynamičtější než třeba v Zaklínači 3. Když se s někým bavíte, můžete se podle svého uvážení pohybovat v prostředí a koukat jinam, dokonce můžete aktivně řešit situaci, která se během hovoru vyvine, ale jakmile zaměříte pohled zpět na toho, s kým mluvíte, objeví se tradiční dialogové volby. Těch však nemusí být tolik jako v řadě tradičních RPG, klidně mohou být jen tři nebo čtyři. Celkově přitom platí, že přechod mezi hratelnou složkou a cut-scénami má být velmi plynulý, skoro až těžko postřehnutelný.

Tohle všechno nasvědčuje tomu, že bude Cyberpunk 2077 opravdu obří hrou, která by s trochou štěstí mohla posunout už tak nesmírně vysoko nastavenou laťku kvality, kterou stanovil Zaklínač 3. Vidět hru v akci je ale něco zcela jiného než jen číst o tom, co všechno v ní bude, takže doufejme, že nebude trvat dlouho a nějaké pořádné záběry se dostanou i do rukou široké veřejnosti. Vývojáři však tvrdí, že to, co ukazují médiím na E3, je rozpracovaná záležitost a více uvidíme, jakmile bude titul připravený. Takže se nejspíš ještě budeme muset obrnit trpělivostí. Jak se ale zdá, to čekání by vážně mohlo stát za to, ať už se bavíme o veřejném vydání záběrů z hraní nebo o výsledném produktu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama